Alkoholipolitiikkaa lyhyesti osa 2: Alkoholi urheilutapahtumissa

7 kommenttia
 
Urheilutapahtumissa alkoholijuomia ei saa nauttia katsomossa, pitäisikö tähän saada muutos? Olisiko muutos paikallaan sallivampaan vai rajoitetumpaan suuntaan? Nämä ajatukset heräsivät viikonloppuna, kun olin katsomassa Lukko - Blues ottelua Rauman kiekkopyhätössä. Päällimmäisenä tunteena oli se, että onko tässäkään mitään järkeä.

Nykyinen laki:
Anniskelualueena ei saa käyttää urheilu-, liikunta-, musiikki- tai muuta niihin verrattavaa tapahtumaa varten pysyvästi tai tilapäisesti käytettävää yleistä katsomotilaa. Tarkoituksena on turvata päihteetön ja häiriötön ympäristö urheilu-, musiikki- ja kulttuuritilaisuuksien sellaiselle yleisölle, joka ei pidä asianmukaisena sitä, että alkoholijuomia nautitaan katsomotiloissa.
Nykyinen tilanne käytännössä:

Nykymeininkiä olen pystynyt seuraamaan Rauman Lukon kotiotteluissa useamman kerran tälläkin kaudella. Erien ajan istutaan kädet puuskassa ja kotijoukkueen maaleja juhlitaan kohteliailla aplodeilla. Pari minuuttia ennen taukoa pitää alkaa kyttäämään sopivaa hetkeä, jolloin ampaista anniskelualueelle. Näin välttää pitkän ja piinallisen jonotuksen. Kun summeri soi erän päättymisen merkiksi, ampaisee muutama tuhat henkilöä penkeiltään ylös. Kaikki eivät anniskelualueille mene, mutta osa menee ja ryysis on armoton. Jos et ota ennakkoa, menee puolet tauosta jonottaessa. Sitten kun mukillinen, tai kovimmilla jannuilla kaksikin mukillista olutta on käsissä, pitää annos kipata kitusiin nopeasti, että näkee seuraavan erän kokonaan.

Kuva: Yle

Sallivampi, kaukaiselta utopialta vaikuttava tilanne:

Tilanne, mikäli paikalta ostettujen mietojen alkoholijuomien nauttiminen katsomossa sallittaisiin sivistyneen Keski-Euroopan tapaan täällä takapajulassakin. Mitä tapahtuisi:
  • Jonotus vähenisi
  • Juomien nauttimista ei täytyisi kiirehtiä
  • Meininki katsomossa saattaisi elävöityä
  • Lisää vapauksia, lisää viihtyvyyttä

Sallivamman linjan vastustajat perustelevat kieltoja rähinän ja epäjärjestyksen lisääntymisellä. Se on mielestäni huono argumentti. Jos nykyään joku rähisee, on se usein piilopullosta nauttiva "vakioasiakas" tai vierasjoukkueen fani, joka on bussimatkalla vetänyt äärettömät kännit. Nämä ovat poikkeustapauksia, jotka poistetaan järjestysmiesten toimesta. Normaalien katsojien rähinä ei lisääntyisi, hehän keskittyvät urheiluviihteeseen ja juomiensa nauttimiseen. Lisääntyisikö trafiikki katsomossa, kun jengi hakisi juomia ja ramppaisi ees taas katsomon ja myyntipisteen väliä? Ehkä hieman, ehkä ei. Täytyy muistaa, että virvoitusjuomia ja kahvia saa nauttia katsomossa nykyiselläänkin, eikä niissä ole esim. olueen käytännössä muuta eroa kuin alkoholittomuus. Tämä toimii muualla, joten miksei meilläkin?

Räsäsen täyskielto:

Kuva: HS.fi
Poliitiikoistamme mm. Päivi Räsänen on täyskiellon kannalla. Eli urheilutapahtumissa ei saisi alkoholijuomia nauttia ollenkaan. Mitä tapahtuisi:
  • Kotona pitäisi vetää jäätävät pohjat ja kauheassa jurrissa hallille
  • Piilopullo tiukkaa pöksyihin 
  • Beer Bellyjen myyntiluvut nousisivat pilviin Suomessa
  • Jatkuva kiinnijäämisen uhka, yleistä levottomuutta
  • Viihtyvyys kärsisi

Mitkä ovat mietteesi aiheesta? Kommentoi alle tai facebookiin.


7 kommenttia:

  1. Alkoholi voitaisiin sallia sivistyneimpien urheilulajien kuten rugbyn ja kriketin kohdalla mutta ei alempien sosiaaliluokkien lajien kun lätkän ja jalkapallon katsomoissa koska aiheutuisi enemmän häiriökäyttäytymistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mihin perustat tämän väitteen, että tulisi enemmän häiriökäyttäytymistä?

      Nykyisinkin siellä on mahdollista olla täydessä kännissä rähisemässä. Pohjat otetaan kotona ja hallilla vedetään pari tuoppia viidessä minuutissa kun ei muuten ehdi, röökilläkin täytyy ehtiä käymään ja kusella.

      Parempi jos saa nauttia kiireettä. On muuta tekemistä, ei tarvi rähistä.

      Poista
  2. Hyvin tuo oluen nauttimen sujui esimerkiksi Saksassa lätkämatsissa jopa seisomokatsomossa, mitään ongelmia ei näkynyt. Tuo on kyllä todella hölmöä että juoman joutuu nauttimaan kauhealla kiireellä usein vielä kauheassa tungoksessa sen sijaan että voisi rauhassa nauttia paikallaan matsia katsoen, samalla tavalla kuin voi nauttia kahvin tai popcornit. Eipä sitä kyllä tule olutta pahemmin SM-liiga matseissa nautittua kun tarjonta rajoittuu siihen Karjalaan muovituopissa, esimerkiksi Berliinissä sai sentään Franziskaneria hanasta ja San Josessa paikallisen panimoravintolan tuotteita, toisaalta oli se Berliinin hallin halvin ja suosituin lager sitten taas ihan vastaavaa kuraa kuin Karjala.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raumallakaan ei valikoimalla juhlita, Karjala taitaa olla ainut täälläkin.

      Poista
  3. Itsekkin kävin toissa lauantaina Hakametsässä ja hyvin samantyyppisiä kokemuksia. Erätauko on liian lyhyt aika oluen nauttimiseen. Jos ei ota varaslähtöä ennen summerin soimista, niin juuttuu helposti kaljajonoon. Itse menetin toisen erän alusta noin 5 min, mutta ennen toista erätaukoa olin viisaampi ja bongahdin penkistä ylös vähän ennen erän päättymistä. Toki voihan oluen sijasta nauttia pari terävää tai olla nauttimatta ollenkaan alkoholia ottelun aikana. Mukavan lisän se kuitenkin antaa tunnelmaan. Hakametsästä bongasin Karjalan lisäksi ainakin Hoegaardenia ja Newcastlea. Kokemuksesta voin sanoa myös, ettei taskumatin salakuljetus halliin kannata. Kaveri jäi muutama vuosi sitten kiinni taskumatista portilla ja pääsylippu revittiin kylmästi paloiksi. Kaveri sai kuitenkin ostettua uuden lipun seisomokatsomoon. En suosittele siis taskumatin salakuljetusta halliin.

    VastaaPoista
  4. Millähän tavalla tässä ollaan menossa oikeaan suuntaan, kun kohta ne kieltävät alkoholijuomat myös kesätapahtumissa. Kiva lähteä Provinssirockkiin tai oman kaupunkini Ilosaarirockkiin ja käydä kiskasemassa mehukioskista parit tuopilliset mehua. Alkoholi kielletään, koska porukka voi olla kännissä. Sitten pitäisi kieltää makkaran myynti. Ihmiset lihovat ja siitä seuraa monenlaisia sairauksia. Kahvikin pitää kieltää, kun sekin on koukuttava aine, joten eikun kielto päälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki kielletyksi ja elintarvikkeetkin kortille. Vain päivittäiset annokset kaikille. RFID tagit ja paikantimet jokaiselle korvan taakse ja aamulla valtion linja-autolla työleirille.

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.