Olutarvio: Thornbridge Hall Courage Russian Imperial Stout

2 kommenttia
 

 Courage Russian Imperial Stout

Panimo: Thornbridge, Englanti
Oluttyyli: Imperial Stout
Alkoholipitoisuus: 9,4%
Saatavuus: Ulkomailta

Nyt on mielenkiintoinen sessio tiedossa, sillä taas on "historiallista" olutta käsillä. Tässä kertauksena monelle jo tuttu tarina: Imperial Stout on oluttyyli, joka syntyi kun Briteistä aukesi kauppareitti Venäjälle tsaari Katariina Suuren hoviin. Hovissa tykästyttiin stout-tyyliseen olueen, mutta sitä piti alkaa valmistamaan vahvempana, jotta se kestäisi kylmän merimatkan jäätymättä. Myös humalointia lisättiin, jotta säilyvyys olisi parempi ja näin stoutista syntyi vahvempi versio, jota alettiin kutsua imperialiksi eli keisarilliseksi. Imperial nimitys on siirtynyt siitä viime aikoina saumattomasti muihinkin oluttyyleihin kuvaamaan niiden vahvempia versioita, vaikkei niillä keisareiden tai tsaarien kanssa mitään tekemistä olekaan. 

Brittiläinen Bakewellistä ponnistava Thornbridge Brewery on pannut erikoiserän imperial stoutia vanhalla Couragen reseptillä, joka on peräisin vuodelta 1850. Olut on pantu huhtikuussa 2011 ja pullotettu joulukuussa 2011. Kotvasen kypsynyttäkin tavaraa siis. Odotan tältä oluelta sellaista kuivaa, hieman hapanta, suolaista ja sopivasti katkeraa otetta. Samankaltaista meininkiä, kuin esim. Emelisse Russian Imperial Stoutissa. Olut kaatuu lasiin ja ulkonäkö rakastelee sarveiskalvojani. Täysin musta olut, jonka vaahto on runsas, mokkavivahteinen, kestävä ja jättää reilusti pitsiä lasin reunoille hiljalleen laskiessaan. Lasia pyöritellessä vaahto näyttää pysyvän paikallaan ja valuu pyörittelyn jälkeen hiljalleen alaspäin ikään kuin lasin reunoihin tarttuen, kertoen oluen vahvuudesta. Täydet pisteet ulkonäöstä - olutpornoa parhaimmillaan! Tuoksu on myös upea, siinä on voimakasta paahteisuutta, joka eksyy jo melkein palaneen puolelle, mutta ei aivan kuitenkaan. Lisäksi siitä löytyy kuivan puista otetta, voimakkaasti kahvia ja erittäin tummaa suklaata sekä tymäkästi humalaa, joka on hienoisesti kukkais- ja sitrusaromista. Alkoholi nousee taustalta, kuten pitääkin. Tässä on potkua! Tuoksu on hieman sellainen kuten ajattelin, mutta odotusten mukainen happamuus siitä puuttuu. Erinomaista kuitenkin. Lasi nousee huulille ja olutta kaatuu suuhun - upean pehmeää, silkkistä ja täyteläistä! Oioioi... mausta löytyy myös sitä merisuolaista happamuutta, jota odotin ja toivoin - tämä on meikäläisen makuun. Maku on tuoksun tavoin voimakkaan paahteisen maltainen, maltaisuus saa myös hieman toffeisia piirteitä. Hieman rusinaisuutta ja humalien sitrushedelmäistä otettakin tuntuu. Makeuttakin on mukana runsaammin kuin mitä odotin, ei kuitenkaan liiaksi ja suolainen happamuus sekä runsas loppua kohti voimistuva humalointi kontraa sen hienosti. Suolaisuus muistuttaa happamuuden kera tosiaankin merisuolaa, ja se nousee esiin eritoten hieman ennen jälkimakua ja jälkimaussa. Suutuntuma on erittäin pehmeä, erittäin täyteläinen ja hyvin maltillisen hiilihappoinen. Suu jää nielaisun jälkeen hieman tahmaiseksi ja alkoholi tuntuu miellyttävänä lämpönä rinnassa ja poskipäillä. Kokonaisuus toimii. Upeaa, elämyksellistä olutta.

Yhteenveto

Historiallinen, upea, monimuotoinen ja elämyksellinen
ARVOSANA: 10-

2 kommenttia:

 1. Maistelin saman oluen 2 kk sitten. Maltaan tuoksu ja maku täysin erilainen kuin missään muussa stoutissa, positiivisessä mielessä. Ainoastaan Fullers'in Past Masters Double Stout muistutti sitä hivenen.
  t:Sami

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidin myös tuosta Fuller'sin Double Stoutista erittäin paljon, hienoja oluita!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.