Suomenlinnan Panimon oluet maistelussa

0 kommenttia
 


Suomenlinnan Panimo on vuonna 1995 perustettu pienpanimo. Panimon pääpaikka on Helsingin edustalla Suomenlinnassa, jossa sijaitsee panimoravintola. Tänä vuonna panimo on laajentanut merkittävästi. Mantereelle on rakennettu isompi ja pullotukseen kykenevä panimo, jonka myötä kokonaiskapasiteetti peräti kymmenkertaistuu. Aiemmin Suomenlinnan oluita ei ole ollut saatavilla panimoravintolan lisäksi muualta kuin ravintoloista, mutta nyt uuden panimon ja pullotuslinjaston myötä oluita on saapunut maitokauppoihinkin. Niitä on saatavilla ainakin useista Prismoista kautta maan. Oman trioni, Seth Lager, Coyet Ale ja Höpken Pils, ostin Rauman Prismasta. Hinnat ovat melko maltilliset, yhdestä 0,5-litraisesta putelista köyhtyi 3,69€.

Olen nämä jo maistellut ja ehkä hieman yllättäen trion pohjahiivaoluet Seth ja Höpken olivat pintahiivatuotos Coyetia maukkaampia. Höpken Pils oli mielestäni joukon paras ja sitä ostan varmasti vielä toistekin. Seth Lager on mielestäni mainio vaihtoehto pienpanimo-olutta haluavalle peruskuluttajalle. Coyet Ale taasen vaikutti omaan makuuni hieman vaisulta. Kaikki oluet olivat laadultaan ensiluokkaisia, eli uusi panimo käy ja kukkuu ilman kuluttajan kielen päällä "näkyviä" ongelmia. 


Höpken Pils
Pils, 4,2%

Saaz-humaloitu pils-tyylinen olut, esikuvaa ei tarvinne Tsekkiä kauempaa etsiä.

Kirkas, kullankeltainen ja runsaalla vitivalkoisella vaahdolla varustettu olut. Näyttää juuri siltä kuin tyylin edustajan pitääkin. Vaahto on kestävää ja pitsistä. Tuoksu on vaalean leipäisen maltainen ja kevyesti, mutta havaittavasti diasetyylinen sekä kukkaisen humalanaromin sävyttämä. Tuoksu on hieno, mutta ei tunnu aivan niin aromaattiselta ja voimakkaasti humaloidulta kuin esimerkiksi tyylin kantaisä Pilsner Urquell. Maku on runsaan maltainen, maltaisuus on pehmeää, leipäistä ja hieman diasetyylistä sekä niin runsasta, että olut tuntuu mukavan täyteläiseltä suussa. Lopussa on tietysti tyylinmukainen reippaan rapsakka humalointi, joka tasapainottaa kokonaisuuden ja johdattelee pitkään kuivaan ja ruohoiseen jälkimakuun. Maunkin osalta jäädään hieman jo mainitun Urquellin humalan aromaattisuudesta, mutta katkeruutta on kyllä vähintään saman verran. Se on sitten makuasioita kumpi paremmin maistuu. Suutuntuma on mukavan pehmeä, tyyliin ja vahvuuteen nähden mukavan täyteläinen sekä maltillisesti, mutta nipistävästi hiilihappoinen. Erittäin hyvä pils!

Arvosana: 8Seth Lager
Vaalea lager (erikoisvilja), 4,7%

Seth poikkeaa hieman normaalista vaaleasta lagerista, sillä sen valmistuksessa on käytetty ohramaltaan lisäksi ruista ja vehnääkin. Tämä on mielestäni hyvä juttu - miksi tehdä samaa peruslageria kuin kaikki muutkin. 

Kuparinen, hieman rusehtava ja mittavalla vaahdolla varustettu olut. Tuoksu painottuu rukiin ja vehnän sävyttämään maltaisuuteen, sen lisäksi lopussa on hieman ruohoista humalointia, mutta ei juuri muuta. Simppeli, puhdas ja virheetön lagerin tuoksu. Olut on suussa melko mukavan tuntuista, pehmeää ja soljuvaa. Kevyesti makea maku on hieman paahtoleipäisen ja rukiisen maltainen, sekä kevyen ruohoisesti humaloitu. Humaloinnissa on hieman aromaattista hedelmäisyyttä, sellaista jota ei massalagereissa koe. Mukavasti rukiilla sävytetty lager, varsin simppeli ja yllätyksetön, mutta toisaalta virheetön ja maistuva. Toisinsanoen helposti lähestyttävä olut, mutta kuitenkin selkeä irtiotto massalagereista maun ja nautittavuuden puolesta. Näin pienpanimo-olutta pitääkin tehdä jos sitä aikoo massoille myydä.

Arvosana: 7+ 


Coyet Ale
Bitter, 4,5%

Suomenlinnan linnoitustyömaalla viimeiset vuotensa viettäneen kuuluisan soturin Henrik Gideon Coyetin (1725-1774) mukaan nimetty olut. Täysmallasolut, jossa käytetty pilsner-, ale- ja karamellimaltaita.

Melko kirkas, kuparinruskea ja runsaasti vaahtoava olut. Vaahto kestää hyvän tovin ja jättää laskiessaan pitsikuvioita lasin reunoille. Tuoksu on aika suoraviivainen ja miedohko, siinä on kevyen karamellista ja keksimäistä maltaisuutta, hieman marjaisuutta sekä vaimeasti sitrusmaista ja yrttimäistä humalointia. Maku on myös aika suoraviivainen - kevyen karamellista maltaisuutta ja lopussa yrttisen ja hyvin vaimean sitruksista humalointia. Sen suurempia nyansseja tai hedelmäisyyttä ei juurikaan löydy. Suutuntuma on kevyehkö ja maltillisen hiilihappoinen. Simppeli ja suoraviivainen bitter.

Arvosana: 7-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.