Stronzon maitokauppavahvuiset pettymyksiä

0 kommenttia
 

Kööpenhaminassa panemista harjoittavan Stronzo Brewingin oluita saapui syksyisen Suomen maitokauppoihin kaksin kappalein pari viikkoa sitten. Ikäväkseni joudun toteamaan ne pieniksi pettymyksiksi. Oluet olivat sinällään aivan kelvollisia, mutta se viimeinen silaus niistä jäi puuttumaan ja siksi ne kovien hintojen edesauttamina kääntyivät pettymyksen puolelle. Oluet ovat 4,6% golden ale Proud Stronzo ja etiketin mukaan puolikas IPA (½ IPA) Hop Lunch.
 
Panimon kotisivuilta uhkuu punk-henkistä "Beer with attitude" propagandaa. Äijät tuovat esiin edustavansa vallankumouksellista oluenpanoa "pienet suuria vastaan"-mentaliteetilla. Ei olisi ihme, mikäli tällaiseen ulosantiin luottavia panimoita puskisi kuin sieniä sateella Brewdogin menestyksen jälkeen. Menestykseen kuitenkin, onneksi, vaaditaan edelleen myös laadukkaita oluita. Stronzon suomalaisia maitokaupparajoja vahvemmat oluet ovat arviosivustojen mukaan kuitenkin kansalle maistuneet, mikä on mukava huomata. Eli en missään nimessä lyttää tätä panimoa näiden kahden maistetun perusteella.

Tarkoitukseni oli kirjoitella näistä jo viikko sitten, mutta silloin korkkaamani Hop Lunch osoittautui pilaantuneeksi. Sen huomasi heti kun pullo sihahti auki ja omenaviinietikkainen happamahko tuoksu puski pullonsuusta ulos. Ilmoitin tästä ostopaikkaan ja sain viallisen vaihdettua uuteen.  
 
Ensimmäiseksi arvio viime viikkoisesta Proud Stronzosta. 
 
Proud Stronzo
Golden Ale, 4,6%
 
Proud Stronzo on oranssivivahteisen kultainen olut, joka vaahtoaa runsaasti. Suodattamattomuus näkyy utuisuutena. Tuoksu on voimakkaasti havuisen humalainen, yrttinen, ruohoinen ja vihanneksinen. Hedelmäisyys jää uupumaan lähes kokonaan. Tuoksu ei oikein vakuuta, humalointi vaikuttaa ylilyödyltä ja vihannesmaiset piirteet syövät raikkauden. Maku jatkaa samaa rataa, yksipuolisen katkeraa ja hieman karkeaa meininkiä - hedelmäisyys puuttuu, humalat esiintyvät havuisina ja pisteliäinä. Maltaisuus pääsee kuitenkin paremmin esiin kuin tuoksussa ja luo hitusen runkoa johon katkeruus voi tukeutua. Jälkimaussa esiin nousee hieman vihannesmaisuutta. Ei täysin kelvoton, muttei missään tapauksessa hintansa arvoinenkaan.
 
ARVOSANA: 7
 
Seuraavaksi Hop Lunch, jonka etiketissä siis maininta "½ IPA" ja lisäksi tilitystä kuinka nykyiset mikropanimot puskevat ulos vain vahvoja oluita ja lopuksi kysyvä kommentti "Are you man enough to drink low alcohol beer?"
 
 
 
Hop Lunch
(Vähäalkoholinen olut, 3,5%)
 
Punertavan meripihkainen ja runsaasti vaahtoava olut. Tuoksu on eksoottisen hedelmäinen, hieman omenainen, hieman vihanneksinen ja yrttinen. Hieman virheiden piinaama, mutta kuitenkin kohtuullisen aromaattinen. Maku on todella suoraviivaisen katkera, siinä on yllin kyllin yrttistä ja purevaa katkeroa, eikä juurikaan hedelmäisyyttä. Hieman vihannesmaisuuttakin esiintyy loppupuolella ja hapanta omenaisuutta, joka kieltämättä tekee tästä hieman pilaantuneen tuntuisen. Tuntuu siltä, että humalointi on vedetty överiksi ja se kääntyy jo tunkkaisuuden puolelle. Katkeruus jatkuu pitkälle jälkimakuun, jossa nousee esiin tuhkaisia piirteitä. Suutuntuma on kevyt ja keskiverron hiilihappoinen, ei kuitenkaan vetisyyttä, mikä on prosentit huomioiden ihan hyvä saavutus. Ehkei tässäkään pullossa ollut aivan kaikki kunnossa tai sitten tämän kuuluu olla tällaista. Selvästi kuitenkin viime viikkoista parempikuntoinen yksilö. Ei kuitenkaan kovinkaan nautittava olut.

ARVOSANA: 6
 Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.