Olutarvio: Hofbräu München Dunkel

3 kommenttia
 

Hofbräu München Dunkel

Panimo: Hofbräuhaus München, Saksa
Oluttyyli: Tumma lager (Dunkel)
Alkoholipitoisuus: 5,5%
Saatavuus: Alko (4,14€ / 0,5l)

Höfbräuhaus on Baijerin osavaltion omistama panimo. Suomen valtio taas omistaa viinayhtiö Altian. Siinä kiteytyy samalla se tietty ero näiden maiden alkoholikulttuurien välillä. Altia, tai tarkemmin Altian Koskenkorvan tehdas on muuten se pirupaha, joka valmistaa ohratärkkelykset suurimmille panimoillemme. Tärkkelyksellä ne sitten viimeistään vesittävät kuralagerinsa ainoastaan päihdekäyttöön sopiviksi mauttomiksi litkuiksi. Baijerin osavaltion panimo ei sen sijaan oluitaan vesitä, vaan tässä on käsillä ihan reinheitsgebotin mukainen täysmallasolut - täydellisesti ruokaolueksi sopiva tasapainoinen panemisen taidonnäyte. Olisikin vähintään suotavaa, että Suomessakin tällaisia oluita voisi ostaa valtiollisen monopolin sijaan sieltä mistä ruuatkin ostetaan. Tämäkin on Alkon uutuusoluita Mikkellerin Kiin Kiin lagerin tavoin. Etukäteen odotin Mikkellerin oluelta enemmän kuin tältä, mutta niin vain saksalainen peruselintarvike peittosi tanskalaisen kulttipanijan tuotoksen hinta-laatusuhteellaan 6-0... näin tällä kertaa. Saksassa euron pullo eikä Münchenin nurkilla silti nostella kuolleita aamunkoitossa katuojista Dunkel-pullojen seasta.

Tumma, colanruskea ja kirkas olut, jonka beigesävyinen vaahto on runsas ja pitsikäs. Tuoksu on limppuisen leipäinen, pehmeä, runsasmaltainen ja kevyesti, mutta erottuvasti kukkaisen humaloitu. Maku on hieman suklainen ja hiivaleipäinen, sekä tuoksun tavoin miellyttävän pehmeä ja runsas. Lopussa jälleen kukkaista humalaa kepeällä, mutta puraisevalla katkerolla. Melko täyteläinen ja pehmeä suutuntuma sopii oluen makupaletin kanssa hyvin yhteen. Sopii liharuuille ja oikeastaan lähes mille tahansa suomalaiselle kotiruualle.

Yhteenveto

Runsasmakuinen mallaspaketti, ruokaolut
ARVOSANA: 8

3 kommenttia:

 1. Ihan perushyvä tumma lager kyllä oli. Mutta ei voi kun ihmetellä tota Alkon hintaa. Eipä tule toista ostettua, kun kaupastakin saa halvemmalla parempaa Dunkelia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä tässä oli jotain enemmän kuin perusdunkelissa. Suutuntuma oli jotenkin pehmeä ja olut sopi todella hyvin omaan suuhuni. Kuvasta huomaa suoran kaadon, se tietysti pehmentää ylimääräiset hiilihapot pois. Monesti kaadan juuri noin suoraan, vaikka sitten joutuukin odottelemaan vaahdon laskeutumista. Se taisi olla Randy Mosherin Tasting Beer kirja, jossa oluet suositeltiin, vehnäoluita lukuunottamatta, kaatamaan noin.

   Poista
  2. No ihmekös sun kuvissa tuo olut aina vaahtoaa niin pirusti. :) No kyllä itsekin joillain oluilla teen tuon, että kaadan oluen reilusti lasiin ja yritän sitä vaahtoa saada aikaan, etenkin oluilla jotka tiedän normaalisti vaahtoavan heikosti. Kuohu Valioluokka Stout on hyvä esimerkki tästä. Normaalisti se tuskin vaahtoaa yhtään, mutta kunnolla, kun kaataa niin saa mukavan vaahdon aikaiseksi ja se jopa pysyy siinä pitkän aikaa.
   Tämäkin olut kyllä vaahtosi ihan mukavasti, ilman reilua kaatoa lasiin.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.