Sinebrychoff & Brooklyn yhteistyöoluen maistelutilaisuus Bryggeri Helsingissä 22.8.2013

1 kommenttia
 
Pari viikkoa sitten Sinebrychoff lähestyi Reittausblogia kutsulla maistelutilaisuuteen Helsinkiin. Matka on turhan pitkä raumalaiselle, vaikka tarjottava olut vaikuttikin erittäin mielenkiintoiselta. En antanut kutsun mennä hukkaan, vaan lähetin paikalle "agentin". Agenttina toimi Ohraakkeli-blogia kirjoittava Kalle Åström, jonka tapasin heinäkuussa Helsingin SOPP:ssa. Kallesta tuli näin Reittausblogin ensimmäinen vieraileva kirjoittaja, kiitos Kallelle tästä! Alla agentin raportti paikan päältä, sykkivän metropolin uumenista. 

Tapio Kangas-Heiska ja Garrett Oliver tuotekehittelyn parissa


Two Tree Porterin maistelutilaisuus Bryggeri Helsingissä 22.8.2013
kirjoittanut Kalle Åström

Reittausblogi oli minuun yhteydessä ja tiedusteli haluanko mennä maistelemaan Koffin muutamaa uutuutta, tottakai olin valmis tämmöisen palveluksen tekemään, joten viikkoa myöhemmin olin matkalla Bryggeri Helsinkiin maistelemaan. Pääosaa esitti Koffin yhteistyössä Brooklyn Breweryn kanssa tekemä Two Tree Porter (olutsanaleikit ovat hyviä, vaikka ne olisi vähän huonoja), toisena vieraana oli Nikolai sarjan Luomu vaalea lager. 

Ennen itse oluesta puhumista kuuntelimme hiukan Koffin muita kuulumisia ja myös pinnalla olevaan laimentamiseen ja sääntelyyn otettiin kantaa, Koff on vahvasti eri mieltä ministeriön kanssa ja suosittelee enemmän valistuksen kautta tapahtuvaa sääntelyä. Toki tämän jälkeen mainittiin, että jos kakkosolutta markkinoille tarvitaan se onnistuu nappia painamalla ja siihen ollaan valmiita, kuinkas muuten. Trendejäkin vähän haisteltiin ja todettiin, että IPA:t ja hedelmäiset alet ovat pinnalla, toivotaan siis Koffilta kilpailijaa mainiolle Keisari 66:lle. En henkeäni pidätä, koska suurpanimon laitteet eivät taida ihan helpolla taipua aromihumalointeihin ja muihin pienempien panimoiden vahvuuksiin. 

Sitten tuli oluen toinen luoja Tapio Kangas-Heiska puhelemaan ja vähän käytiin luomisprosessia läpi. Idea yhteistyöstä oli jo alkanut Garrett Oliverin vieraillessa Suomessa 2011. Eri vaihtoehtoja oluen mausteista oli käyty läpi ja Brooklynissa oli tehty jo aikaisemmin Mary’s Maple Porteria jossa oli käytetty panimon oman työntekijän valmistamaa vaahterasiirappia. Suomesta sitten oli ensimmäisenä ollut mielessä koivunmahla mutta ilmeisesti makua ei saatu tarpeeksi joten päätettiin käyttää kuusenkerkkää jonka Koffilaiset itse kävivät poimimassa. 

Kuva: Kalle Åström

No itse olut sitten, oikeassa lämpötilassa tarjoiltuna kaatui aivan tavallisenkin portterin tavoin ja tuoksukin oli tuttu. Erona tavalliseen portteriin Two Tree on kumminkin tehty kokomaltaasta ilman tärkkelystä. Maku on tutun tuhti portteri, eroja jos koittaa löytää on Two Tree pehmeämpi ja ehkä aavistus vaahteraa. Kuusenkerkkää olisi ehkä kannattanut kerätä vähän enemmän koska sen maku jää kyllä havaitsematta. Koff Porter on itselle tärkeä ja muistorikas juoma. Two Tree on ihan mukava päivitys siihen, tärkkelyksen pois jättäminen oli myös hyvä asia. Markkinointimateriaalissa sanotaan Two Tree Porterin olevan “täysin uudentyyppinen olutnautinto”, olutnautinto kyllä, uudentyyppinen ei. 
 
Sivuroolissa oli sitten uusi Nikolai luomu-täysmallaslager, täysmaltaasta taas pisteet. Maistelu Two Treen jälkeen ei ehkä anna koko kuvaa joten tyydyn sanomaan, että ko. tilanteessa yllättävän hyvä lager, pientä Urquell vibaa tuli, mihin harvemmin Koffin tuotteissa törmää. Ensi vuoden Nikolai Vuosiolut tuleekin olemaan mielenkiintoinen, bourbon tynnyrilastuilla maustettu tumma lager. Tosin tämän vuoden Nikolai vuosiolut oli Cascade Ale ja en usko, että sitä on kukaan toista tölkkiä avannut, sen verran mahalasku se oli. 

Sinebrychoff on pitänyt kiinni suomalaisesta olutkulttuurista jo 193 vuotta, hyvässä ja pahassa. Massiivisella koneistolla on hidasta kääntyä joten kaikki pienetkin askeleet on laskettava hyväksi. Selvää kumminkin on, että isot panimot tulevat tulevaisuudessakin rahansa tekemään tärkkelyslagerilla, kuitenkin isojen panimoiden pienillä panostuksilla saadaan erilaisia oluita tavallisten kuluttajien ulottuville ja tästä hyötyvät kaikki.

1 kommentti:

  1. Hienoa saada raporttia paikan päältä. Tosin tekstin perusteella on helppo vahvistaa käsitystä siitä, miksi nimenomaan Reittausblogi on allekirjoittaneen seurannassa. Tämä "vierailijateksti" ei ollut kielellisesti ja kirjoitusasultaan ihan samalla tasolla.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.