Avoin kirje Alkolle: Tapaus Green Flash West Coast IPA - Reittausblogin vastaus #1

15 kommenttia
 
Tässä vastaukseni Alkon aiemmin lähettämään sähköpostiin.

Hei,

Kiitos vastauksesta.

Ensiksi haluan mainita, että en missään tapauksessa pidä West Coast IPAn ikääntymistä Green Flashia maahantuovan Diamond Beveragesin syynä. Diamond on yksi Suomen parhaista maahantuojista ja tekee arvokasta työtä omalla sektorillaan, kiitos siitä heille. Aiemmin lähettämäni palautteen perimmäinen tarkoitus oli Arkadian erikoisvalikoiman rajoitteiden puiminen, ei ainoastaan tämän yhden oluen tapaus, jonka maahantuoja Diamond nyt sattuu olemaan. Olut maahantuojan "jatkamalla" päiväystarralla on siis parempi kuin ei olutta ollenkaan, mutta ei siitä sen enempää - se toiminta on puitu jo Kuningaskuluttajaa myöden. 

Vastauksenne vahvisti aiempaa käsitystäni siitä, että juuri erikoisvalikoiman älytön vain yhteen kaupunkiin keskittyvä rajoite oli syynä siihen, että lasiini päätyi jo parhaat päivänsä ylittänyt IPA. Jos IPA:n ilosanomaa olisi samantien voitu levittää laajemmalle, olisi koko satsi käynyt kaupaksi huomattavasti aiemmin. Asia, jota on mahdoton näyttää toteen, mutta myös hankala kiistää. Hakumenettelyyn perustuva valikoimaanotto ei tätä tietysti olisi sallinut, ellei tuotteelle olisi sopivasti räätälöity ns. "täsmähakua". Sekin on hankalaa lyhyellä aikajänteellä, sillä hakumenettely ottaa aina aikaa - aikaa, joka saattaa olla pois oluen tuoreudesta. 

Ruotsissa järjestelmä on erilainen: "Systembolaget ottaa koko ajan vastaan myyntitarjouksia tilapäiseen valikoimaan (joka on jaettu kahteen osaan: Exlusive - Erikoistuotteita ja Säsong - Kausituotteita). Ehtona on että tuote pitää olla rajoitetusti saatavilla, olla hyvä maine, suuri kansainvälinen kysyntä ja että media on kirjoittanut/tulee kirjoittamaan tuotteesta. Eli verrattuna Alkoon Systembolaget ei aktiivisesti itse hae tuotteita tilapäiseen valikoimaan, vaan maahantuojat ja panimot itse ehdottavat niitä monopolille myyntitarjouksina."

Ilmeisesti Arkadian tuotteiden osalle hieman vastaavanlainen menettely on mahdollista Alkossakin, koska mainitsit, että Arkadian tuotteita voi vapaasti tarjota laajempiin valikoimiinkin. Tämä sama pitää sallia kaikille tuotteille, se on mahdollista Ruotsissa eli se on mahdollista Suomessakin. Uusi järjestelmä käyttöön heti ensi vuonna.

Minulla on hieman yli vuoden ikäinen poika, joka haluaisi kolpata keittiön kaappeja, kiivetä tv-tasolle ja repiä johdot seinistä. Rajoitan hänen mahdollisuuksiaan kieltämällä häntä ja siirtämällä hänet pois kielletystä paikasta. Sanon hänelle, että ne ovat isompien poikien juttuja. Hän pahoittaa tästä kovasti mielensä ja ilmaisee sen huutamalla. Arkadian tapaus on samanlainen - poika vaan vähän isompi ja isänä rakas monopoli. Herkut ovat näennäisesti saatavilla, mutta Rauman mies kun halajaa niitä, niin te sanotte, että ei ei - nämä ovat vain Helsinkiläisille tai niille, jotka vaivautuvat paikalle. Tämä olisi vielä ihan OK, ellei tasapuolisuutta ja palveluhalukkuutta erikseen Alkon arvoissa korotettaisi vaan mainittaisiin suoraan, että erikoisvalikoimamme suosii pääkaupunkiseudulla asuvia. Siinä tapauksessa voisin jopa tyytyä kohtalooni pienemmällä metelillä.

En ole koskaan saanut suoraa vastausta siihen, miksi erikoisvalikoima rajoittuu ainoastaan yhteen myymälään Helsingissä. Jossain lehtijutussa aikanaan asiaa yritettiin jollain tapaa perustella sillä, että Arkadian myymälän kiinteistö on (ainoa?) Alkon omistama kiinteistö. En ymmärrä miten kiinteistön omistussuhteet voivat vaikuttaa myymälässä olevaan valikoimaan. Mielestäni erikoisvalikoiman rajoittaminen pelkästään yhteen myymälään kielii laiskuudesta, haluttomuudesta ja tietynlaisesta "sammaloitumisesta". Nykyisellä erikoisvalikoimalla Helsingissä asuva "kriittinen massa" saadaan kenties pidettyä jollain tapaa tyytyväisenä Alkon valikoimaan. Voitte vapaasti korjata, mikäli syynä on jokin muu. Luultavasti suurin menekki onkin juuri siellä, mutta on silti väärin ajatella, että tuotteet eivät kiinnostaisi muualla asuvia. Erikoisvalikoiman omaavat myymälät on yksinkertaisesti saatava muihinkin suuriin kaupunkeihin. En yritä edes sanoa, että Raumalle, mutta kyllä nyt edes Turkuun, Tampereelle, Ouluun... Toinen vaihtoehto olisi, että erikoisvalikoiman tuotteet jaeltaisiin ennakkovarausten mukaan ympäri maata ja loput, ellei kaikki mene varaukseen, tuupattaisiin Arkadian hyllyyn. Te näette tässä kustannuksia ja vaivaa, minä näen siinä palvelua ja joustavuutta. Kehitys kehittyy ja me, asiakkaanne, emme tätä eriarvoistavaa kohtelua loputtomiin niele.

Kun tämä valikoiman kanssa säätäminen yhdistetään siihen, että Arkadian myymälässä grillaatte niitä kalliita vain yhden myymälän hyllyissä istuvia oluita aivan liian lähelle sijoitettujen hehkulamppujen alla, niin en voi välttyä siltä mielikuvalta, että Alko ei oikeasti ole kovin ammattitaitoinen olutkauppa. Byrokratiaa pienemmäksi ja oluet nopeammin tuoreena laajemmalle. Alkohan on suuri toimija, jonka logistiikkaketju on hyvin rasvattu - nyt vähän muskelia peliin, näyttäkää, että homma onnistuu!

Kovasti toivon, ettei tämä tuoreusepisodi ole saapumassa jo toiseen osaansa Mufloni CCCCC:n kanssa. Elokuun alussa (tietojeni mukaan) pullotetun tuoretuotteen piti tulla valikoimiin tällä viikolla mukavan tuoreena, mutta ilmeisesti se viivästyy 19.9. asti eli lähes kahden kuukauden ikäiseksi. Murheellista hienon oluen kannalta, jos viivästys johtuu Alkosta - ainoasta laillisesta vähittäismyyjästä. Kysyin asiasta tänään Alko palvelee -palstalla facebookissa, joten ei siitä sen enempää tässä.

Parhain terveisin,

Harri Metsäjoki
Asiakkaanne pakon edessä edelleen


15 kommenttia:

 1. Hyvää tekstiä! Minä kävin Turusta Arkadiassa ostoksilla, kun halusin tiettyjä oluita. Hirveät ruuhkat ydinkeskustassa ja auton sai kilometrin päähän. Ketähän toi sijainti oikeasti palvelee?

  VastaaPoista
 2. Vaan en ole ikuna Arkaadias käyny, kun helepommal pääsöö täält maaseuvult samal reissul niin Tukholmaan, kun Tallinnaankin. Hinnat on ihan jottain muuta ja valikoimat ainekin lännes paremmat. Eli eip se Arkaadia palvele näjes kettään kauempaa asuvaa.

  VastaaPoista
 3. Todella hienoa tekstiä jälleen kerran Harri. Kiitos että viitsit taistella tämän puolesta. Hieman ontuu tuo alkon tasa-arvoisuus tässä(kin) asiassa.

  VastaaPoista
 4. Onhan tämä monopolin ja alkon matopurkki syvältä. Mutta turha hakata päätä seinään, mikään ei tule muuttumaan, vaan merkit viittaavat että huonompaan suuntaan mennään Pölhölässä.

  Omat olueni joko juon vain ulkomailla, ostan ulkomailta tai panen itse (joka toinen viikko pano, joka toinen viikko pullotus). Pitäköön alko tunkkinsa.

  terv
  DeGarre

  VastaaPoista
 5. Kake: Tylyä sanoa, mutta sijainti palvelee helsinkiläisiä oikein hyvin. Siihen lasipalatsin kulmalle kun pääsee lähes kaikilla julkisilla, joista metroa, lähijunia ja ratikkaa ei ruuhkat hirveästi hidasta.

  VastaaPoista
 6. Hienoa, että joku muukin jaksaa kirjoitella Alkolle. Itse tässä juuri kirjoittelin heille samoista aiheista. Alkojen hyllyissä makaa valtava määrä samoja vanhoja tuotteita, jotka pitäisi jo pistää kiertoon. Valikoiman suppeutta perustellaan heikolla kysynnällä.

  Esimerkiksi pääkaupunkiseudun ulkopuolelta meillä Tampereella on melko kattava oluttarjonta monessa olutravintolassa ja erikoiserät loppuvat monesti kesken. Tampereella on 10 Alkon myymälää ja Pirkanmaalla yhteensä lähes 20. Minkä ihmeen takia laajempaa valikoimaa ei voisi keskittää esimerkiksi yhteen Alkoon suurimmissa kaupungeissa?

  Jos esimerkiksi Tampereella olisi yksi laajempaan olutvalikoimaan keskittynyt myymälä, niin koko Pirkanmaan harrastajien kysyntä kohdistuisi sinne 20 myymälän sijaan. Tällöin tämän myymälän olutkysyntä todennäköisesti riittäisi laajallekin valikoimalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa! Kannustan jokaista kirjoittamaan itsekin palautetta, ihan näistä samoista aiheista. Mitä enemmän, sen parempi.

   Poista
 7. Rautaista tekstiä! Hienoa!

  VastaaPoista
 8. Systemboolaagetin olutvalikoimaan tulee millä mittapuulla tahansa tarkasteltuna niin kovaa tavaraa koko ajan, että eiköhän siellä ole töissä ihan oikeasti oluesta jotain ymmärtäviä ja siihen intohimoisesti suhtautuvia päättäjiä. Kyllä minä olen ihan oikeasti kateellinen, jos naapurimaan "Alkosta" saa sellaisia oluita, joita ei saa Suomessa edes olutravintolasta.

  Alkon asenne tuntuu jopa joskus siltä, että olut on "välttämätön paha"

  No eipä siinä. Viinivalikoimakin on kaikki geneeriset pullot pois otettuna, melko köyhä. Siinä on sentään onnistuttu luomaan jonkinlainen illuusio hyvästä valikoimasta. Oluen kanssa jumitetaan näissä samoissa tuotteissa vuosi toisensa jälkeen ja tehdään aivan todella outoja ostoja , kun samalla rahalla voisi tuoda jotain oikeasti hyvää ja kiinnostavaa.

  Pisteet Alkolle siitä, että vihdoin alkaa tulemaan kotimaista huipputavaraa (5xC IPA, Siperia etc)

  Onneksi nyt kuitenkin on nettikaupat, Drink Shop ja Tukholma jos olutta tekee mieli.

  VastaaPoista
 9. Jos hehkulammppugrillattujen pullojen ostaminen ei nappaa, voi aina pyytää myyjää tuomaan pullon takahuoneesta, jossa se lienee säilytykselle ihanteellisessa pahvilaatikossa. Tuota kun kaikki Arkadiassa asioivat rupeaisivat harrastamaan, niin ehkä meininkiin voisi pikkuhiljaa saada muutosta aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä idea. Alan tekemään niin - aina silloin about kerran vuodessa kun sillä suunnalla olen.

   Poista
 10. Tosta tulikin mieleen, että kärsivätkö toiset oluttyypit toisia enemmän tuosta valosta? Olettaen, että kyseessä on tavan ruskea lasipullo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varsinaista tutkimustietoa minulla ei ole, en ole sellaista lukenut, mutta perstuntumalta näin maistajan näkökulmasta sanoisin, että juurikin nämä voimakkaasti aromihumaloidut APA/IPA/DIPA -tyyliset oluet kärsivät siitä eniten, koska aromihumalointi ikääntyessäkin katoaa/muuttuu ensimmäisenä.

   Voisin illemmalla katsoa olutkirjoista, mitä siellä kerrotaan aiheesta.

   Poista
  2. Humalien iso-alpha hapot reagoivat auringonvalon kanssa ja muodostavat virhemakuja olueen. Loisteputken valo ei sen sijaan olutta juurikaan haittaa, vaan sen luoma lämpö.

   Oxford Companion to Beer -kirjassa kerrotaan, että jotkut maistajat voivat erottaa tuon auringonvalon ja humalien reaktiossa syntyneen virhemaun oluesta jo 30 sekunnin altistuksen jälkeen - jos olut on siis lasissa ja 30 sekuntia auringossa. Enpä ole tätä terassilla olutta särpiessäni itse havainnut, vaikka lasin tyhjentymisessä yleensä menee kauemmin kuin tuo 30 sekuntia :)

   Poista
  3. Jos Arkadiassa käyttävät tosiaan loisteputkia niin ongelma tuskin on loppujen lopuksi erityisen suuri, loistarit ja ESLit lämpenevät nimittäin hehkulamppuja huomattavasti vähemmän.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.