Kellarin kätköistä: Närke Stormaktsporter 2008

0 kommenttia
 

Stormaktsporter 2008

Panimo: Närke Kulturbryggeri, Ruotsi
Oluttyyli: Imperial Stout
Alkoholipitoisuus: 9,5%
Saatavuus: Olutravintolat?

Ruotsalaisen Närken Stormaktsporter on suuri olut pienessä pullossa. Pelkästään sen nimen näkeminen nostaa alaa seuraavalla olutkonnossöörillä pari pykälää pulssia ylöspäin. Stormaktsporterin tynnyrikypsytetty Kaggen versio on näet Ratebeerin parhaaksi rankattu Imperial Stout. Tämä perusversiokin on korkealle arvostettu ja hankalasti saatavilla, eikä sitä ilmeisesti ole edes valmistettu vuoden 2009 jälkeen. Sain oman pulloni vaihtokaupassa eräältä harrastajalta. Tämä lieneekin ainut tapa jolla olueen saattaa päästä käsiksi, ellei sitten jonkun ravintolan kätköistä onnistu löytämään. Närken erikoisuus, teknisessä mielessä, on päältä avoin käymisastia, jossa olut käy pääkäymisensä. Oluet ovat lisäksi suodattamattomia ja pastöroimattomia. Ei varmaan tarvi erikseen painottaa, että nyt ollaan ison oluen äärellä ja odotukset ovat jo paukahtaneet katosta läpi.



Yön mustaa ja mokkaisesti vaahtoavaa olutta. Vaahto on pieni, mutta sitkeä. Tuoksu ei vastaa odotuksia... vaan se on parempi! Hyvin hyvin suklainen. Sellaista konvehtimaista, eikä ollenkaan kitkerää suklaata. Hieman maitoistakin. Mantelia ja pähkinää. Paahteisuus makaa taustalla lempeänä ja humalaakin erottuu. Maistetaanpa... ensipuraisun aikana tapahtuu niin paljon, että on vaikea päästä kartalle. Lämmittää kivasti. Uudelleen... alussa makeutta ja runsaasti suklaata - pehmeää ja silkkistä, kuin hunajanektaria. Keskivaiheilla humalointi astuu peliin runsaana vieden makua kuivempaan suuntaan. Runsas stoutmainen paahteisuus iskee aivan puskista ja tekee jälkimausta kuivan lakritsaisen ja aavistuksen suolaisen. Olin aistivinani savuakin. Moniulotteinen, mutta tasapainoinen ja erittäin helposti nautittava olut. Suutuntuma ei ole erityisen paksu, mutta täyttää täyteläisen mitat. Hiilihappoa on todella kevyesti ja se sopii tälle oluelle hyvin. Jos yritän tämän herkkupakkauksen kiteyttää lyhyesti, niin päällimmäisenä on runsas ei-kovin-tumma suklaisuus, jota stoutmaisen karskit ja runsaan humaloinnin piirteet hienosti tukevat, mutta eivät polje allensa. Taidolla pantua tavaraa, jota ei ikä paina!

Nousee parhaiden maistamieni portereiden joukkoon. Lasken tämän itse enemmän porteriksi kuin stoutiksi. Toimivuus tuli testattua suklaankin kanssa. Ei mitään negatiivista sanottavaa.

Yhteenveto

Monipuolinen suklaajälkkäri
ARVOSANA: 10-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.