Olutarvio: Nøgne Ø Global Pale Ale

4 kommenttia
 

Global Pale Ale

Panimo: Nøgne Ø, Norja
Oluttyyli: American Pale Ale
Alkoholipitoisuus: 4,5%
Saatavuus: Maitokaupat (Ostopaikka: Ruokapuoti Lumo, Rauma)

Humala on hamppukasveihin lukeutuva monivuotinen köynnöstävä hyöty- tai koristekasvi. Humalan emikasvia käytetään perinteisesti oluen valmistuksessa, jossa se toimii mausteena ja säilöntäaineenakin. Keskiajalla Suomessa tilalliset olivat sakon uhalla velvoitettuja ylläpitämään humalatarhaa ja aina vuoteen 1915 asti oli peräti laissa määrätty, kuinka monta humalasalkoa kussakin talossa tuli olla. Eri humalalajikkeita on kymmeniä erilaisia ja niitä taidokkaasti yhdistelemällä on mahdollista saada olueen hienoja makukombinaatioita. Norjalainen Nøgne on täräyttänyt tähän Global Pale Aleen kolmeatoista eri humalaa maailman eri kolkista - siitä siis nimikin. Mitä enemmän, sitä parempi?
Oranssi, sameahko ja runsaalla sekä pitkäkestoisella vaahdolla siunattu olut. Tuoksu on jollain tavalla hyvin panimolle tyypillinen, siinä on samankaltainen tuntuma kuin heidän aiemmissakin oluissa. Siitä löytyy runsaasti käpymäistä "vihreää" humalaa ja trooppista hedelmäisyyttä sekä sitrusta. Valitettavasti myös tuoksun karkean oloiseksi tekevää tuhkaisuuttakin on mukana - samankaltaista kuin saman panimon Two Captainsissa. Ei täysin vakuuta. Maku on hyvin kevyesti karamellimaltainen, aivan aavistuksen verran makea ja mukavan pehmeästi, mutta runsaasti katkera. Voimakkain piirre on runsaan käpymäinen, raa'alla voimalla puskeva humalointi. Hedelmäiset sävyt tulevat esiin vasta siemauksen loppupuolella ja jopa nielaisun jälkeen. Kokonaisuus on miellyttävän kuivahko ja rungoltaan ryhdikäs. Perushyvä APA, tuoksusta karkeudet pois ja pykälä lisää raikkautta niin hyvä tulee.

Mitä on tämä karkeus joka Nøgnen viime aikaisissa humalapläjäyksissä nostaa päätään? Pari tällaista vielä, niin alan oikeasti harkitsemaan jätänkö ne yhdeksän euron Double IPAt jatkossa hyllyyn.

Yhteenveto

Tymäkästi humaloitu, mutta karkea olut - kokonaisuus silti plussan puolella.
ARVOSANA: 8-

4 kommenttia:

 1. Karkeus tulee siitä, että se on vanhaa jo. Tämä tietysti korostuu miedoissa tai muuten ei niin tuhdin maltaisissa oluissa --> jää pelkkä katkero jäljelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tässä mielestäni siitäkään oikein ollut kyse. Ikääkin oli vasta kolmisen kuukautta ja mukana oli kuitenkin sellaista tuoreen käpymäistä humalaa - kuin pellettiä olisi nuuhkinut.

   Poista
  2. Mun mielipide on, että kolme kuukautta on aivan valtavan paljon tällaisessa oluessa. Itse join tämän heti kun se tuli, ja jo silloin se oli varmasti menettänyt parhaan teränsä.

   Muutenkin, niin juuri tuollainen aromaattisuuden puuttuminen on se, mitä ensimmäisenä humaloidulle oluelle tapahtuu ikääntyessään.

   Poista
  3. On se paljon, jokainen päivä pullossa on ylimääräinen jos humalien tuoreutta ajatellaan. Kuitenkin, esim. Nögnen IPA oli yli puolivuotiaanakin todella aromaattinen ja vailla minkäänlaista karkeutta. Karkeudella en nyt tarkoita katkeruutta, vaan sellaista tuhkaisen karkeaa tunnetta / makua / aistimusta.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.