Alkon kesäoluet 2013: Nøgne Ø / Bridge Road India Saison

3 kommenttia
 

Nøgne Ø / Bridge Road India Saison

Panimo: Nøgne Ø, Norja
Oluttyyli: Saison
Alkoholipitoisuus: 7,5%
Saatavuus: Alkon kausituote (7,92€ / 0,5l)

Alkon kesäoluiden arviointi lähtee liikkeelle huipulta, eli ennakkoon ajatellen kaikkein parhaasta oluesta. Tämä olut on norjalaisen Nøgne Ø:n ja australialaisen Bridge Roadin collaboration brew, eli yhteistyöolut. Olut on pantu Norjassa Nøgne Ø:lla. Valmistusaineina toimivat pils- ja vehnämaltaat, belgihiiva, australialaiset humalat Galaxy ja Stella, sekä Grimstadin vesi. Oma pulloni on pantu jo 20.12.2012, eli ikää on reilut puolisen vuotta. Se ei tietysti pullossa jälkikäyvälle 7,5% Saisonille ole ikä eikä mikään. Parasta ennen päiväys on laitettu kahden vuoden päähän, joulukuuhun 2014.


Samea, oranssihtava, hieman rusehtava ja mittavasti vaahtoava olut. Vaahto on varsin suurikuplaista ja laskee melko nopeasti puolen sentin kerrokseksi oluen pinnalle. Puolisenttinen tiiviimpi vaahtokerros kestää lähes lasin loppuun asti. Tuoksu on mitä mainioin, joskin hieman kissanpissa-efektin riivaama. Siinä on kirpakkaa päärynänkuorimaista hedelmäisyyttä, belgihiivaisuutta ja brettaista villihiivaisuutta. Aromaattisen greippistä sitrushumalointia tuntuu hieman, mutta se ei varsinaisesti hyppää nenille vaan belgielementit ovat enemmän esillä. Brettaisuus ja greippisyys yhdessä tekevät tuoksusta hieman kissanpissamaisen pistävän ja karkeaa vihannestakin nousee vähäisesti esiin. Maku sopii hyvin omiin mieltymyksiini. Siinä on pirteää belgihedelmää, saisontyylistä mausteisuutta ja herkullista villihiivaista happamuutta juuri sopivissa määrin - ei ylilyövästi, mutta selkeästi. Katkeruus kasvaa lopussa, mutta ei nouse saisonille mitenkään epätyypillisen korkeaksi, vaan jää mielestäni esim. Saison Dupontia maltillisemmaksi. Aromipuoli onkin sitten belgisaisonista selkeästi poikkeava trooppisen hedelmäisine ja greippisine piirteineen. Jälkimaku kääntyy hieman vihannesmaiseksi. Suutuntuma on keskitäyteläinen ja keskivertoa hieman maltillisemman hiilihappoinen. Tasapainoinen ja toimiva kokonaisuus, jonka pisteitä tuoksun karkeus ja maun loppupuolen hienoinen vihannesmaisuus verottavat hieman. Ehdottomasti kuitenkin kokeilemisen arvoinen.

Yhteenveto

Pirtsakka ja brettainen saison-ipa hybridi
ARVOSANA: 8½

3 kommenttia:

 1. Itse uskon kyllä, että se puoli vuotta kyllä todellakin tuntuu tässä oluessa ja nimenomaan negatiivisella tavalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, aromihumalointihan siinä ensimmäiseksi lähtee. Eihän se ikä maun puolesta koskaan hyväksi ole oluelle, jossa pitäisi olla aromikas humalointi. Varsinaista pilaantumista tälle tuskin tapahtuu ihan heti BBE:n jälkeenkään.

   Poista
 2. India Saisonin ongelma on, ettei se ole lainkaan virkistävä. Virkistävyys taas on saisonin (ja varmaan osin IPAnkin) tarkoitus, joten metsään on menty Norjassa nyt pahan kerran. Hyvää saisonia ja hyvää IPAa kyllä osaavat tehdä, mutta tämä ei ole kumpaakaan.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.