Olutarvio: Vakka-Suomen Prykmestar Double IPA

2 kommenttia
 

Prykmestar Double IPA

Panimo: Vakka-Suomen Panimo, Suomi (Uusikaupunki)
Oluttyyli: Double IPA
Alkoholipitoisuus: 8,5%
Saatavuus: Alko (6,87€ / 0,5l)

Prykmestar Double IPA pääsi Alkon hyllyille noin vuosi ensiesiintymisensä jälkeen. Sen nopeampaan aikatauluun Alko tuskin kykeneekään. Tämä olut on VASPin panimomestari Jani Vilppaan ja tanskalaisen Anders Kissmeyerin yhteistyön tulos. Kuusi eri mallaslaatua (Ohraa ja vehnää eri paahtoasteilla) ja 7 eri humalalajiketta. Kaikki humalalajikkeet ovat Uudesta-Seelannista. Olen maistanut tätä aiemmin suoraan tankista panimolla ja hanasta Turun SOPP:ssa, mutta en vielä pullosta. Viime kesänä Turussa reittasin oluen Olutoppaaseen 40/50 pisteen arvoiseksi. Reittausblogin asteikolla se olisi 9. Olut muistutti pitkälti jenkki barley winea ja oli makeampi sekä vähemmän intensiivisesti katkera kuin aiemmin panimolla. Odotettu jälleennäkeminen, aijaijai...
 

Samea, punertavan kuparinen ja yllättävänkin niukasti vaahtoava olut. Pieni kerros vaahtoa rakentuu hitaasti, mutta toisaalta kestää pitkään. Kun lasia pyörittelee ja kallistelee niin olut suorastaan tarttuu lasin reunoihin ja jättää jälkeensä beigevaahtoista pitsikuviota samalla kun hiljalleen valuu alaspäin. Tuoksu on voimakkaan karamellinen ja erittäin humalainen. Tuo vahvasti mieleen jenkkien barley wine tyylisuunnan. Ananasta, greippiä ja eksoottistakin osastoa, eli kaikkea löytyy, mutta pehmeästi karamellisuuden rinnalla. Maku on myös runsaan karamellinen, aluksi ananasmaisen ja eksoottisen hedelmäinen, kunnes humalointi tulee kehiin greippisine piirteineen. Humalointi ei katkeroineen iske aivan heti kielen päälle kuten esim. Keisari 66:ssa, vaan rakentuu pikkuhiljaa, kunnes lopussa on jo lähes pippurisen mausteinen ja hyvinkin katkera. Suutuntuma on täyteläinen, paksu ja öljyinen, oikein nautinnollista juotavaa. Tämän pulloversionkin niputtaisin hyvin pitkälti jenkki barley wine tyylisuunnan alle. Erinomainen ja tietyllä tapaa uljaasti jylhä olut.

Yhteenveto

Tuhti ja täyteläinen Double IPA / Barley Wine
ARVOSANA: 9

2 kommenttia:

  1. Valitettavasti mun täytyy todeta pari tällaista jo tälle illalle nautittuani, että pirun katkera, mutta sairaan katkeransuloinen olut onpi tämä, eikä lainkaan helposti juotava, vaan erittäinkin v*#¤umaisen kärkäs eväs, haastava, hyvinkin haastava, jopa haistatteleva - Suomen punkein olut! Tämä se on, vaikka julkisesti panijat jostain metallisteista tykkäävät, niin VASP ei oo WASP-faneille vaan kovemman sortin harkkomiehille ja -naisille! Kippis Teille, jotka ymmärsitte, ja nautitte!

    VastaaPoista
  2. Totta panetta et on jykeväö vuan antoisaa ja heavyä

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.