Olutoppaan vuosiäänestysten tulokset 2013

0 kommenttia
 

Suomen suurimman ja kauneimman olutyhteisön, Olutoppaan, vuosiäänestykset ovat tältä vuodelta päättyneet. Reittausblogi saavutti Vuoden Olutblogi -äänestyksessä kunnioitettavan kolmannen sijan. Ykkössija jaettiin innokkaasti pienpanimoskeneä kartoittaneen ja oluttapahtumissa aktiivisesti kiertäneen Jaskan ja paljon maailmaa nähneen legendaarisen Arden kesken. Vuoden Foorumisti kisassa tuli kakkossija pääpotin mennessä ansaitusti Olutopasta ylläpitävälle sayravaille. Vuoden Olutarvioijan valinnassa jengit vetivät äänilistat luultavasti vanhasta muistista, sillä voitin sen nyt jo neljättä kertaa putkeen! Ilmeisesti sayravailta aikoinaan kopioitu ja pienin lisämaustein höystetty arviointityyli puree edelleen - hyvä niin, sillä se tuskin tulee mihinkään muuttumaan.

Vuoden Olueksi ja Parhaaksi Suomalaiseksi Olueksi valittiin Plevnan Siperia. Vuoden Panimoksi Nøgne Ø ja Parhaaksi Suomalaiseksi Panimoksi Beer Hunter's. Onnittelut kaikille voittajille ja kiitokset kaikille äänestäneille!

Voittajia palkitaan Olutoppaan perinteisissä pikkujouluissa, jotka järjestetään tulevana lauantaina Olutravintola Pikkulinnussa. Viime vuosi jäi itseltäni väliin, mutta tänä vuonna olen jälleen suuntaamassa paikalle. Pikkujouluista on tarkoitus kyhätä jonkin sortin Twitterpohjaista live-feediä suoraan blogin etusivulle, linkki siihen ilmaantuu sitten myöhemmin.

Road 66?

Todella hienoa oli myös nähdä Keisari 66:n menestys, sillä maitokauppavahvuiset ovat näissä geimeissä harvemmin loistaneet. Vuosi on tähän mennessä ollut muutenkin oluiden osalta varsin antoisa ja varsinkin suomalaiset pienpanimot ovat tehneet vakuuttavaa jälkeä. Vedän luultavasti vuoden vielä tarkemmin yhteen uuden vuoden alla, kuten tapana on ollut.

Tässä vielä TOP-5 kaikista sarjoista, suluissa pistemäärä.

Vuoden suomenkielinen Olutblogi 2013

1. Arijuntunen.blogspot.com (56)
1. Jaskankaljat.blogspot.fi (56)
3. Reittausblogi.info (46)
4. Olutkellari.blogspot.fi (14)
5. Tyttojatuoppi.blogspot.fi (12)

Vuoden Olutarvioija 2013
1. Hayke (170)
2. Johnny Rio (78)
3. sayravai (60)
4. Baros (53)
5. alfa (51)

Paras suomalainen Olutkauppa 2013
1. K-Supermarket Kamppi (123)
2. K-Citymarket Turku Kupittaa (52)
3. K-Citymarket Tampere Lielahti (50)
4. K-Citymarket Palokka (47)
5. K-Citymarket Pirkkala Partola (41)

Vuoden Olutmaahantuoja 2013
1. Diamond Beverages (235)
2. Pikkulintu (198)
3. Malty (100)
4. Servaali (98)
5. Gastropub (77)
5. alfa (51)

Vuoden Panimo 2013
1. Nøgne Ø (236)
2. Panimoravintola Beer Hunter's (144)
3. Panimoravintola Plevna (133)
4. Mikkeller (109)
5. BrewDog (92)

Paras suomalainen Panimo 2013
1. Panimoravintola Beer Hunter's (357)
2. Panimoravintola Plevna (287)
3. Nokian Panimo (152)
4. Stadin Panimo (126)
5. Bryggeri Helsinki (61)

Vuoden Foorumisti 2013
1. sayravai (199)
2. Hayke (139)
3. Andy (121)
4. Heikki Kähkönen (75)
5. vesku (42)

Vuoden Olut 2013
1. Plevnan Siperia (294)
2. Nokian Keisari 66 American Pale Ale (214)
3. Beer Hunter's Mufloni CCCCC IPA (113)
4. Nøgne Ø Imperial Stout (88)
5. Omnipollo Nebuchadnezzar (69)

Vuoden Olutravintola 2013
1. Gastropub Tuulensuu (184)
2. Olutravintola Pikkulintu (153)
3. Cosmic Comic Cafe (94)
4. Oluthuone Kaisla (70)
5. Harry's Jyväskylä (64)

Paras suomalainen Olut 2013
1. Plevnan Siperia (413)
2. Nokian Keisari 66 American Pale Ale (326)
3. Beer Hunter's Mufloni CCCCC IPA (236)
4. Beer Hunter's Mufloni Saison de Randonneur Kataja Edition (87)
5. Sinebrychoff & Brooklyn Two Tree Porter (63)

Vuoden Olut sarjassa viidenneksi tullut Omnipollo Nebuchadnezzar
Loppuun vielä minun antamani äänet ja perustelut, jotka kirjoitin aiemmin jo Olutoppaan foorumillekin.

Vuoden Olut 2013

1. Stone Old Guardian
2. AleSmith IPA
3. Plevnan Siperia
4. Boulevard Brewing Smokestack Series - Double Wide IPA
5. Beer Hunter's Mufloni CCCCC IPA

Tässä vedin aika pitkälti tunteella ja sitten jälkeenpäin tajusin, että taisivat penteleet mennä pistejärjestykseenkin. Eli Stonelle taisi tulla annettua kovimmat pisteet ja se on totta vie syöpynyt mieliin ikuisiksi ajoiksi. AleSmith IPA oli toinen merkittävä tapaus, joka yhdessä Boulevardin Double-Widen kanssa osoitti sen, että jenkit on näissä tyyleissä vieläkin askeleen edellä. Siperia kiilasi kolmanneksi. Todella spektaakkelimainen olut pullotettunakin. Jäännöspisteen nappaa CCCCC IPA, jota olen poistanut Alkon hyllyiltä tiuhaan tahtiin. 

Stone Old Guardian, omasta mielestäni Vuoden Olut


Vuoden Panimo 2013

1. Stone
2. Panimoravintola Beer Hunter's
3. AleSmith
4. Panimoravintola Plevna
5. Stadin Panimo

Hunter's kiilaa Stonen ja AleSmithin väliin. Upeaa kamaa lähipanimolta tänä vuonna - CCCCC:n lisäksi highlighteina perinteisemmät Vehnä, Pils ja Balttiportteri. Kapasiteetin nosto ja yhteistyö Diamondin kanssa jakelun osalta toivat myös kaivatut halvemmat hinnat ja laajemman saatavuuden. Plevnalta Siperia ja Weizenbock, aiaiai mitä oluita. Stadille erityiskiitokset SOPP:ssa tarjotuista happamista belgityylisistä!

Vuoden Olutmaahantuoja 2013
1. Diamond Beverages
2. Servaali
3. Pikkulintu

Diamond vie voiton, sillä Diamondin oluista on ehkä eniten hyviä henk.koht kokemuksia. Maitokauppavahvuisista olen päässyt nauttimaan Ruokapuoti Lumon välityksellä ja vahvemmista sitten lähinnä Alkokamaa, koska olutravintoloissa ei ole tullut liiaksi pyörittyä. Diamondin pisteet nousivat myös Olutoppaan OlutExpo videoinnin haastattelun myötä - siitä tajusi sen duunin laajuuden mitä siellä tehdään. Servaali tekee kautta linjan laadukasta työtä ja Pikkulintu on sympaattinen (todelliset järkiperustelut...)

Paras suomalainen Panimo 2013

1. Panimoravintola Beer Hunter's
2. Nokian Panimo
3. Panimoravintola Plevna
4. Stadin Panimo
5. Ruosniemen Panimo

Beer Hunter's on ykkönen. Panimoravintolan pikkuvehkeet takovat monipuolista settiä ja Ravintola Panimon isommat pannut laajemman levikin laatukamaa. Lisäpisteet vielä Ravintola Panimon herkullisista ruuista. Nokian Panimo on kakkonen, ei kovin vaihtuva tuotevalikoima, mutta hinnat on painettu alas ja Keisari 66 loi sellaisen ilmiön tähän maahan kesällä, että oksat pois. Plevnasta ja Stadista mainitsinkin jo aiemmin. Ruosniemi nousee listalle Sihteeri Blondin voimin.

Paras suomalainen Olut 2013

1. Nokian Keisari 66 American Pale Ale
2. Beer Hunter's Mufloni CCCCC IPA
3. Plevnan Siperia
4. Ruosniemen Sihteeri Blond
5. Ruokapuoti Lumon Nokkospils

Pistin Keisarin ykköseksi, se iski lujaa ja sitä olen juonut listan oluista taatusti eniten. Upeaa on myös sen nousu Nokian Panimon myydyimmäksi tuotteeksi. CCCCC on arvioitu pisteissä korkeammalle ja sen menekki Alkossa näyttäisi olevan jonkin sortin jatkumoa 66:n aloittamalle ilmiölle. Siperiaa ei tarvitse selittää, vaan ehkä ennemmin sitä, miksi pistin sen vasta kolmanneksi... Ehkä siksi, että se on jo vanha tuttu ja sen hyvyys oli tiedossa jo etukäteen. Keisari ja CCCCC (vaikka sitäkin sai hanatuotteena aiemmin) iskivät puun takaa. Sihteeri, miten maistuva matalaprosenttinen belgi! Sitten vähän kotiinpäinvetoa Nokkospilsin myötä, vaikka sitä ei varmaan kukaan käy kiistämään, etteikö nokkonen olisi upeasti asettunut laadukkaan pilsin kylkeen. 

Jos et vielä ole Olutoppaaseen tutustunut, niin tee se nyt osoitteessa www.olutopas.info.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.