Olutarvio: Bryggeri Helsinki Aleksanteri Brown Ale

0 kommenttia
 

Aleksanteri Brown Ale

Panimo: Bryggeri Helsinki, Suomi
Oluttyyli: Brown Ale
Alkoholipitoisuus: 4,5%
Saatavuus: Panimon oma myymälä & maitokaupat rajoitetusti (Ostopaikka Ruokapuoti Lumo, Rauma, 2,90€ / 0,33l)

Helsinkiin Sofiankadulle toukokuun alussa auennut Bryggeri Helsinki on Suomen tuoreimpia pienpanimoita. Kyseessä on panimoravintola ja panimon oluetkin on suunniteltu sopimaan ravintolan tarjoamiin annoksiin. Ulkopaikkakuntalaisten iloksi panimo pystyy myös pullottamaan oluitaan, joista alle 4,7% vahvuisia voidaan täten myydä panimon omasta myymälästä ja ruokakaupoistakin. Raumalle Ruokapuoti Lumoon päätyi laatikollinen tätä Aleksanteri Brown Alea itse Bryggeri Helsingin omistajan, Lammin Sahtiakin pyörittävän Pekka Kääriäisen kuskaamana - Lammin Sahtihan oli mukana viikko sitten järjestetyssä Rauman SOPP:ssa.

Panimon ruokalistalla Aleksanteri Brown Ale on paritettu alkuruuaksi tarjottavan riimiporo, sellerimousse ja saksanpähkinä yrttisalaatin kanssa. Nyt pitää mainita, että Bryggeri Helsingin kotisivuilla tehdään ruokalistassa kaikki oikein - on annos, hinta, olutsuositus ja myös viinisuositus. Useimpien ravintoloiden menuissa on enintään viinisuositus, jos sitäkään. Ei tietysti yllätä, että panimoravintola antaa olutsuosituksen, mutta myös viini huomioidaan tasa-arvoisena juomana - kuten pitääkin. Menu näyttää monipuoliselta ja useimmille ruuille suositellaan muiden suomalaisten pienpanimoiden juomia talon omien juomien sijaan. Muiden pienpanimoiden juomia onkin tarjolla varsin leveä kattaus ja uskoisinkin, että olutlistassa näkyy omistaja Pekka Kääriäisen rooli Pienpanimoliiton puheenjohtajana. Juttelin viime viikon SOPP:ssa Kääriäisen kanssa sen verran mitä Pekka sahdinlaskemiselta ehti. Tämä Brown Ale olisi saanut hänen mielestään olla hieman makeampi, mutta muuten on kuulemma hyvä. On aina erityisen mielenkiintoista testata uuden panimon tuotantoa, kun ei koskaan täysin tiedä mitä tuleman pitää. Graafinen ilme on ainakin tyylikäs, eikä hintakaan päätä huimannut. 


Tumman kuparinen ja melko vähäisesti vaahtoava olut. Vaahto on kuitenkin pitkäkestoista ja jättää pitsiäkin. Tuoksu on hyvin brittityylinen - toffeeta, kevyttä mämmimäisyyttä, makeaa marmeladia ja kevyt suklaakuorrute. Miellyttävän pehmeä tuoksu, jossa on lisäksi brittityylin kukkaista ja kevyen sitruksista humalanaromiakin. Maku on tuoksua vähemmän makea ja humalaakin on mukavasti. Brittityylissä pysytään - marjaisuutta, toffeeta, karamellimaisuutta. Ei tosiaan aivan niin makea kuin tuoksu antoi odottaa, sillä humalointi tekee loppumausta miellyttävän katkeran ja kuivan. Humalointi on lähinnä pelkkää puumaista katkeroa, kuten "aidoissa" briteissäkin usein, mutta toki pientä sitruksisuutta on höysteenä. Suutuntuma on kevyehkö ja keskivertoa hieman maltillisemmin hiilihappoinen.

Positiivinen yllätys makujensa puolesta. Laatu on myös kautta linjan erittäin korkea, ei mitään moittimistä sillä saralla - ei tosin nyt ollut mitään syytä sitä epäilläkään. Kokonaisuutena nautittava olut, joka ei yksinään ole mitenkään poikkeuksellisen hyvä, mutta toimii varmasti oikeiden ruokien seurana juuri niin hyvin kuin on tarkoitettukin. Kannattaa tutustua.

Yhteenveto

Tasapainoinen brittityylinen Brown Ale
ARVOSANA: 8-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.