Alkon jouluoluet 2013: Alesmith Yule Smith – Winter

3 kommenttia
 

Yule Smith – Winter

Panimo: Alesmith, Yhdysvallat (San Diego)
Oluttyyli: Imperial Red Ale (Barley Wine/DIPA)
Alkoholipitoisuus: 8,5%
Saatavuus: Alkon jouluolutvalikoima (17,99€ / 0,65l)

San Diegon huippupanimon sesonkiolutta Alkon jouluolutvalikoimassa. Tästä syvä kumarrus ja virtuaalinen hatunnosto Vuoden Olutmaahantuojan palkinnon Olutoppaan vuosiäänestyksissä pokanneen Diamond Beveragesin suuntaan. Olutkulttuuri ei kehity, ellei näitä eri maiden huippuoluita tuoda kansalaisten saataville - olkoonkin, että hinta on karmea. Yule Smithiä valmistetaan kahdesti vuodessa. Kesällä Double IPA tyylisenä ja talvisesonkina Imperial Red Alena. Panimon sivut eivät kerro sen tarkempia speksejä, mutta Alko on mitannut tästä 53,9 IBUa katkeruutta.


Kirkas, tummahkon kuparinen ja vaahdoltaan runsas sekä paksua pitsiä jättävä olut. Tuoksu on tuhdin karamellinen ja pihkaisen neulasmaisen humaloitu - aivan jenkkistandardin mukaisesti humalapainotteinen, mutta kuitenkin tasapainoinen kokonaisuus. Hieno pellettimäisen tuore, raaka ja voimakas humala! Olut on rungoltaan tuhti, muttei kuitenkaan liiaksi tahmaava, eli istuu pitkälti DIPA ja Barley Wine osastoille. Maussa on tasainen karamellinen ja keveän paahteinen mallasvire, jonka päälle runsas tuoreen pellettimäinen ja havuinen humalointi vaivatta asettuu. Makeutta ja humalointia on ja paljon, mutta kokonaisuus on upeassa tasapainossa - paljon kaikkea! Ainakin kerran kärsii maksaa sen 18€...

Yhteenveto

Kaikki on jenkeillä isompaa
ARVOSANA: 9+

3 kommenttia:

 1. Mainio video taas, mutta yksi asia pistää silmään; nimittäin tuo lasin melko aggressiivinen heiluttelu. Jos tarjoilija vispaisi oluttani tuohon tapaan ennen tarjoilemista, mieleni tekisi pyytää rahat takaisin. Tarkoitus lienee saada aromit irtoamaan, mutta ei se tämäntyylisissä, voimakkaasti humaloiduissa oluissa ole ongelma ilman mitään heiluttelujakaan. Sen sijaan hiilihapot eivät ehkä kaikkoa muuten?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä onko tolla pyörittelyllä mitään virkaa niin sanotusti, se on vaan semmonen maneeri :)

   Poista
 2. Kyllähän tuosta pyörittelystä tulee selvästi vahvemmat tuoksut. Myöskin vivahteikkaammat ja heikommat aromit tulevat paremmin esiin tuolla tavalla. Valitettavasti(?) se myös poistaa hiilihappoja. Tämä sitten voi olla hyvä tai huono asia oluesta riippuen. Viininmaistelusta omalla kohdalla opittu tapa, kyseisessä juomassa kun usein ei ole hiilihappoja hävitettäväksi.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.