Minun lempiolueni

23 kommenttia
 
Mikä on se kaikkein vaikein kysymys, jonka olutharrastaja saattaa kohdata? Se kysymys, johon on hankalampi antaa vastaus kuin ikuisuuskysymykseen elämän tarkoituksesta. Se, jonka vastausta ei voi hakea järkeilemällä vaan sen on tultava sydämestä - perstuntumalla. Se on kysymys, johon olutharrastaja joutuu väistämättä vastaamaan, varsinkin jos ystävät ja tutut tietävät sinun olevan oluista kiinnostunut.

"Mikä nyt sitten on se kaikkein paras olut?"

Kysymykseen yleensä vastataan neutraalisti todeten, että hyviä oluita on niin paljon, tai sitten klassisesti "riippuu käyttötarkoituksesta".

Jos kuitenkin lähdetään ajatusleikkiin, jossa pitäisi valita se yksi ja ainut olut. Leikkiin, jossa ajatellaan, että joutuisit valitsemaan mitä olutta mieluiten joisit koko loppuelämäsi ajan - niin tylsää kuin se "yhden oluen loukossa" eläminen loppujen lopuksi olisikin.

Minulla on yksi sellainen olut, joka pulpahtaa aina mielen sopukoista esiin kysymyksen kuultuani, mutta silti vastaukseni on aina yllä mainittujen kaltaista jargonia. Siitä on jo lähemmäs kaksi vuotta aikaa kun olen tuota olutta viimeksi maistanut, mutta kuinka ollakaan, nyt minulla on sitä taas muutamia pulloja hallussani. Tavallaan jopa pelottaa hieman, että aika on kullannut muistot ja oluessa ei sittenkään ole mitään erityistä. Huomaan joutuneeni klassiseen tilanteeseen - korkkaanko ja riskeeraanko huikeat muistoni tästä jumalaisesta nektarista, vai jätänkö juomatta ja muistelen menneiden vuosien hekumallisia elämyksiä. Oluita jo kotvan harrastaneet tietävät, että aina sitä loppujen lopuksi maistettua tulee ja tämä hetki on nyt siis edessä.Lempiolueni, hekumallisten muistikuvien ja elämyksellisten kokemusten jälkeen, vuosien takaa, on siis Schneider Weisse TAP5 Meine Hopfenweisse! Reilusti jenkkityyliin humaloitu vaaleahko wehnäbock. Korkkaan sen nyt vuosien tauon jälkeen... kaato varovaisesti ilman hiivoja, vaikka tämä onkin vehnäolut... melkoinen kaunotar, kuten muistinkin - tuoksukaan ei petä - maku... aiaiai, rakkaani on täällä taas. Lähes vuosien mittainen ero ei tunnu muuttaneen suhdettamme, vaan tämä on edelleen se "My Only One".

Eihän tämä täydellinen ole, eikä edes maultaan paras olut jota olen maistanut, mutta kun tässä vaan on sitä jotakin. Jos joku kysyy minkä oluen haluaisit ja vaihtoehtoina olisi ihan mikä vaan, niin hyvin monessa tilanteessa vastaus voisi olla Hopfenweisse. Vehnäolutta ja IPAa yhdistelevä makukokonaisuus osuu omien mieltymyksieni kanssa niin hyvin yhteen, että suupielet nousevat väkisinkin maireaan hymyyn siemauksen jälkeen. Vehnistyylin banaania ja purukumia ja IPA-tyylin hedelmäisyyttä sekä katkeruutta. Lopussa vehnismäinen happamuus nousee vielä esiin. Oluen 8,2% vahvuus on kaksiteräinen miekka, toisaalta olut on täyteläinen, maukas ja lämmittävä, mutta sessioitavuus on kyllä olematon. Mieluusti tätä joisi enemmänkin ja vaikka hellepäivän janojuomana, sillä olut on kuitenkin yllättävän raikas vahvuuteensa nähden. Näillä vahvuuksilla moinen jää kuitenkin haaveeksi. Pari prosenttia vahvuudesta pois ja karvan verran makeudesta niin tajuntani saattaisi räjähtää... lopettaisin reittaamisen tarpeettomana ja vetäytyisin luolaani nauttimaan tätä yhtä ja ainoaa oikeaa.

Rakkaani paluu kirvoitti aika levottoman kirjoituksen, mutta sallittakoon se tässä tilanteessa. Nyt olisi mielenkiintoista kuulla muiltakin ajatusleikin tuloksia, eli mikä on se sinun lempioluesi? Tiedän, että se on vaikea valita, mutta jos olisi aivan pakko nimetä vain yksi - se yksi ja oikea. Se kaikkein rakkain. Mikä se olisi, ja miksi juuri se? Ole ystävällinen ja kommentoi alle, tästä aiheesta saadaan varmasti mielenkiintoinen keskustelu käyntiin.

23 kommenttia:

 1. La Chouffe, syystä tai toisesta. Rakkaus alkoi, kun tätä joku vuosi sitten oli jouluvalikoimassa ja se on kestänyt. Jotenkin toimii vuodenajasta riippumatta.

  VastaaPoista
 2. Urbockhan se.Merkityksellinen olut monessa suhteessa. Aina joulun alla se muistuttaa huikeasta maustaan: "tämä tosiaan oli näin hyvää!". Savu toimii, Urbockissa on myös lisänä paljon muutakin. Hieno olut.

  Mutta niin on myös TAP5:kin, samoin kutonen...

  VastaaPoista
 3. Juuri tänään katsoin haikeana Alkon hyllyä, kun oli "vaan" Aventinusta.
  Hopfenweisse on kyllä upea olut ja sitä on ikävä ollut jo kauan. Siitä pitivät jopa ihmiset, jotka eivät pidä vehnäoluista tai voimakkaasti humaloiduista oluista. Ehkä minäkin tapaan tuon vielä joku kaunis päivä uudestaan <3
  Jos vielä itse kysymykseen vastataan, niin yhden oluen valitseminen on ihan ¤#%&n vaikeaa. Jos olisi kaksi olutta saanut valita, niin olisi jo ollut paljon helpompaa. Verta, hikeä ja kyyneleitä sisältäneen kamppailun voittajaksi virallinen valvoja valitsi lopulta tarkastuslaskennan jälkeen Saison Dupontin.

  VastaaPoista
 4. Aivan loistavia valintoja herrat fantti, Bier Baron ja Joppo. Kaikki yllä mainitut ovat sellaisia oluita, joista olen itsekin pitänyt erittäin paljon, mutta en kuitenkaan ehkä sitten Hopfenweissen veroisesti.

  VastaaPoista
 5. Jostain syystä minulle tuli mieleen eräs kohtaaminen paikallisen Alkon oluthyllyn luona.

  Olin siinä tutkailemassa tarjontaa, kun siihen tuli joku jo eläkeiän ylittänyt vanhempi herrasmies. Hän alkoi siinä sitten juttelemaan ja puhui hyvin asiantuntevaan sävyyn eri oluista, vehnäoluet käytiin läpi, kyseli olenko maistanut Savukatajaa ja suositteli jotain toista savuolutta.

  Lopulta hän totesi "Minä otan tällä kertaa vain tätä suosikkiani, tässä on sellainen sopivan täyteläinen maku" ja keräsi korinsa täyteen Karhu A -tölkkejä. Ihan sitä en osannut odottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska kohtaaminen. Hän oli selvästi perehtynyt aiheeseen, kokeillut, maistellut ja sen jälkeen todennut, että Karhu A on hänen "Hopfenweissensa". Mikäs siinä, ihan hyvä valinta jos siitä pitää :)

   Poista
  2. Juurikin näin. :) Jokainen juokoon sitä mistä tykkää, kunhan mieli on avoin ja valmis antamaan muillekin mahdollisuuden. :)

   Poista
 6. Tämä on todellakin vaikea kysymys, mutta täytyy vastata Rochefort 10. Se ei kuitenkaan ole välttämättä olut, jota haluisi juoda elämänsä loppuun asti, vaan hienoihin nautiskeluhetkiin. Orval voisi olla myös hyvä valinta. Näitä kahta olutta muuten yhdistää se, että nautin ne ensimmäistä kertaa William K:ssa ennen Iron Maidenin keikkaa vuonna 2008 :) hienoja olutkokemuksia silloin ja molemmat ovat edelleen lempioluitani.

  VastaaPoista
 7. Entä jos saisit juoda vain yhden panimon tuotteita, minkä panimon valitsisit?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä kysymystä piti sulatella yön yli. Heti ensimmäisenä tulee mieleen, että tietysti jonkin panimon, jolla on aivan julmettu määrä eri oluita. Mikkeller nousi ensin esiin, mutta sehän ei ole varsinaisesti panimo vaan panija. Ei käy siis.

   Perinteiset saksalaiset ja belgialaiset panimot voidaan myös rajata pois, niiden tuotevalikoima ei usein ole kovinkaan laaja, vaikka esim. Ayinger on aivan huippuluokan panimo. Jenkkiläisen Stonen kaikki oluet joita olen maistanut ovat olleet erittäin hyviä, toisaalta en ole maistanut niitä kovinkaan montaa, joten ei oikein huvittaisi sitäkään valita. Nögnen IPA ja muut on kyllä melkoista herkkua, heillä on hienoja tuhteja ja miedompiakin juomia. Nögneltä löytyy belgityyliä, jenkkityyliä, brittityyliä... pohjahiivaoluita ei taas ole sitten ollenkaan, joten ei sekään oikein ole sopiva. Kotimaasta tulee mieleen Beer Hunter's, jolla on laaja ja maistuva repertuaari.

   Vaikea sanoa. Entäs sinä?

   Poista
  2. Ayingerilla on monta hyvää laadukasta olutta, valikoimassa kun olisi vielä laadukkaat stoutit ja porterit niin valinta olisi siinä.
   Jenkeistä paha sanoa kun ei ole tullut kovin paljoa maisteltua, kotimaisista Beer Hunter's veisi voiton.
   Samoilla linjoilla, vaikea nimetä.

   Poista
 8. Leffe Brune on aina vaan se joka ei petä, vaikka ei taida olla maailman paras olut. Mutta Aleiden ystävänä tykkään nauttia aina silloin tällöin.

  VastaaPoista
 9. Rochefort 10 olisi varmaan se aution saaren olut, vaikka ei ihan kaikkiin tilanteisiin osukaan. Ainoa panimo taas voisi olla jokin monipuolisempia tuotteita tekevä, kuten vaikka Nøgne Ø

  VastaaPoista
 10. Kysytääs blogistilta vähän laajemmin että luettele top-5 lempioluet ja top-5 maistamattomat oluet jotka haluaisit ehdottomasti maistaa.
  Omasta mielestä Hopfenweisse ei ole kovin kummoinen olut, alkoholinen vehnä jossa humalaa. Hieman ihmettelen tätä valintaa parhaaksi olueksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hankala kysymys näin äkkiseltään vastattavaksi, mutta sillä aikaa kun kehittelen vastausta niin pistänpä tähän TOP-listauksen Olutopas pisteytyksistäni. Tässä siis oluet, joille olen antanut eniten pisteitä. Kuten huomaat, Hopfenweisse ei nouse tälle listalle, syy on selitetty jo tekstissä "Eihän tämä (Hopfenweisse) täydellinen ole, eikä edes maultaan paras olut jota olen maistanut, mutta kun tässä vaan on sitä jotakin. "

   1. Nøgne Ø #100 47 (9-5-9-5-19)
   2. Goose Island Bourbon County Stout 46 (8-5-9-5-19)
   3. Stone Old Guardian 45 (9-5-9-5-17)
   4. Plevnan Siperia 2010 Hanniku 45 (9-5-9-4-18)
   5. Cantillon Lou Pepe Kriek 45 (9-4-9-5-18)
   6. Rochefort 10 45 (9-4-9-5-18)
   7. Nøgne Ø Imperial IPA (#500) 45 (9-4-9-5-18)
   8. Great Divide Yeti Imperial Stout 45 (8-5-9-5-18)
   9. Stone Imperial Russian Stout 44 (9-5-8-5-17)
   10. Aecht Schlenkerla Eiche Doppelbock 44 (9-4-9-5-17)
   11. AleSmith IPA 44 (9-4-9-4-18)
   12. Abbaye des Rocs Brune 44 (8-5-9-4-18)
   13. Anchor Old Foghorn 44 (8-4-9-5-18)

   Poista
  2. TOP-5 lempparioluet, ei siis absoluuttisesti parhaat, mutta ne jotka on jotenkin lähellä sydäntä. Tämä on sitten tämän hetkinen lista ja saattaa muuttua ihan milloin vaan. En laita järjestykseen, se olisi aivan mahdotonta, koska jo tämän listauksen teko oli äärettömän vaikeaa.

   Orval, Rochefort 10, Hopfenweisse, Tripel Karmeliet, Fuller's ESB

   Olenko sittenkin belgimiehiä? En tiedä.

   TOP-5 oluet, joita haluaisin maistaa ;)

   Suoraan panimolta ostettu Savukataja. Netistä suoraan panimolta tilattu ja postilla kotiovelle toimitettu Panimo Hiisi Raivoava Rakki. Itse pihasaunassa tehty sahti. Westy 12 (kuriositeetin vuoksi!). Mikä tahansa maitokaupasta ostettu yli 4,7% olut.

   Poista
  3. Odotin että tulee jenkki painotteinen lista joita haluaisit maistaa, mutta olikin yllättäen vaatimaton lista Westyä lukuunottamatta.

   Poista
  4. Ne jenkkiherkut sopii kaikki tuohon viimeiseen kohtaan. Oluita tulee ja menee, politiikka sen sijaan näyttää pysyvän, vaikka siihen ottaisin ensimmäiseksi muutoksen.

   Poista
  5. Tuosta aiemmasta Olutoppaan TOP-listauksestani huomaan sen, etten näköjään pysty tuoksusta tai mausta pistämään millekään oluelle kymppiä - jos kuitenkin jossain on joku vähän parempi... Täytynee muuttaa asennoitumista :)

   Poista
  6. Sittenhän sulla menee reittaaminen pois linjasta, varmasti sulla pisteet muuttuisi useiden oluiden kohdalla suuntaan tai toiseen kun alkaisit reitata olutharrastuksen alkuajoilta reitattuja oluita uudestaan, olutmaku varmasti muuttunut.
   Kuinkahan hyvä oluen pitää olla että se on täydellinen ja saa 50 pistettä.

   Poista
 11. Arvosanat elää koko ajan, mutta harvemmin toisaalta tulee uudelleen reitattua, ellei sitten havaitse, että oluessa on tapahtunut jokin merkittävä muutos. Varmasti tuon listan oluistakin moni ansaitsisi tuoksusta tai mausta sen kympin, ainakaan merkittävästi parempia tuskin löytyy. Se on vaan niin vaikea antaa, just sen takia, että pitää jättää se pelivara - "jos kuitenkin joskus joku jossain..."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan niissäkin oluissa, joille olet antanut vaikka mausta ysin, on aika paljon vaihtelua sen suhteen, kuinka hyvänä tarkalleen ottaen olet makua pitänyt. Ei tämä eksaktia tiedettä ole, ja maistuvuuskin voi vaihdella maistelukerrasta toiseen. Samasta syystä vaihtelua voi olla vielä siinä kymppiluokassakin. Ei kymppiä ole järkeä pantata vain yhdelle, mahdollisesti täydelliselle oluelle. Oluita on jo niin monia erityylisiäkin, että varmasti moni voi edustaa ns. parhautta. Etenkin jos on maistanut satoja maailman arvostetuimpiin kuuluvia oluita, voinee suhteellisen huolettomasti todeta, kuten teet: "merkittävästi parempia tuskin löytyy".

   Poista
  2. Näinhän sen pitäisi olla. Täytyy katsoa, koska tulisi se ensimmäinen kympin olut vastaan :)

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.