Olutarvio: Grimbergen Blanche

1 kommenttia
 

Grimbergen Blanche

Panimo: Kronenbourg (Carlsberg), Ranska
Oluttyyli: Witbier
Alkoholipitoisuus: 6,0%
Saatavuus: Alko (3,00€ / 0,33l)

Alkon viimeisimpiä uutuusoluita on tämä belgialaiselle Grimbergenin luostarille pantu olut. Olut on ratebeerin mukaan valmistettu Ranskassa Kronenbourgin panimolla. Tämä on siis luostariolutta, jota ei (enää) valmisteta itse luostarissa. Olut lanseerattiin Suomessa viime vuoden huhtikuussa. Olutoppaan ylläpitäjä Seppo Äyräväinen oli paikalla ja teki aiheesta erinomaisen blogijutun. Se kannattaa lukaista tästä linkistä. 

Maahantuojana toimii Sinebrychoff, joka kertoo kotisivuillaan seuraavaa:
Grimbergenin kuuluisa vuonna 1128 perustettu norbertiiniluostari sijaitsee samannimisessä kylässä, jonne on 10 minuutin ajomatka Brysselin keskustasta. Luostari tuhoutui historiansa aikana kolmessa suuressa tulipalossa. Ensimmäisen kerran Grimbergenin sodissa 1142, toisen kerran uskonnollisissa sodissa 1566 ja kolmannen kerran Ranskan vallankumouksen aikana 1798. Luostari rakennettiin kuitenkin aina uudelleen, ja munkit valitsivat motokseen Ardet nec consumitur (vapaa käännös: poltettu, vaan ei tuhottu). Valmistamansa oluen etikettiin munkit ottivat feenikslinnun, kuvaamaan luostarin nousua tuhkasta.
Oluen valmistus luostarissa päättyi jo vuonna 1798 Ranskan vallankumouksen melskeisiin, kun luostari ja sen panimo tuhottiin viimeistä kiveä myöten. Grimbergen-oluiden valmistusoikeudet siirtyivät Carlsbergille 2008 Scottish & Newcastle –kaupan myötä. Oluet valmistetaan nykyisin Belgiassa Alken Maes –panimolla (joka on valmistanut Grimbergeniä jo vuodesta 1958) ja Ranskassa Brasseries Kronenbourgilla. Grimbergenin luostari ja Carlsberg ovat tehneet sopimuksen oluen valmistuksesta ja myynnistä vuoteen 2058 asti.
Pullon takaetiketissä on "Certified Belgian Abbey Beer"-merkintä. Se on Belgian panimoliiton tunnus "aidoille" luostarioluille. Merkki edellyttää, että luostari valvoo tiettyjä seikkoja tuotannosta ja osa tuotosta käytetään luostariin tai sen osoittamaan hyväntekeväisyyskohteeseen. Sellaista hyvän mielen olutta siis. Juodessa saa huokean mielen kun tietää tehneensä jotain hyvää. Myös hinta on sopivan huokea ja olut vaikuttaa muiden arvioiden perusteella aivan meikäläisen suuhun sopivalta, joten ainekset kesän hellehitiksi ovat olemassa. Grillauksen, vai pitäisikö sanoa rillauksen, oheen tällaisestä kepeästä belgistä ei oikein ole, mutta janojuomana nämä menevät erinomaisesti. 


Sameaa haalean keltaista ja runsaasti vitivalkoista vaahtoa puskevaa olutta. Trappist-lasissa vaahto laskee suht nopeasti, muttei kuitenkaan täysin katoa missään vaiheessa. Tuoksu on täysin tyyliuskollinen - vehnää, sitruunaa, appelsiininkuorimaisuutta ja korianterista mausteisuutta. Todella raikas kokonaisuus, jossa hedelmäisyys on enemmän pinnalla kuin mausteisuus. Suussa olut on varsin täyteläistä, mutta kuitenkin raikkaan hiilihappoista - erinomainen juotavuus. Maku vastaa tuoksua, ollen erityisesti raikkaan sitruunainen, hieman kirpeäkin ja lopussa vehnäisen sekä greippisen hapan. Oikein mallikas suoritus ja pesee kyllä kepeät maitokauppavahvuiset witit.

Yhteenveto

Raikkaan hedelmäinen ja täyteläinen belgivehnä.
ARVOSANA: 8+

1 kommentti:

  1. Yhdyn arvioihin ja haaveilen reseptistä :) Tästä kloonia tekemään!

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.