Olutarvio: 3 Fonteinen Oude Geuze

4 kommenttia
 

3 Fonteinen Oude Geuze

Panimo: 3 Fonteinen, Belgia
Oluttyyli: Lambic (Gueuze)
Alkoholipitoisuus: 6,0%
Saatavuus: Olutravintolat, Ulkomailta

Juhannuksen kunniaksi kellarikäynniltäni mukaan tarttui 3 Fonteinen Oude Geuze. Olut on pullotettu tammikuussa 2012. Tämäkin gueuze on tehty yhdistämällä vuoden, kahden ja kolmen vuoden ikäistä lambicia. Lambic on pantu 60% ohramaltaasta, 40% vehnämaltaasta ja ikäännytetyillä humalilla - tietysti spontaanisti villihiivoilla käyttäen. Humalien annetaan vanheta, jotta niissä ei olisi enää aromia, vaan pelkkä katkeruus jäljellä.


Kultainen, hieman oranssihtava ja varsin sameahko olut, jonka kruunuksi nousee mittava vaahtokukka. Vaahto jättää isoa pitsikuviota lasin reunoille. Tuoksu on sanalla sanoen intensiivinen. Raikkaan hedelmäistä ja hapokasta valkoviinimäiseen tyyliin, mutta voimakkaammin. Tallimaisuutta, happamuutta ja tammipuuta löytyy myös, kuten asiaan kuuluu. Todella intensiivinen ja hyökkäävä tuoksu - ja sellainen on makukin. Ensipuraisu saa suun hieman mutruun ja melkein vesi nousee silmiin. Kitalakea ja kieltä supistaa intensiivisen hapokkuuden ja happamuuden voimasta. Tähän kuitenkin tottuu jo parin pienen hörpyn jälkeen ja sitten alkaakin lambicin taika nousta esiin. Sitrusmaista ja kirpeän omenaista hedelmäisyyttä, kuivaa tammea, tanniineja ja tallimaista happamuutta. Happamuus on Cantillonin vastaavaa voimakkaampaa, kuten hapokkuuskin. Erittäin raikasta ja mieltä ylentävää nautittavaa - henkäys oluen valmistuksen historiaa, taidetta. Suutuntumaltaan tämä on varsin kevyttä, kitalakeen tarttuvaa, hapokasta ja pisteliään hiilihappoista - tyylin normistoon sopivasti. Ei mitään pahaa sanottavaa, iskee lujaa.

Yhteenveto

Intensiivinen ja raikas gueuze!
ARVOSANA: 9

4 kommenttia:

 1. Nyt kävi melkoinen sattuma: itse nautin juurikin samannimisen oluen juhannuspäivänä, tosin oma kappaleeni oli pullotettu vuonna 2011 (ostin pullon reilu viikko sitten), ja kuvasta nopeasti katsoen oma pulloni oli myös pienempi.

  Tein oluelle blonditestin eli maistatin sitä kahdella vaaleahiuksisella naissukupuolen edustajalla (iät noin 60 ja 25 vuotta). Kommentoivat - toisistaan tietämättä - "hyi hemmetti" ja "hyi helvetti". Jäipähän itselleni enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, tämä oli tosiaan 0,75-litrainen puteli. Voin todeta, että oli melko riittoisa yksin nautittavaksi. Makuelämys voi olla aika brutaali tottumattomalle, varsinkin tietämättä ja sokkona :)

   Poista
 2. Toivottavasti ei tule kommentti tuplana, sähläsin vähän. Saa poistaa toisen jos näin kävi. Anyway. Olin taannoin Bruggessa häämatkalla, ja sain siellä lasiini tätä geuzea. Aivan mahtava pullote, kenties paras koskaan lasissani ollut! Heti Suomeen tultuani aloin vimmaisesti googlailla, mistä tätä saisi lisää. Tyhmänä en tuonut matkalaukussa yhtään putelia. Täytyyköhän kääntyä ulkomaisten nettikauppojen puoleen? En ole vielä koskaan uskaltautunut niitä käyttämään oluen ostamiseen... Mistä oman yksilösi olet kellariisi kantanut? Pikagooglaus ilmiantoi vai kaksi ravintolaa, joiden valikoimaan Oude Geuze kuuluu. Toisessa 0,375 litran pullo maksoi 22 euroa. Käsittämätön kiskurihinta.

  Pakko muuten edellisen kommentoijan viestiin viitaten sanoa, että tätä tekstiä näpyttelee juurikin 25-vuotias naisihminen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Tämä oli muistaakseni Bierkompassista tilattu: http://www.bierkompass.de/onlineshop/Lambik-Geuze/

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.