Olutarvio: Beer Hunter's Mufloni CCCCC IPA

5 kommenttia
 

CCCCC IPA

Panimo: Beer Hunter's, Suomi (Pori)
Oluttyyli: India Pale Ale
Alkoholipitoisuus: 7,0%
Saatavuus: Alko (4,49€ / 0,5l)

Aiemmin tällä viikolla oli A-marketissa, eli tuttavallisemmin Alkossa, sellainen tilanne, että jokaiselta lähipanimoltani oli uutuusolut hyllyssä. Porista tämä IPA, Laitilasta Imperiaali (joka toki on jo vanha tuttu) ja Uudestakaupungista Oktoberfestbier. Vastaava tilanne on ihan arkipäivää maitokaupoissa, mutta Alkon armeliaisuuteen perustuvasta valikoimaanotosta johtuen tämä tilanne Alkossa saattoi olla peräti ainutkertainen.

CCCCC IPAn nimi juontaa siitä, että siinä käytetyt viisi eri humalaa alkavat kaikki C-kirjaimella. Nämä humalat ovat Cascade, Centennial, Citra, Chinook ja Columbus. Katkeruutta luvataan tasan sadan IBUn verran. Tämä on ollut aiemminkin maistettavissa ainakin Beer Hunter's panimoravintolassa ja erinäisissä SOPP-kattauksissa, mutta nyt siis debyytti monopolin hyllyillä. Hintakin on yllättävän edullinen lähtökohdat ja nykyinen alkoholipolitiikka huomioiden.

Blogikollega Arden vinkistä tilasin ihan pelkästään tälle oluttyylille suunnitellun lasin Ceestashopista. Lasin kehittelyssä on ollut mukana Sierra Nevadan ja Dogfish Headin IPA-gurut, jotka kertovat tuotekehittelystä tässä Youtube-videossa. Hassunmallinen lasi, mutta sopii todella hyvin käteen ja on varmasti ihan toimiva astia tämän tyylisille oluille. Eihän tämä lasi lagerista IPAa tee, mutta saattaahan se voimistaa aromeita ja täten parantaa olutnautintoa.Pullossa on vain hieman hiivaa, mutta nekin kannataa jättää kaatamatta. Hohtavan kuparinen, oranssihtava ja hieman utuinen olut, joka muodostaa päälleen komean vaahdon. Tuoksu on taattua jenkkityylistä IPA-laatua - kevyen karamellista mallaspohjaa ja tymäkkä humalavyöry siihen päälle. Mukana on greippiä, sitrusta, havua ja eksotiikkaakin. Mallas ymmärtää pysyä taustalla. Tasapainoinen ja aidon jenkki-IPAn tapaan tuoksultaan puhdas - mikään ei töki. Maku on myös upea, aromikas ja tasapainoinen. Humalaa on reilusti ja katkero syleilee voimakkaasti. Riittävän tukeva mallaspohja tukee ja pitää homman kasassa - tähän ei maitokauppavahvuiset oluet pysty. Greippinen happamuus kietoutuu kitalakeen samalla kun havuinen katkero pistelee kielen perukoita ja hedelmäosasto vyöryy makupalettiin - tämä on juuri se IPA-experience, joka craft beer piirejä ravistuttaa ympäri maailman. Maukas, tuore IPA, joka ei ole liian makea, eikä liian kuivakan katkera - balanssi, se on se taikasana. Maailmanluokan IPA.

Yhteenveto

Suomalainen maailmanluokan IPA
ARVOSANA: 9+

5 kommenttia:

 1. Moro.

  Just tässä maistelen ja hieman vastakkaisia näkemyksiä.

  Olut kaatui lasiin melkein täysin flättinä (about 12-15 asteista), mutta muuten varsin nättinä. En ollut ihan varma mitä tämä oli syönyt (nimestä veikkasin humalat aika lailla oikein), mutta mausta ei uskoisi. Melkein kuin Fullerssin IPA, mutta todella paljon katkerampana. Dunno eikö oma katkerovarvas ole vielä näissä lukemissa, mutta en oikein maista ollenkaan tuota humalakatraan tarjoamaa hedelmäkirjoa. Tiettyä nahkeutta ja havuisuutta kyllä, sekä mallasta. Hajukin on peribrittiläinen, eli ilmeisesti kuivahumalointia ei ole tehty. Vähän jotenkin tasapainoton esitys, varsinkin kun vertaa esmes Sierra Nevadan Hop Torpedoon tai ihan vaan Pale aleen. .

  Dunno tuleeko tässä sitten jo tuoreus vastaan. Meinaan että parasta ennen oli karvan ens vuoden puolella, joten voip olla jo vähän ehtoo puolella tuoreuden suhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa siltä, että pullosi ei ole ollut kunnossa. Olen testannut tämän monta kertaa ja aina hyvät hiilihapot, hyvä vaahto ja tuttu hedelmäkattaus.

   Poista
  2. Niin ja Beer Hunter's pistää päiväyksen 6kk pullotuskuukaudesta eteenpäin. Lisäksi tuote liikkuu Alkossa todella nopeasti, eli melkeinpä koko ajan on hyllyt tyhjinä. Tuoretta tavaraa se on.

   Poista
  3. Pitänee antaa toinen mahollisuus tässä jossain välissä.

   Mutta tosiaan en usko että tuossa lähialkossa vaihtuu nopeaan. Poistavat kuulemma fantastisen Red Sealin valikoimasta kun ei kulu :O. Inhumano!

   Poista
  4. No mutta Mufloni onkin kuuminta hottia juuri nyt. Jos ei Red Seal poistu kuitenkaan Alkon valikoimasta vaan ainoastaan ko. Alkon hyllystä, niin voit edelleen tilata sinne vaikka yhden pullon viikossa, ihan vaan kettuilun vuoksi. Ei ylimääräisiä kuluja (sulle).

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.