Kotiolutta: Bergsta Horny Monk

0 kommenttia
 
Hyvää syntymäpäivää minulle! Lasissa tänään taas porvoolaista kotiolutta Sebastian Greniltä, aka Olutsiepolta, joka lähetti minulle viime viikolla 5 eri olutta maisteltavaksi. Jätin tämän vahvan belgityylisen alen varta vasten viimeiseksi, aikomuksenani nauttia se synttäreiden kunniaksi. I'm so excited titti-tii-dii! ja niin edelleen...


Horny Monk
Belgityylinen vahva ale / Quadrupel, 9.3%, 20 IBU

Hienosti nimettyä vahvaa belgityylistä olutta, jonka esikuvana on toiminut trappist-klassikko Chimay Blue. Valmistusaineissa maltaina Pale Ale, Vienna, Special-B, vehnämallas sekä tumma kandisokeri ja aivan tavallinen pöytäsokeri. Humalana Hallertau Mittelfrueh ja hiivana Wyeast 3787 Trappist High Gravity. Olut on myös hauskana yksityiskohtana pullotettu belgiputeliin.Trappist-lasiin kaatuu ruskeaa ja sameaa olutta joka vaahtoaa runsaasti. Suurin osa vaahdosta katoaa nopeasti, mutta muutaman millin vahvuinen kerros kestää oluen pinnalla pitkään. Näyttää pitkälti esikuvaltaan. Tuoksuu aivan belgioluelta ja tämä on yksi seikka jota jaksan vieläkin ihmetellä - kaikki Bergstan oluet ovat tuoksuneet aivan kuin aidoilta belgeiltä, jenkeiltä tai briteiltä, riippuen siitä minkä tyylistä kulloinkin on lasissa ollut. Raaka-aineet sen tietysti tekee, mutta kuitenkin - taas osui ja upposi. Niin, tuoksu on tosiaan belgityylinen ja voimakas. Siinä on kosolti kuivattuja hedelmiä, rusinaa, taatelia, luumua, hieman banaaniakin ja tyylille ominaista belgihiivaista mausteisuutta. Hieman sokerista otetta ja asiaankuuluvaa nenän reseptoreihin huokuvaa alkoholin lämpöä, kuten esikuvassaankin. Maku on erittäin hyvä, voimakas ja tasapainoinen. Siinä on tuoksun ja esikuvansa kaltaista kuivattua hedelmäisyyttä, rusinaisuutta, hieman lakritsia ja yrttistä mausteisuutta. Varsinkin kuivahko loppuliuku ja jälkimaku ovat belgihiivaisen mausteisia. Alkoholi ei maistu missään vaiheessa, mutta lämmittää toki miellyttävästi. Suutuntuma on melko täyteläinen ja melko runsaan hiilihappoinen. Muistuttaa todella paljon tuoretta Chimay Blueta, mutta suutuntuma on kenties karvan verran parempi, tämä ei ole niin vaahtoavaa ja hyökkäävän hiilihappoista suussa. Maun puolella hienoinen lakritsaisuus tekee pesäeroa esikuvaan. Kaikkeen sitä kotipanimossa pystyy, jos vain taitoa on. Hyvä Sebastian! Näitä kannattaa varmaan yrittää ikäännyttää parikin vuotta ja katsoa sitten miten on kehittynyt.

Pisteytys
  • Tuoksu 8 - Voimakas, tasapainoinen, hämmentävän "belgialainen"
  • Ulkonäkö 4 - Tältä tyylin oluen tuleekin näyttää
  • Maku 8 - Samat sanat kuin tuoksustakin ja alkoholi täysin piilossa.
  • Suutuntuma 4 - Hiilihappoisuus juuri oikealla tasolla
  • Yleisvaikutelma 16 - Kokonaisuutena erittäin hyvä, yhtä hyvää kuin Chimay Blue.
Aistiarviot
  • Makeus 4
  • Katkeruus 2
  • Happamuus 3
  • Täyteläisyys 6
Kokonaispisteet: 40/50 

Kiitokset Sebastianille näistä hienoista oluthetkistä jälleen kerran. Miehen signature Olutoppaan foorumilla kertoo kaiken oleellisen: "In the progress of becoming a legend". Siihen voin yhtyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.