Suomen Paras Olut 2013

0 kommenttia
 
Suomen Paras Olut 2013 valittiin tänään. Reittausblogi onnittelee kaikkia palkittuja! Voittajaolut, Laitilan Imperiaali, on juuri tullut Alkon valikoimiin eli ei muuta kuin maistelemaan. Alla virallinen lehdistötiedote.

Imperiaali Rauman SOPP:ssa toukokuussa.


LEHDISTÖTIEDOTE 22.8.2013

Laitilan Imperiaali Stout on Suomen Paras Olut 2013

Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan valmistama Imperaali Stout, 9,2 %, on Suomen Paras Olut vuonna 2013. Vuoden paras olut valittiin Helsingin Rautatientorilla Herkkujen Suomi – Syystober -tapahtumassa torstaina.

Suomalainen Olut ry:n kutsuman valintaraadin mielestä voittajaolut on kansainvälisen luokan laatuolut, joka edustaa parhaita suomalaisia oluenvalmistusperinteitä. Olut on vahvasta alkoholipitoisuudesta huolimatta tasapainoinen ja maukas kokonaisuus.

”Imperiaali Stout on väriltään lähes pikimusta ja laadultaan tyylinsä vahva edustaja. Voimakas paahtuneisuus korostuu tuoksussa. Hedelmäiset suklaan, lakritsin ja vaniljan vivahteikkaat aromit nousevat esiin oluen moniportaisessa makuprofiilissa”, kilpailun tuomaristo perustelee.

Laitilan Imperiaali Stoutin valmistuksessa on käytetty viittä eri mallaslaatua. Olut on alun perin kehitetty panimon 15-vuotisjuhliin vuonna 2010, ja sitä on kypsytetty 15 kuukautta. Olut on valittu myös Helsinki Beer Festivalin Vuoden olueksi 2010 ja 2013

Palkinnot jakoivat Suomalainen Olut ry:n puheenjohtaja, Nokian Panimon toimitusjohtaja Matti Heikkilä sekä Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Elina Ussa.

Lähes 150 oluen katselmus

Suomalainen Olut ry:n kolmannen kerran järjestämään kilpailuun osallistui 146 erilaista kotimaista olutta yhteensä 21 panimolta. Kilpailevien oluiden määrä kasvoi lähes kahdellakymmenellä viime vuoden kilpailuun verrattuna.

”Ensimmäisessä Suomen Paras Olut -kilpailussa kaksi vuotta sitten oli mukana 99 olutta ja nyt lähes 150. Suomi on aito ja monipuolinen olutmaa, jossa oluenystävällä on runsaasti mahdollisuuksia löytää omat suosikkinsa jopa satojen erilaisten oluiden joukosta”, sanoo Suomalainen Olut ry:n puheenjohtaja Matti Heikkilä.

Vuosittain järjestettävä Suomen Paras Olut -kilpailu on avoin kaikille kaupallisten panimoiden kotimaassa valmistetuille oluille, jotka ovat säännöllisessä anniskelu- tai vähittäismyynnissä. Oluet kilpailivat kymmenessä eri sarjassa. Seitsemän sarjaa oli tölkkiin tai pulloon pakatuille oluille ja kolme hanatuotteille.

“Olutkulttuuri kukoistaa Suomessa tällä hetkellä. Viime kuukausina meillä on aloittanut monta uutta pientä panimoyritystä, jotka tuovat oman maukkaan lisänsä tarjontaan ja valikoimiin” Heikkilä muistuttaa.

Kilpailu edistää olutkulttuuria

Panimo ja -virvoitusjuomateollisuusliiton ja Pienpanimoliiton perustama Suomalainen Olut ry kokoaa kattavasti kotimaiset olutelinkeinojen toimijat yhteen ja järjestää Suomen Paras Olut -kilpailun. Yhdistyksen tavoitteena on edistää ja vaalia olutkulttuuria.

"On toivottavaa, että myös päättäjät ymmärtävät, millainen rikkaus on monipuolinen kotimainen panimo- ja olutvalikoima. Eikä sovi unohtaa alan paikallista työllistävyyttä ja merkitystä kansantaloudelle. Suomessa pantu olut on tehty kotimaisesta ohrasta ja työllistää lähes 30 000 ihmistä pellolta pulloon saakka", sanoo Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Elina Ussa.

Olutalan ammattilaisista, harrastajista sekä tavallisista oluenkuluttajista koostuneet raadit arvioivat kilpailuun lähetetyt oluet sokkomaisteluina kukin sarja kerrallaan. Pulloihin ja tölkkeihin pakattujen oluiden arviointi tapahtui kesäkuussa Helsingissä. Hanaoluiden tuomarointi oli puolestaan Suuret Oluet – Pienet Panimot -tapahtumassa Helsingin Rautatientorilla heinäkuun lopussa.

Kilpailuun osallistuneet panimot:
Bryggeri Helsinki, Hartwall, Koskipanimo/Plevna, Kuninkaankartanon Panimo, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, Lammin Sahti, Mallaskosken Panimo, Malmgårdin Panimo, Nokian Panimo, Olvi, Panimoravintola Beer Hunter's, Pyynikin Käsityöläispanimo, Rekolan Panimo, Ruosniemen Panimo, Saimaan Juomatehdas, Sinebrychoff, Stadin Panimo, Stallhagen, Suomenlinnan Panimo, Teerenpeli Panimo ja Tislaamo sekä Vakka-Suomen Panimo.

Lisätietoja Suomen Paras Olut 2013 -kilpailusta antavat:
Suomalainen Olut ry:n puheenjohtaja, toimitusjohtaja Matti Heikkilä, Nokian Panimo, matti.heikkila ät nokianpanimo.fi, p. 050 505 3515
Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Elina Ussa, elina.ussa ät panimoliitto.fi, p. 045 269 7711
Pienpanimoliiton puheenjohtaja Pekka Kääriäinen, Lammin Sahti, Pienpanimoliitto, pekka.kaariainen ät sahti.fi, p. 050 559 4013
Kilpailun johtaja Kari Likovuori, p. 050 913 3380, kari.likovuori ät gmail.com.


Suomen Paras Olut 2013 TULOKSET

Suomen Paras Olut 2013
Imperiaali Stout, 9,2 %, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas


Pulloon ja tölkkiin pakatut oluet

Vaalea lager enintään 4,7 %
1. Stadin Lager, 4,5 %, Stadin Panimo
2. Luomuleevi, 4,5 %, Teerenpeli Panimo ja Tislaamo
3. Höpken Pils, 4,2 %, Suomenlinnan Panimo

Vaalea lager yli 4,7 %
1. Prykmestar LuomuPils, 5,2 %, Vakka-Suomen Panimo
2. Stadin Pils 5,3 %, Stadin Panimo
3. Karhu Tosi Vahva, 8,0 %, Sinebrychoff

Tumma tai värillinen lager enintään 4,7 %
1. Kukko Tumma, 4,5 %, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas
2. Prykmestar Schwarz, 4,5 % Vakka-Suomen Panimo
3. Kievari Schwarz 4,5 % Laitilan Wirvoitusjuomatehdas

Tumma tai värillinen lager yli 4,7 %
1. Kievari Portteri, 6,5 %, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas
2. Sauhusanttu, 5,0 %, Teerenpeli Panimo ja Tislaamo
3. Prykmestar Savukataja, 9,0 %, Vakka-Suomen Panimo
3. Prykmestar Schwarzbock, 6,0 % Vakka-Suomen Panimo

Vehnäolut
1. Prykmestar Wehnäbock, 6,2 %, Vakka-Suomen Panimo
2. Piper Wit, 4,7 %, Suomenlinnan Panimo
3. Marsalkka Luomuvehnä, 4,6 %, Saimaan Juomatehdas

Ale enintään 4,7 %
1. Keisari 66 American Pale Ale, 4,2 % Nokian Panimo
2. Amarillo Ale, 4,5 %, Stadin Panimo
3. Hippaheikki, 4,7 % Teerenpeli Panimo ja Tislaamo

Ale yli 4,7 %
1. Imperiaali Stout, 9,2 %, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas
2. Katariina Imperial Stout, 9,0 %, Stadin Panimo
3. Huvila X-Porter, 7,0 %, Malmgårdin Panimo

Hanaoluet

Ale enintään 6 %
1. Severin Extra I.P.A., 5,9 %, Koskipanimo Plevna
2. Smörre Ruis I.P.A., 5,9 %, Koskipanimo Plevna
3. Cotton Ale, 4,5 %, Koskipanimo Plevna

Lager enintään 6 %
1. Savuolut James, 5,2 %, Koskipanimo Plevna
2. Kuninkaankartanon Vaari, 4,6 %, Kuninkaankartanon Panimo
3. Mufloni Pilsner, 5,0 %, Panimoravintola Beer Hunter's

Vahva olut yli 6 %
1. Blue Skies IPA, 7,2 %, Saimaan Juomatehdas
2. Siperia Stout,, 8,0 %, Koskipanimo Plevna
3. Plevnan Stout, 7,0 %, Koskipanimo Plevna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.