Alkon loppukesän uutuuksia ja huhuja tulevasta

13 kommenttia
 
Kesäkuumalla ei ole viitsinyt alkaa listaamaan Alkon uutuusoluita, vaikkei niitä nyt näytä niin montaa olevan, että siitä juuri vaivaa olisi. Tässä kuitenkin uutuudet heinäkuun alusta tähän päivään ja pieni katsaus tulevaisuuteenkin. Lähteinä tuttuun tapaan Olutoppaan foorumi ja aina yhtä mainio Olutwiki.

Listassa oluen nimi, tuotenumero, pakkauskoko ja hinta. Oluen nimestä linkki olutarvioon, jos sellainen blogista löytyy.

1.7.2013
15.7.2013
22.7.2013
 • Oud Beersel Oude Geuze 782794 0,375 7,68
29.7.2013
 • Mikkeller Kiin Kiin 730504 0,33 4,30
 • Westvleteren XII 764074 0,33 18,87 (vain Arkadia, 480 plo)
5.8.2013
 • Nynäshamns Smörpundet Porter 706433 0,25 5,61 (vain Arkadia, 504 plo) 
12.8.2013
 • Höss Doppel-Hirsch  753576 0,5 4,75
 • Hofbräu Schwarze Weisse 754346 0,5 3,64
 • Laitilan Imperiaali 764364 0,33 5,98 
 • Svaneke Skøre Elg Black Lager 758256 0,5 4,97
 • Nynäshamns Sotholmen Extra Stout 761523 0,25 5,42 (vain Arkadia, 504 plo)
 • Brewdog Hardcore IPA 770884 0,33 4,78 (vain Arkadia, 1008 plo)
19.8.2013
 • Lervig Galaxy IPA 784404 0,33 4,29 (vain Arkadia, 504 plo) 
 • Beer Hunter's Mufloni CCCCC IPA 710269 0,5 4,39€
Tulossa elokuu/syyskuu:
 • Toinenkin suomalainen pienpanimo IPA?
 • Brewdog Punk IPA ?????? 26.8 0,33 3,39€
Tulossa lokakuussa:
 • Fuller's Vintage Ale 2013
 • Nøgne Ø Dark Horizon 4. edition
 • Plevnan Siperia?
 
Sitten hieman yhteenvetoa ja omia mietteitä näistä. Heinäkuun puolella jo tulleet Asam Bock ja Prykmestar LuomuPils ovat molemmat erittäin tervetulleita paluumuuttajia. Asam Bock on taattu syystiltojen lämmittäjä ja LuomuPils taasen oman lähipanimoni valmistama maailmanluokan pils. Mikkeller Kiin Kiin oli surkea bulkkilagerin ja mehun hybridi, en suosittele. Heinäkuun lopussa Arkadiaan (eli ainoastaan Helsingin Arkadian Alkoon) tuli 480 pullon erä Ratebeerissä useasti "maailman parhaaksi olueksi" arvostettua Westvletereniä. Järisyttävästä lähes 19 euron hinnasta huolimatta erä myytiin nopeasti loppuun. 

Kuluvan viikon uutuuksia ovat Höss Doppel-Hirsch, jota maistelin helmikuussa ja totesin varsin päteväksi doppelbockiksi. Tervetullut, joskin hintava, uutuus. Laitilan Imperiaali teki comebackin, sitä sai aikanaan ainakin Arkadiasta, mutta onkohan tämä kenties ensiesiintyminen vakiovalikoiman puolella? Imperiaali on Laitilan oluiden ehdotonta kärkipäätä. Minulla on sitä Arkadiassa vuonna 2010 myytyä erää yksi pullo kellarissa, joten nyt olisi kenties mahdollisuus pistää tuore ja ikääntynyt rinnakkain. Hofbräu Schwarze Weisse on varsin mielenkiintoinen uutuus, sillä saman panimon Dunkel oli yllättävänkin hyvää ja vehnäoluet, tummemmatkin, maistuvat minulle hyvin. Viimeisenä vielä Svaneken Black Lager, joka tulee myös varmasti maistettua. Svaneken oluet ovat kautta linjan maukkaita, vaikka aivan huippupisteille eivät ole yltäneetkään.

Ensi viikolla valikoimaan tuleekin sitten syksyn kovin uutuus - Beer Hunter's Mufloni CCCCC IPA. Viidellä C:llä alkavalla humalalajikkeella höystetty, reittaajien arvostama, bloggaajien kuolaama, hekumallinen olut.  Must have tavaraa voimakkaan humaloinnin ystäville!

Arkadiaan on tullut ja on vielä tulossakin maistuvia uutuuksia, mutta ne eivät lämmitä pääkaupunkiseudun ulkopuolista harrastajaa. Esim. tästä heinä- ja elokuun aikana tulleesta neljäntoista oluen uutuussatsista viisi on sellaisia, jotka monopoli haluaa myydä ainoastaan pääkaupunkiseutulaisille. Kärjistäen siis yli yksi kolmasosa kaikista Alkon olutuutuuksista, juuri ne mielenkiintoisimmat, ovat vain Helsingin keskustassa asioivien ulottuvilla. Tasapuolinen Alko - ei näin, ei näin. Erikoisvalikoiman myymälät kaikkiin hiukankin isompiin kaupunkeihin!

Sitten siirrytään Alkon ostosuunnitelman ja huhujen puolelle. 

Lokakuussa valikoimaan tulevien Fuller's Vintage Alen ja Dark Horizon 4. editionin tuotehaut ovat klassisia esimerkkejä ns. täsmähauista. Eli tuotehauista, joista tietää jo etukäteen mikä olut "valitaan". Täsmähaut ovat nolo esimerkki Alkon valikoimaanoton kankeudesta. Kaikille valikoimaan tuleville oluille on järjestettävä kaikille avoin haku, johon maahantuojat ja panimot voivat tarjota oluitaan ja näin järjestelmä on kaikille "tasapuolinen", vaikka otettavat oluet on jo etukäteen päätetty. Fuller'sin haussa on mm. määritelty, että oluen tulee olla iso-britannialainen strong ale vuosikertaa 2013, vähintään 6% ja pakkauksen tulee soveltua lahjaksi. Dark Horizonin haussa taasen pyydetään tarjouksia norjalaiselle imperial coffee stoutille, joka on yli 15% vahvaa ja tuotteen tulee myös soveltua lahjapakkaukseksi. Valikoima on varmasti runsas... No, systeemi se on huonokin systeemi - avoimessa maailmassa tällaista pelleilyä ei tarvitsisi sietää. Toivottavasti kauppa vapautuu meilläkin vielä joskus.

Kovasti huhuillaan myös Jeesuksen uudesta tulemisesta, eli siitä, että järisyttävän hyvää Plevnan Siperiaa saisi alkutalvesta pitkäripaisen hyllyiltä... Jäämme odottelemaan.

13 kommenttia:

 1. TW12:n hinnanmuodostus Alkossa on kyllä mielenkiintoinen. Jos yksityisasiakkaana itse käy luostarilta hakemassa, niin se oluthan maksaa noin kaksi euroa pullo (tarkalleen ottaen 24 pullon kori maksaa 40 euroa sisältö + 12 euroa pullo- ja koripantit). Toki emme tiedä, millä hinnalla luostari on noita nyt "rahapulassaan" tukkureille myynyt (luostarin viereisessä kahvilassakin mukaan myytävien pullojen hinta on jo korkeampi).

  Mikähän tuossa vajaassa 20 eurossa on ollut lopulta luostarin, tukkurin, Suomen verojen ja Alkon katteen osuus? Samaan hintaanhan tuota olutta on saanut joistain suomalaisista pubeistakin. No, verojen euromäärän saisi tietää, kun vaan hieman laskeskelisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeilin Alkon sivujen hintalaskurilla (http://www.alko.fi/alko-palvelee/tavarantoimittajille/hintalaskuri/) ja sain erinäisin kokeiluin ostohinnaksi noin 8,5€, mutta eihän se voi olla niin suuri. Veroja olisi 4,5€ ja katetta about 5€. Hullulta tuntuu. On tietysti mahdotonta laskea tarkkoja lukemia, kun ei yhtään tiedä ehtoja. Ei muuta kuin kokeilemaan :)

   Poista
 2. Terve,

  Punk IPA epävirallisesti ilmoitettu päivämäärälle 26.8. (eli löytynee myymälöistä alkaen 28.-29.8.) eli voinee pistää sen päivämäärän alle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tiedosta, muokkailen juttua.

   Poista
  2. Juuh ja hinta tulisi näillä näkymin olemaan 3,40e

   Poista
  3. Onko tämäkin nähtävissä Alkon sivuilta Etiketti-klubilaisille?

   Poista
  4. Nämä tiedot eivät vaadi sen kummempaa, että marssii Alkossa kyselemään myyjältä Brewdogin tuotteiden tämänhetkisestä saatavuudesta. :) ps, hinta näyttää menneen väärin päin postauksessa!

   Poista
  5. Hirveä vaiva ja sosiaalinen tilanne... kamalaa. Tuo Mufloni CCCCC kuulemma näkyy etiketti-klubin jäsenille Alkon sivuilla jos on kirjautunut sisään. Me tavikset emme sitä näe. Etikettiklubin vuosimaksu on 19€. Näin se Alko palvelee - vuosimaksulla uutuudet näkyviin ennen muita?

   Poista
 3. Jaa että HC IPA Arkadian erikoisvalikoimaan? Ei sillä, että sitä kaipaisin, sitähän löytyy olutravintoloista varsin kattavasti, mutta ei nyt taas ihan logiikkaan mahdu tuon valinta erikoisvalikoimaan. Miksi sitä ei olisi voinut ottaa laajempaankin jakeluun? Varmasti kyse ei voi olla saatavuudesta, koska sitä on ravintolat pullollaan. Eikä liiemmin siitä, etteikö tuote menisi kaupaksi, tunnettu merkki ja kaikkea.

  Nuo täydelliset täsmähaut olivatkin uutta tietoa minulle, aika järkyttävää valikoiman rajoittamista speksata noin tarkat raamit haettaville oluille ja haku/myyntiintulo on sitten vain kerran vuodessa. Noh, alkon ostopäällikkö varmaan tietää minua paremmin, että haluan juoda juuri syyskuussa juuri ruotsalaista pilsiä. Jännä, että Systembolagetissa homma toimii niin paljon paremmin, vaikka taloudelliset/lakisääteiset reunaehdot ovat varmaan olemassa sielläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alkossa kaikki vakiovalikoimaan tulevat oluet menevät hakumenettelyn kautta. Siitä syystä esim. tämän vuoden jouluoluista on pitänyt jättää tarjoukset jo viime vuoden puolella. Ajattele... Jos olisin panimomestari ja juuri viime viikolla pullottanut maailman parhaan jouluoluen, niin en saisi sitä Alkoon jouluksi myyntiin. Jos monopolia ei olisi, niin ei pitäisi kun kilauttaa asiakkaille ja ilmoittaa, että nyt olisi hyvää olutta tarjolla ja hinta on tämä - otatko hyllyyn?

   Nimimerkki brunnsbe, kirjoitti Olutoppaan foorumille juuri sunnuntaina seuraavaa Systembolagetista:

   "Systembolaget käyttää aika lailla samanlaisia hakumenetelmiä kuin Alko kun vakio- ja tilausvalikoimaan haetaan uusia tuotteita paitsi tuotteiden pakkauksia ei arvioida.
   Systembolaget ottaa koko ajan vastaan myyntitarjouksia tilapäiseen valikoimaan (joka on jaettu kahteen osaan: Exlusive - Erikoistuotteita ja Säsong - Kausituotteita). Ehtona on että tuote pitää olla rajoitetusti saatavilla, olla hyvä maine, suuri kansainvälinen kysyntä ja että media on kirjoittanut/tulee kirjoittamaan tuotteesta. Eli verrattuna Alkoon Systembolaget ei aktiivisesti itse hae tuotteita tilapäiseen valikoimaan, vaan maahantuojat ja panimot itse ehdottavat niitä monopolille myyntitarjouksina."

   Eli siellä systeemi on joustavampi. Toki täälläkin panimot ja maahantuojat saavat varmasti ehdottaa jotain olutta valikoimaan. Jos Alkoa kiinnostaa, niin sitten tehdään sopiva haku...

   Poista
 4. CCCCC IPA 0,5 4,39€

  Jos tuo pullokoko pitää kutinsa, niin tämähän on melko edullista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää se! Alkon haussa on kriteerinä 0,5-litrainen ja Beer Hunter's Panimo kertoili elokuun alussa facebookissa puolen litran pullotuksien alkamisesta.

   Hinta on todellakin hyvä, jos mietitään 0,355-litraisia jenkki-ipoja yli viiden euron hintoineen. Tämä on lisäksi tuorettakin - eiköhän tyhjennetä hyllyt :)

   Poista
 5. Kysyin asiasta sähköpostitse ja vastauksen perusteella vaikuttaa siltä, ettei Alkolla ole aikomusta laajentaa Arkadian erikoisvalikoiman saatavuutta. Siellä vedotaan lähinnä siihen, että määrällisesti suurin osa uutuuksista tulee kuitenkin vakiovalikoimaan. Ja että vakiovalikoimaan tulee myös joitain erikoisuuksia, esim. Laitilan Imperiaali, Fuller's Vintage Ale ja Dark Horizon 4 (kaksi viimeistä ovat omia veikkauksiani).

  kopula

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.