Olutarvio: De Molen Amerikaans

1 kommenttia
 

Amerikaans

Panimo: De Molen, Hollanti
Oluttyyli: Bitter
Alkoholipitoisuus: 4,5%
Saatavuus: Maitokaupat (Ostopaikka: Ruokapuoti Lumo, Rauma, 4,90€/0,33l)

Aiemmin nautitun De Molenin Op & Topin jälkeen lasiin samaa tyyliä edustava Amerikaans. Valmistukseen käytetyt raaka-aineetkin ovat melkein samat, Amerikaansissa Op & Topin caramallas on vaihtunut karamellimaltaaseen ja Amarillo humalaa on käytetty keiton lopussa suoritettavan aromihumaloinnin sijaan kuivahumalointiin, jossa humalat lisätään keiton jälkeen käymisastiaan. Molemmissa katkerohumalointiin on käytetty Sladekia.



Oranssihtavan kultainen ja todella niukasti vaahtoava olut, oluen päälle muodostuu vain hieman suurikuplaista vaahdon yritystä, jota ei oikein voi edes vaahdoksi kutsua. Huh hah hei mikä tuoksu! Tuoretta aromihumalaa on kehissä todella runsaasti ja raikkaasti - se on mäntyistä, ananasmaista, passionhedelmäistä ja aprikoosista. Tutulla fraasilla ilmaisten tästä löytyy "puolikas siwan hedelmäosasto". Maltaisuutta ei juuri tunnu tämän takaa, mutta hällä väliä, eihän sitä kukaan tässä rytäkässä jää kaipaamaankaan. Maku on yllättävänkin makean hedelmäsokerinen ja karamellinen ja poikkeaa huikeasta tuoksusta melko radikaalisti, ei toki aromeiltaan tai mauiltaan, mutta fiilikseltään. Raikas tuoksu nimittäin vaihtuu yht'äkkiä makeahkoksi ja matalahiilihappoiseksi, joskin edelleen erittäin hedelmäiseksi kokemukseksi. Katkeruutta on, mutta ei riittämiin tämän hedelmäsokerisuuden kesyttämiseen ja todella matalahiilihappoinen suutuntuma saa näinkin kevyen oluen tuntumaan hieman vetiseltä. Upea tuoksu pelastaa paljon, mutta makuun siirryttäessä olut kääntyy pettymyksen puolelle, eikä näin ollen loppujen lopuksi jätä kovinkaan hyvää yleiskuvaa itsestään. Runsaampi hiilihappoisuus olisi voinut pelastaa jonkin verran. 

Op & Top oli selkeästi parempi tästä De Molenin parivaljakosta. Muiden tätä ostaneiden kannalta toivon, että minun Amerikaans pullossani oli hiilihappojen kanssa jotain ongelmia.

Yhteenveto

Tuoksultaan upea olut, jonka tasapaino ja hiilihapot hukassa.
ARVOSANA: 7

1 kommentti:

  1. Eipä olisi yllätys jos De Molenissa olisi hiilihappojen kanssa ongelmia, yleensä se tosin on juuri päinvastainen.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.