Avoin kirje Alkolle: Tapaus Green Flash West Coast IPA - Alkon vastaus #2

13 kommenttia
 
Saaga jatkuu... Alkon ostajalta paukahti sähköpostiin vastaus viime viikkoiseen palautteeseeni. Nyt täytyy sanoa, että olen todella pettynyt - vastaushan on kuin bulkkipalautegeneraattorin suoltama. Saan tästä ihan sellaisen kuvan, että "nyt jätkä turpa kiinni, meitä ei kiinnosta". No, ei kai se kiinnosta kun tilinauha tulee tasaisen varmasti, vaikka jatkaisivat paikallaan polkemista maailman tappiin asti. Toivovat sentään palautetta toiminnastaan ja sitä myös tulevat saamaan.

Alkon uusin viesti kokonaisuudessaan alla ja koko kirjeenvaihto tästä linkistä.

Hei Harri Metsäjoki

Kiitos palautteesta. Alko kehittää toimintaansa jatkuvasti pyrkien vastaamaan asiakkaiden tarpeisiin yhä paremmin. Alkon lippulaivamyymälänä Arkadialla on tärkeä roolinsa. Myös muuta valikoimaa ja jakelua pyritään kehittämään kysynnän suhteessa. Viime vuosien aikana olemme kasvattaneet olutvalikoimaamme kokonaisuudessaan muunmuassa kotimaisten pienpanimo-oluiden sekä kausi-  ja erikoistuotteiden osalta. Seuraamme jatkossakin kysynnän kehittymistä tiiviisti ja toivomme palautetta toiminnastamme sekä tuotteistamme pystyäksemme kehittämään toimintaamme.

Ystävällisin terveisin
Mika Kauppinen
Product Group Manager, Brewery Drinks & Spirits
Alko Inc. / Purchasing

13 kommenttia:

 1. Tyhjää täynnä. Luotan ettei tämä jää tähän ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, tuossahan toivottiin palautetta, jotta pystyisivät kehittämään toimintaansa.

   Huomattavaa on, etteivät ilmeisesti pysty kehittämään toimintaansa ilman palautetta. Mistähän niille maksetaan?

   Poista
 2. Jälleen ala-arvoista toimintaa Alkolta... Siellä päässä ei vaan viitsitä ajaa asioita eteen päin.

  VastaaPoista
 3. "Seuraamme jatkossakin kysynnän kehittymistä tiiviisti ja toivomme palautetta toiminnastamme sekä tuotteistamme pystyäksemme kehittämään toimintaamme."

  Pitäisiköhän sinne alkaa ehdottamaan mielenkiintoisia oluita? Eivät ilmeisesti itse tiedä mitä ne voisivat olla. Tiedän ainakin joidenkin viskiharrastajien tekevän näin. Hyvä kuitenkin että näitä kotimaisia on nyt tullut saataville.

  VastaaPoista
 4. On kyllä ärsyttävää, etteivät voi vastata suoraan siihen, miksi erikoisvalikoiman saatavuutta ei laajenneta. Voisiko olla niin, että tällainen muutos tulkittaisiin "alkoholin saatavuuden parantamiseksi", joka nykyisessä alkoholipoliittisessa ilmapiirissä ei ole mahdollista? Kiistatta Alko vaikuttaa myös kankealta instituutiolta, jossa minkäänlaisia suurempia rakenteellisia muutoksia ei olla halukkaita toteuttamaan. Mutta kuinka paljon tämä sitten on Alkon henkilökunnan ja kuinka paljon suomalaisen alkoholipolitiikan vika?

  Mitä tulee IPOjen ja APOjen tuoreusongelmaan, on loppujen lopuksi vaikea ulkopuolisena sanoa, mistä homma kiikastaa. Esim. Sierra Nevadan Celebration taisi olla jo Arkadiaan tullessaan melko iäkästä. Vähän tulee sellainen mielikuva, ettei useampikaan toimija ota tätä tuoreusasiaa kovin vakavasti, vaan että enemmän siihen puuttuminen nähdään pienen friikkijoukon ruikutuksena. Yhdysvallat on toki (maantieteellisesti) kaukana Suomesta, mutta toisinaan tuntuu, että Yhdysvalloista Ruotsiin on paljon, paljon lyhyempi matka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisiko ollut jopa niin, että Alko myi vielä Celebrationin edellista vuosikertaa, kun jenkeissä tuotiin jo seuraavan vuoden erää hyllylle.

   Systembolagetissa on toimiva tilausvalikoima ja lähituotteet lähialkojen hyllyissä - Alko ei pysty kumpaankaan.

   Poista
 5. Tuossa erikoisvalikoimassa ei oikein ole mielestäni ideaa, jos sen saatavuutta ei paranneta. Se jo auttaisi paljon, jos erikoisvalikoiman tuotteita olisi saatavilla myös sellaisissa kaupungeissa kuin Turku, Tampere, Jyväskylä, Oulu ja Kuopio. Olisi myös hienoa, jos pienet tuottajat, kuten pienpanimot ja viinitilat, voisivat saada tuotteitaan paikallisiin Alkoihin myyntiin, jota kautta sitten saataisiin testattua niiden menekkiä. Mutta eeiiii, eihän valtion virallinen monopoli voi näin toimia, kaikki pitää hoitaa mahdollisimman taipumattomasti ja byrokraattisesti. Kossua saa joka paikasta, se ilmeisesti riittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä. Kävin noin vuosi sitten Alkon kanssa kirjeenvaihtoa tuosta paikalliset tuotteet paikallisiin Alkoihin jutusta. Se löytyy täältä: http://www.reittausblogi.info/search/label/pienten%20tuottajien%20juomat%20alkossa

   Poista
 6. Jos tuota Alkon ylläolevaa vastausta lähtee purkamaan, niin kotimaisten pienpanimo-oluiden saatavuus on todellakin hieman parantunut, kuten viestissä väitetään. En tiedä, mitä kaikkea "kausituotteet" pitävät sisällään joulu-, kesä- ja oktoberfestoluiden lisäksi, mutta näiden osalta merkittävää parannusta viimeisen kahden vuoden aikana ei mielestäni ole tapahtunut; ei ainakaan laadullisesti, tuskin määrällisestikään. No, "erikoistuotteiden" osalta Alko on petrannut, mutta lähinnä vain jos tuolla viitataan Arkadian valikoimaan.

  Oikeastaan viestistä voi lukea olettamuksen, että Helsingin ulkopuolella kysyntää ei yksinkertaisesti ole vielä riittävästi laajemmalle valikoimalle -ei ainakaan Suomen hinnoilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kysyntää varmasti olisi. Voisihan se olla niinkin, että erikoisvalikoiman tuotteita ei oletusarvoisesti lyötäisi hyllyyn missään toisessa myymälässä vaan jokaisessa suuremmassa kaupungissa (Turku, Tampere, Oulu, Kuopio...) olisi erikoisvalikoiman "tilauspiste", johon voisi VELOITUKSETTA, tilata erikoisvalikoiman tuotteen.

   Poista
 7. Rohkenen kyllä olla eri mieltä kysynnän puutteesta ainakin Tampereen osalta. Hiemankin olutharrastajien suosiossa olevat pienemmät erät tuntuvat järjestäen loppuvan täällä kesken.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep! "Manse" on kyllä oikein viimeisen päälle olutkaupunki ja ansaitsisi oman erikoisvalikoimamyymälänsä.

   Ehkä tässä kannattaa alkaa ajamaan voimakkaammin Alkon monopolin murtamista Alkon uudistamisen sijaan. En ole koskaan monopolia kannattanut, mutta oletin, että edes pienimuotoisia uudistuksia voisi saada aikaan nopeammin ja helpommin kuin koko paskan kaatumisen.

   Poista
 8. Ehkä tämä on epäsuora viesti (kun ei suoraan voi sanoa tokikaan), että tilaa poika oluesi ulkomailta; saat halvemmalla ja valikoima on moninkertainen.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.