Olvi aliarvioi suomalaista oluennauttijaa

19 kommenttia
 
Hesarin NYT-liitteessä julkaistussa jutussa pisti silmään Olvin markkinointijohtaja Olli Heikkilän kommentti:

"80–90 prosenttia kuluttajista ei pysty juomaan tuopillistakaan, jos olut on liian erikoista."

Ensinnäkin kommentti aliarvioi suomalaista oluenkuluttajaa rajusti. Samalla se paljastaa armottomalla tavalla Olvin viime vuotisten uutuusoluiden taustalla piilevän ajattelumallin ja sen, että Olvilla tuotekehittely on "ulkoistettu" markkinointiosaston käsiin. 

Samassa virkkeessä Heikkilä mainitsee myös (olutkilpailuiden mitaleista puhuttaessa): 

”Aiemmin mitalit saatiin siitä, että oluen laatu oli hyvää. Nykyään palkitaan erikoisuudesta, ja siinä ei perusoluella kannata kilpailla.

Nykyään olutkilpailuissa oluet palkitaan yleensä maun perusteella - ei suinkaan erikoisuuden. Maku, jos sellaista olisi, olisi tietysti erikoisuus Olvin tuotteissa.

Viime vuosina olemme saaneet "nauttia" Olvilta hyvinkin samanmakuisista uutuuksista kuten Harkko, Reino, Halko ja Tuntematon Sotilas. Pakkauksena on yleensä toiminut pinttikokoinen tölkki, koska sellaiseen pakattuna isotkin panimot ovat kehdanneet pyytää peruskurastaan roisia litrahintaa. Näistä törkein kusetus oli ja on edelleen Halko, joka on vain Olvi III erilaisessa tölkissä ja pienpanimo-oluen hinnalla.

"Tuntematon Sotilas on 4,5% täyteläinen vaalea lager-olut, jonka historiaa huokuva pakkausdesign ei jätä ketään kylmäksi." mainostaa Olvi.fi. Pakkausdesign on tietysti makuasia, mutta entä se olut? Myyttekö pakkausta vai olutta? Jättääkö olut kylmäksi? No totta vitussa. Tärkkelyskuraa ja pienpanimo-oluen hinnalla.

"OLVI Tuplapukki on Suomen vahvin olut". laukoo Olvi.fi. Ostakaa nyt hyvän tähden internet-yhteys sinne Iisalmeen tai tilatkaa edes jokin valtakunnallinen lehti. Tänä vuonna Helsinki Beer Festivalin jo toistamiseen voittanut ja samalla laajasti palstatilaa saanut Laitilan Imperiaali on tätä teidän viinalagerianne voimakkaampi, eikä sekään ole läheskään Suomen vahvin olut, joka oman tietoni mukaan on edelleen Malmgård Everfrost (16,1%).

Kyllä, tämä oli vain yhdestä satunnaisesta haastattelusta irroitettu kommentti, jonka perusteella ei nyt välttämättä kannata pelihousujaan repiä. Minuun tämä kuitenkin osui ja upposi - tajusin, etten nykyisen linjan jatkuessa tule ostamaan enää yhtään Olvin tuotetta.

Olli Heikkilä, olen vilpittömästi sitä mieltä, että sinun kannattaisi vierailla vaikka Suuret Oluet Pienet Panimot festivaaleilla. Aistia tunnelmaa ja olla osana sitä valtavaa yleisöstä huokuvaa intoa ja kokeilunhalua. Ota samalla koko markkinointitiimisi mukaan. Ehkä sitten voisimme joskus saada Olviltakin vielä ihan oikean uutuusoluen, emmekä pelkkää pakkausta.

19 kommenttia:

 1. Näytän peukkua näytölle. Luin taannoin tuon saman lehtijutun ja kyllä meikäläiselläkin kuohahti, vähän vähemmän maltillisesti.

  VastaaPoista
 2. Olvissa eletään edelleen vuotta 1969, jolloin presidentti oli Kekkonen ja olutkulttuuri tarkoitti keskioluen tuloa maitokauppaan. En usko, että he pääsevät koskaan tästä asetelmasta eteenpäin. Oluen tulevaisuus on jossain muualla. Sinänsä positiivista, että he ovat huomanneet joidenkin tekevän oluita, jotka maistuvat jollekin.

  VastaaPoista
 3. Suomalaisittain tärkeintä oluen tuotekehitystä tuntuu olevan pakkausinnovointi, eli pakataanko lagerit 6, 8, 12, 16, 18, 20 vai 24 tölkin laatikkoon.

  VastaaPoista
 4. Isot jakelija panimot tappavat itsensä ylisuurilla kuralager markkinoilla.ei maitoakaan ole kuin kymmentä sorttia ja 2-3 meijeriä...kuralaageria saa satoja eri merkkejä kaupoista.

  Maigret

  VastaaPoista
 5. Hoh hoijaa. Meinaatko, että Olvi on huvikseen julkaissut näitä uutuuksia ties millä labelilla ja keskittynyt tarjoamaan mahdollisimman turvallisen makuisia litkuja kohdeasiakkaille/-ryhmille?

  Fakta on, että ne myyvät ja hyväksi havaittua strategiaa on jatkettu. Tässä on taas turha itkeä tarjonnan tasoa, Olvi tarjoaa vain tasan sitä, mistä ne eurot saadaan kassaan ja mitä "kansa" haluaa. "Kysyntä ohjaa tarjontaa".. Anyone?

  Käy Sinä vaan kiltisti jatkossakin siellä bisse festareilla ja osta pienpanimoiden erikoisoluet jostain muualta. Se, että niitä voisi olla kaupoissa enemmän, ei haittaisi minuakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saatoit sivuuttaa kirjoituksen pointin - tässähän nimenomaan todetaan mainitsemasi faktat. Se, että Olvi tarjoaa näitä samanmakuisia, samanlaisia (=turvallisia) tuotteita ja tietysti €-merkit silmillä ja pint-tölkeissä. Sehän on raakaa markkinataloutta - ei olutkulttuuria. Panimoa pyörittävät markkinamiehet, eivät olutta rakastavat panimomestarit. Olisi ihan ok, jos myisivät sen oluensa ihan perus-Olvina, sen sijaan, että se huomaamattomasti "tuunattu" perus-Olvi pakataan koreampaan tölkkiin ja myydään kovemmalla hinnalla. En liiemmin pidä siitä.

   En ihan ymmärtänyt lausetta: "Käy Sinä vaan kiltisti jatkossakin siellä bisse festareilla ja osta pienpanimoiden erikoisoluet jostain muualta." Pakkohan ne pienpanimo-oluet on ostaa muualta kuin festareilta, koska festareilta ei saa myydä mukaan?

   Poista
  2. Siis tottakai näitä julkaistaan juuri siksi, kun kansa tyhmänä ostaa niitä. Sen yhden kerran. Miksi Olvin pitää jarkuvasti keksiä uusia brandeja, jos vanhakin myy? Ja nimenomaan tämä on sitä ihmisen aliarvioimista ja kansan kusettamista, myydään eri brandeilla liki samaa tuotetta.

   Poista
 6. No jaa. Tällaisena normaalina oluenystävänä täytyy olla moititun henkilön kanssa ainakin siitä samaa mieltä, että erilaisia palkintoja voittavat vain kissankusen makuiset ihme litkut ja viritykset.

  Nuo pint kokoiset purnukathan on suunnattukin tietynlaiselle ostajaryhmälle, joka ostaa vain yhden valmiiksi viilennetyn purnukan, joten heitä ei juuri kiinnosta tuotteen litrahinta.

  Omaan suuhun sopii Olvin tuotteista Sandels, mieluiten A-oluena, mutta keppanakin menee. Sitä aion ostaa jatkossakin, kuin myös omasta mielestänikin roskaoluiden sarjaan kuuluvaa Pirkkaa janojuomaksi. Kapakassa sitten hörpitään guinnesia, velkoa jne meille perusjunteille suunnattuja hanaoluita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Normaalina oluenystävänä itsekin itseäni pidän. Janojuomana menee vehnäolut ja pari Grillimaisteri 6-packiakin olen tänä kesänä kumonnut - ei tämä olutharrastus mitään snobailua ole :)

   Mutta, esimerkiksi tämä Helsinki Beer Festivalin voittanut Imperiaali ei ole suinkaan mikään viritys. Sehän on tyyliltään Imperial Stout. Varsin historiallinen, suorastaan klassinen oluttyyli, joka syntyi jo kauan ennen teollisten vaaleiden lagereiden aikaa. Makumaailmassa on kahvia, lakritsia ja suklaata. Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen olut, vaikkei tyylinsä parhaimmistoa omasta mielestäni edustakaan.

   Poista
 7. Olli Heikkilän asiallinen ja pyynnöstä kirjoitettu vastine tälle kirjoitukselle löytyy Olvi Oyj:n Facebook sivulta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asiallinen onkin ainut tyyli, jota yritystä edustaessa voi käyttää, vaikka sisällä kuohuisi. Henkilökohtaisen blogin ollessa kyseessä voi kirjoittaa sen mitä sydän sanoo ja tämän blogin tapauksessa se myös kirjoitetaan.

   Olen yllättynyt etteivät käytä immoa, mielestäni se on suuren panimon oluessa jopa sellainen ominaisuus josta kannattaisi pitää isoa meteliä. Vahvavierretekniikka lienee kuitenkin käytössä.

   Poista
  2. Eli ainoa syy Olvin mauttoman massalagerin tuotantoon on käymistankkien koko? Jonkun pitäisi varmaan kertoa heille, että niitä on pienempiäkin olemassa kuin tuo 250 000 litraa...

   Poista
  3. Varmaan tärkein syy mauttoman massalagerin tuotantoon on se, että se käy kaupaksi. Jos Olvin seuraavassa erikoistölkkioluessa olisi vaikka Pilsner Urquell -tyyppinen reiluhko humalointi, jäisi se useilta massalagerin kuluttajilta kauppaan ainakin yhden tölkin testaamisen jälkeen. Saattaisi johtaa heidän kohdallaan jopa Olvin tavallisten oluiden kiertämiseen jatkossa, koska tunnetustihan Olvin kaikki oluet maistuvat samalta tölkistä riippumatta...

   Poista
  4. Olvi ei enää väitä sivuillaan Tuplapukkia Suomen vahvimmaksi olueksi, eli joku vaikutus kirjoituksella on ollut.

   Teksti "Olvin Tuplapukki on Suomen vahvin olut ja Suomen myydyin vahva olut" on muuttunut "OLVI Tuplapukki on Suomen myydyin vahva (>5,3%) olut."

   Poista
  5. Toi teksti lukee kyllä edelleen kun vie hiiren siihen tuplapukin tölkin kohdalle, mutta ei klikkaa sitä sivua auki. :D

   Poista
  6. Näin on, enhän minä muuten olisi sitä vanhaa tekstiä muistanutkaan, mutta siitä sen näki. Lienee html-teknisiä juttuja.

   Poista
 8. Facebookissa oleva vastine hyvinkin asiallinen. Hereillä kuitenkin sielläkin selvästi ollaan ja seurataan tilanteen kehittymistä (mm. viittaus Nokian Route 66). Jos vaikka joskus. Bisnestä on bissebisneskin ja tuotantotalouden prinsiipit pätevät.

  VastaaPoista
 9. No sen verran pitänee korjata kirjoitusta, että en ole näitä harkkoja/reinoja/mitälie nähnyt missään kaupassa "pienpanimohintaan", itseasiassa joskus ostin Harkkoa kun se oli monia normilagereita halvempaa. Siis ihan vaan sen alkoholin, en nautinnon takia kun tässä eräässä K-kaupassa kaikki erikoisempi maksoi ihan järjettömästi.

  Mutta positiivisena asiana voisi pitää sitä että aivan selkeästi suomalainen olutkulttuuri elää murrosvaiheessa, kotimaiset pienpanimotuotteet, tuontioluet ja muuten vain hieman erikoisemmat tuotteet (en oikeen laske Laitilaa ja Nokian Panimoa kunnon pienpanimoiksi) alkaa olla suositumpia kuin koskaan aikasemmin, ja suunta näyttäis olevan vain parempaan. Juurikin edellisen mainitsema Route 66 on monen kaupan hyllyissä kumissut tyhjää kun menee kaupaksi enemmän kuin mahtuu hyllyyn.

  Joka tapauksessa hyvä kirjoitus ja samaa mieltä, mutta sama tuskin jatkuu loputtomiin. Näitä kaikkia Olvin "tuunauksia" maistoin ja olen aika vakuuttunut että samasta tankista ne kaikki oli. Sinebrychoffille täytyy silti antaa varovainen hatunnosto edes yrittämästä, kesän 777 IPA oli erittäin mainio (saatana jatkaisivat tuotantoa) ja Porterhan on jo maailmalla niittänyt mainetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pint-kokoon pakatut Harkot, Tuntemattomat ja Reinot ovat litrahinnoiltaan olleet kalliimpia kuin Nokian Panimon, Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan ja Mallaskosken tietyt oluet (ainakin)

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.