Olutarvio: Staropramen Premium

3 kommenttia
 

Staropramen Premium

Panimo: Staropramen, Tsekki
Oluttyyli: Pils
Alkoholipitoisuus: 5,0%
Saatavuus: Alko (2,98€ / 0,5l)

Maistelin yhden tällaisen tsekkiläisen pilsin perjantaina grillikodan lämmössä. Nautintatilanne muodostui erittäin miellyttäväksi, jopa analyyttiseksi. Muistan taas sen, että jokainen olut pitäisi nauttia ilman ennakkoluuloja ja lokerointeja.

Staropramenin tumma lager on ihan peruslaatuinen tumma tsekki, joka oli joskus Kilkennyn ja muiden ohella ensimmäisiä "erikoisoluita", joiden avulla harrastukseni alkoi rakentumaan. Nykyään se ei enää säväytä samalla tavalla ja niinpä Staropramen Premiumia ostoskoriin ladatessani ja lasiin kaataessani ajattelin että jaaha, "taas näitä tsekkipilsejä". No, sellainen se tietysti onkin ja oikein kirjaimellisestikin, mutta perkule että maistui! Oikein todella maukas humalointi ja kevyet voimaiset diasetyylin säväykset siihen kylkeen - niin kuin vaan tsekit osaa. Tämä olisi toiminut varmasti erinomaisen hyvin myös ruokajuomana sille mätölle, jota olin grillaamassa, mutta eihän yksi pullo niin pitkälle riittänyt - oli näet hieman peruskyrsää pidempi grillisessio tulilla. 

Pilkoin lounaalta yli jääneet keitetyt perunat folion päälle. Siihen päälle kiekoiksi leikatut juusto-Wilhelmit. Yksi punainen chili (pilkottuna), pikkutomaatteja (halkaistuna) ja sipulia (isohkoina paloina). Lopuksi vielä loraus ruokakermaa perään - sekoitus ja koko komeus folion sisään paketiksi. Kutsuttakoon tätä "Reittaajan satsiksi" - sopivan pienellä notskilla se kypsyy niin kauan, että odotellessa ehtii hyvin reittaamaan kaksi tai kolmekin olutta. 


Kirkas, kultainen, varsin mukavan runsaasti ja pitsikkäästi vaahtoava olut. Tuoksussa on aromaattisen kukkaista ja terävän sitruksista tsekkihumalaa. Voikukkaa, niittyä ja runsaana tuntuvaa maltaisuutta. Mukavan rapsakanoloinen ja raikas tuoksu. Maku on myös tasapainoinen, tyylikäs ja rapsakan katkera. Laatutuote, se käy heti ensisiemauksella selväksi. Löytyy sitrusmaista, kukkaista ja voimaista tuntumaa - hyvällä tavalla erittäin tsekkiläinen. Omaa samaa makumaailmaa kuin klassinen Pilsner Urquell ja kun runkokin on matalaprosenttisempaa (4,4%) Urkkia hieman tuhdimpi, niin ei voi valittaa. Suutuntuma on kuivakka ja rapsakka, pitkällä jälkimaulla ja pehmeillä hapoilla. Hinta-laatusuhde on hyvä. Tulen ostamaan toistekin.

Yhteenveto

Hyvällä tavalla erittäin tsekkiläinen
ARVOSANA: 8½

3 kommenttia:

 1. Suosittelen kokeilemaan myös tummaa versiota. Itse en ole yleensä liiemmin tummista lagereista perustanut, mutta Staron tumma oli mielestäni jopa vaaleaa parempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tumma teki paluun ainakin Rauman Citymarketiin joskus alkuvuonna tai ehkä kevään korvilla. Maistelin, mutta ei se oikein iskenyt. Tummat tsekit ovat usein turhan makeita omaan makuuni.

   Poista
 2. Hämmennyin näin kovista pisteistä kunnes tajusin, että tämähän onkin 5% versiota. Tsekissä olen juonut olikohan se nyt 4,4% joka oli perus-Gambrinuksen lisäksi kehnoimmat (ja halvimmat) oluet.

  Tämän arvion innostamana ostin sitten itsekin pullon tätä 5% versiota Alkosta, ja kelpo tsekki-pilshän tämä onkin mutta puuttui jollain lailla Urquellin raikkaus kuitenkin.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.