Avoin kirje Alkolle: Tapaus Green Flash West Coast IPA - Alkon vastaus #1

1 kommenttia
 
Tässä on vihdoin Alkon vastaus heinäkuun alussa lähettämääni palautteeseen. Seuraavaksi julkaisen oman vastineeni tähän Alkon palautteeseen, joka mielestäni toimi ihan hyvänä keskustelun avauksena - jälleen kerran.

Hei Harri Metsäjoki

Palaan nyt vihdoinkin kesän alussa tulleeseen palautteeseesi, pahoitteluni viivästyksestä.

Tässä Mika Kauppisen vastaus sinulle:

Kiitos palautteestasi ja intohimostasi olueen.

Pyrimme palvelemaan asiakkaitamme mahdollisimman hyvin ja tarjoamaan asiakkaillemme korkeinta mahdollista laatua tuotteissamme. Ymmärrän hyvin harmituksesi aiheesta ja humala-aromin muuttumisesta. Pyrin valaisemaan alla sinua askarruttaneita kysymyksiä.

Arkadian myymälämme on lippulaivamyymälämme, jossa pidämme erikoisvalikoimaa ja haluamme tarjota pieniä erikoiseriä myös oluita. Tämä tukee hyvin lippulaivamyymälämme palvelukonseptia ja olemme saaneet tästä paljon kiitosta. Arkadian lippulaivamyymälän valikoimasuunnittelu on kuitenkin riippumaton muista vakiovalikoimamme tuotteista. Valmistajat, maahantuojat ja agentit voivat vapaasti tarjota  Arkadiassa myytyjä tuotteita myös laajemman saatavuuden valikoimiimme. Näin ollen joskus lippulaivamyymälän valikoimassa ollut tuote tulee joskus valituksi myös laajempaan valikoimaan. Mainitsemasi lippulaivavalikoiman myymäläsiirron kustannukset perustuvat todellisiin paketointi- ja kuljetuskustannuksiin kuluihin. Ostamme palvelun Itellasta ja tuotteet erikoispakataan ehkäistäksemme rikkoutumisen.

Ottaessamme tuotteen valikoimaan toivomme tietenkin toimijoilta mahdollisimman tuoretta toimituserää, sillä kaikille varmasti on tärkeää tarjota tuotteet mahdollisimman tuoreena. Johtuen kuitenkin kaupan globaalista luonteesta ja kotimaistenkin pienpanimoiden erikoistuotteista, hyväksymme tuotteet jakeluumme, mikäli niissä on vähintään neljä kuukautta parasta ennen -päiväystä jäljellä. Myymälöillä on lupa ottaa tuotteita vielä myyntiin jakelijoilta, jos niissä on vähintään kaksi kuukautta päiväystä jäljellä.

Parasta ennen -päiväykset ovat valmistajan vastuulla arvioida ja määritellä etiketteihin. Joissain tapauksissa tuotteiden kotimarkkinoilla ei ole ollut tarpeellista laittaa niin pitkiä päiväyksiä etikettitietoihin kuin olisi voinut johtuen tuotteen nopeammasta myynnistä. Sitten kun tuote on lähtenyt kansainväliseen myyntiin etikettimerkintä on ollut riittämätön ottaen huomioon aikaa vievän logistiikan. Alko toivoo myyjän toimittavan aina tuoreinta mahdollista erää jakeluumme. Joskus kuitenkin jakeluun on tullut tuollaisella alkuperämaan myyntiin tarkoitetulla päiväyksellä tuotetta, joka on saattanut olla riittämätön Suomen myyntiin. Joskus valmistaja on vakuuttanut maahantuojalle tuotteen olevan laadultaan hyvää nautittavaksi, jolloin maahantuoja on valmistajan luvalla tarroittanut uuden päiväyksen tuotteeseen. Näin on pystytty takaamaan tuotteelle saatavuutta, sillä uuden erän saaminen saattaa kestää alkuperämaasta riippuen jopa 2-3 kuukautta. Ymmärrämme hyvin, että tällaiset lisämerkinnät aiheuttavat turhaa sekaannusta ja pyrimme jatkossa välttämään niitä.

Tuontioluissa tuotteiden saatavuus aiheuttaa maahantuojille jatkuvaa haastetta. Jokainen alan toimijoista varmasti haluaa tarjota kuluttajille mahdollisimman tuoretta tuotetta. Tuontierät tulevat kuitenkin konteittain ja niin sanottujen erikoistuotteiden kysyntä on vielä pienehköä, vaikkakin kehittyvää. Lisäksi me oluen ystäväthän haluamme jatkuvasti uutuuksia tuoden logistista lisähaastetta alan toimijoille. Tilausmäärät on jatkuvaa tasapainottelua. Olet aivan oikeassa painottaessasi oluen tuoreuden merkitystä ja kiitos siitä. Uskon, että olutkulttuuri on kehittymässä koko ajan ja siten varmasti tuo helpotusta alan logistisiin haasteisiin. Sillä välin on tärkeää, että me alan toimijat kiinnitämme tähän tärkeään asiaan mahdollisimman hyvin huomioita. Samoin on tärkeää, että kaltaisesi vihkiytyneet kuluttajat tarkkailevat laatua ja informoivat mahdollisista löydöistään myyjiä. Kiitos siis tästä. Toimitan palautteesi myös maahantuojalle.

Cheers,

Mika Kauppinen
Product Group Manager, Brewery Drinks & Spirits
Alko Inc. / Purchasing
PO Box 33, Salmisaarenaukio 1, FI-00181 HELSINKI
www.alko.fi

Ystävällisin terveisin
Alkon asiakasneuvonta
Puhelin 020 711 711 (ark. 9–16)

1 kommentti:

 1. Ei näille Kauppisen vastauksille voi enää edes nauraa - itkeä ainoastaan.

  Alkolle tuontioluiden saatavuus on ongelma, kysyntäkin on pienehköä jne. Eli vastuu vieritetään tuottajille/maahantuojille sekä kuluttajille. Tuottajat/maahantuojat eivät saa tuotua maahan tarpeeksi eikä kuluttajat saa kulutettua tarpeeksi? Silti vanhentunutta tavaraa perustellaan sillä, että se tuodaan konteissa eli isoissa erissä? WTF? Ilmeisesti Ruotsin satamissa satamamaksut ovat pienemmät, sillä sinne tavara kyllä kulkeutuu varsin näppärästi niin pienissä kuin isoissakin erissä Systembolagetin tilaamana.

  En ole pitkiin aikoihin seurannut Arkadian valikoiman kehittymistä, mutta nyt tarkistin sen ja pari huomiota siitä:

  -Sierra Nevada Celebration (ostomäärä 840 ploa) - kyseistä kausituotetta(?) on ollut reilusti saatavilla joka vuosi ravintolajakelussa, miksi ihmeessä se on Alkossa ainoastaan Arkadiassa ja miksi ihmeessä niin pieni tilausmäärä? Ainakaan saatavuudesta se ei voi olla kiinni.

  -North Coast Old Stock Ale 2012 (ostomäärä 400 ploa) - vuosittain pantava tuote, Alko ilmeisesti vieläkin kaupittelee viime vuotista erää. Vertailun vuoksi todettakoon, että 2012-versiota tuli Systembolagetiin vuosi sitten myyntiin reilut 2000 ploa (laajaan jakeluun) ja se myytiin parissa kuukaudessa loppuun. Nyt Systemissä näyttäisi olevan saatavilla jo vuoden 2013 erää niinkuin kuuluukin, ostomäärä siellä 5000 paikkeilla. Ilmeisesti Kauppinen piiloutuu vaikean saatavuuden taakse tässäkin tapauksessa, eihän nyt tätä voi laittaa laajaan jakeluun Suomessa, sehän saattaisi mennä kuumille kiville niinkuin meni Ruotsissakin.

  -Hardcore IPA - tästä ei tarvinne mainita enempää, harvinainen ja vaikeasti saatavissa?

  Typerä ja turha tilausmäärien kanssa pelaaminen loppuisi, jos Alko sallisi tuontioluiden laajemman jakelun muutenkin kuin "minimissään 10000ploa ympäri suomen". Systembolagetin toimiva tilausmalli toimisi varmasti täälläkin. Alkon tapauksessa linjan toisessa päässä tuntuu puuttuvan sekä aito tahto että asiakaspalveluhenki.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.