Kotiolutta: Bergsta American Black Ale ja Dagny Double IPA

0 kommenttia
 
Lisää arvioita Porvoon Bergsta Breweryltä, eli Sebastian Grenin kotipanimolta. Viime lauantaina sain nauttia kahdesta hyvästä oluesta ja nyt on tarkoitus nauttia kaksi lisää. Tänään lasiin päätyvät American Black Ale ja Dagny Double IPA. Niiden jälkeen jäljelle jää vielä yksi olut Bergstalta ja se on belgityylinen Horny Monk, jonka säästän huomiselle syntymäpäivälleni. Käytän tässä taas Olutoppaasta tuttua pisteytystapaa, josta voit lukea lisää tuosta aiemmasta jutusta.

American Black Ale
American Black Ale, 6,5%, 71 IBU

Pale Ale-, vehnä- ja Carafa III maltaista valmistettu jenkkityylinen Black Ale. Katkeruutta on komeasti 71 laskennallista IBUa ja humalina on käytetty Chinookia, Columbusta ja Styrian Goldingsia. Lisäksi olut on vielä kuivahumaloitu Chinookilla. Tämä on panijan mielestä joukon heikoin suoritus, otetaanpa selvää mistä on kyse. Näyttävä olut! Lasissa hyvin tumman ruskeaa, lähes mustaa olutta, joka vaahtoaa reilusti. Vaahto on tiivis, kestävä ja beigevivahteinen. Tuoksu on hedelmäinen ja havuinen, muistuttaa aluksi kylmänä tuhdisti humaloitua pale alea, eikä ole juurikaan ollenkaan paahteinen. Yllättävää, melkoinen kontrasti oluen ulkonäköön. Hienoista tuhkaisuuttakin tuoksussa on. Hieman lämmettyään esiin nousee myös kevyttä paahdetta ja hienoista suklaisuutta ja hieman enemmän lämmettyään myös kahvimaisia piirteitä. Korkkaus taisi tapahtua liian kylmänä, mutta onneksi oli malttia lämmitellä. Maku on kuivahko ja katkera, humalointi on pisteliään havuista ja sitä on kasaantuu kielen päälle ja suun perukoille runsaasti ennen loppuliukua. Hedelmäisyyttä ei ole esillä läheskään tuoksun veroisesti, mutta kevyt paahteisuus ja muut tummat sävyt ovat vastavuoroisesti tuoksua paremmin esillä. Jälkimaussa hieman karheutta ja vihannesmaisuutta. Yleisilme on kuivahko, runsaan katkera ja hieman hedelmäinen. Tätä juodessa tulee selkeitä mielleyhtymiä Nynäshamnsin Brännskar Brown Aleen, josta minulla on vielä arvio blogiin kirjoittamatta. Suutuntuma on keskitäyteläinen ja keskiverron hiilihappoinen, yleisestä kuivuudesta huolimatta lasin loppupuolella on myös hienoista tahmeutta havaittavissa. Hyvää olutta, pientä tuhkaista karkeutta lukuunottamatta ei mitään varsinaisia vikoja, mutta ei ehkä aivan omaa suosikkityyliäni. Voisin kuvitella sopivan erittäin hyvin yhteen grillatun lihan kanssa.

Pisteytys
 • Tuoksu 7 - Eräänlainen pale alen ja brownin risteytys, ei hullumpi
 • Ulkonäkö 4 - Herkullisen näköinen olut hienolla vaahdolla.
 • Maku 7 - Pointsit kuivuudesta ja katkeruudesta, hieman miinusta karheudesta.
 • Suutuntuma 4 - Hyvä ja raikkaasti hiilihappoinen suutuntuma.
 • Yleisvaikutelma 14 - Kokonaisuutena hyvä, kuin hedelmäinen brown ale, ruokapöytään
Aistiarviot
 • Makeus 3
 • Katkeruus 6
 • Happamuus 3
 • Täyteläisyys 6
Kokonaispisteet: 36/50 

Dagny Double IPA
Double IPA, 8,0%, 88 IBU

Magnum, Simcoe ja Cascade humaloitua Double IPAa, joka on vielä kuivahumaloitu Cascadella. Vaikeahan tällaisesta on kieltäytyä. Pullotuksesta taitaa nyt olla kaksi tai kolme viikkoa maksimissaan, eli tuoretta tavaraa on tarjolla ja sehän on vain eduksi tällaisessa runsaasti humaloidussa tyylisuunnassa. Valitsin lasiksi ison, yli 0,6-litraa vetävän viinilasin, jotta voisin kaataa mahdollisimman paljon olutta lasiin ilman pullon pohjaan pullossa jälkikäymisen vuoksi kasaantunutta hiivaa, joka saattaisi verottaa parhaan terän humaloinnista pois.


Tummahkon kuparista, utuista ja runsaasti vaahtoavaa olutta. Vaahto on tiivistä, kestävää ja höttöistä. Tuoksu on hyvä ja voimakkaasti hedelmäinen, siinä on mansikkaista tai mansikkamehuista hedelmäisyyttä jollaiseen ei oluessa kovinkaan usein törmää. Lisäksi eksoottisia tropiikin hedelmiä, aprikoosia ja mangoa ainakin ja lisäksi hedelmäsosemaisesti hedelmäsokerista otetta. Erittäin pehmeä ja erittäin aromaattinen tuoksu. Alkoholia ei havaitse millään tavalla, ei edes sellaista lämpöistä nostetta tai huokua. Olut on suussa melko täyteläinen ja pehmeä. Hiilihappoja on mukavan runsaasti, niin ettei makeus pääse liiaksi tahmaamaan. Maultaan tämä on oikein miellyttävä, toki hieman makeahko, mutta erittäin aromaattisen hedelmäinen ja loppua kohti kasvavan katkera tapaus. Maussa on trooppista hedelmäisyyttä, pehmeää ja aromaattista sellaista, samanlaista kuin Stadin Panimon hopback-aromihumaloiduissa oluissa. Röyhtäisyssä esille nousee sama mansikkaisuus kuin tuoksussakin. Todella hyvää! Hienoinen makeus ja tahmaisuus ei haittaa, sillä olut on hienosti pehmeä ja todella hedelmäsoseinen - siinä on vahvojen brittioluiden kaltaista arvokkuutta, vaikka makuprofiili onkin selvästi amerikkalainen. Alkoholi ei maistu, mutta asiaankuuluvaa lämpöä tuntuu. Jälkimaussa on sitruksisuutta ja greippisyyttä, joka hieman supistaa suuta, mutta pehmeys jatkuu silti yhä. Puhdas ja nautittava maku, josta huokuu sellaista tuoreutta joihin merten takaa kuljetetut oluet harvoin yltävät. Kokonaisuutena erinomainen!

Pisteytys
 • Tuoksu 8 - Voimakas, runsaan hedelmäinen ja puhdas tuoksu
 • Ulkonäkö 4 - Iso vaahto!
 • Maku 8 - Hedelmäsosetta, kiisseliä. Hieno pehmeys. Erinomainen nautittavuus!
 • Suutuntuma 4 - Ilman hienoista tahmeutta tulisi täydet pisteet. Pehmeä ja täyteläinen.
 • Yleisvaikutelma 16 - Kokonaisuutena erinomainen olut. Makeamman tyylisuunna DIPA.
Aistiarviot
 • Makeus 5
 • Katkeruus 7
 • Happamuus 3
 • Täyteläisyys 7
Kokonaispisteet: 40/50Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.