Olutarvio: Sünner Kölsch

3 kommenttia
 

Sünner Kölsch

Panimo: Sünner, Saksa
Oluttyyli: Kölsch
Alkoholipitoisuus: 4,8%
Saatavuus: Alko (3,34€ / 0,5l)

Rakkaat lukijat, seuraajat ja lähimmäiset. Tämä saattaa hyvinkin jäädä Reittausblogin viimeiseksi blogipäivitykseksi. Peli on nyt raakaa. Ellen peräti kuole, niin vähintään sairastun ja alkoholisoidun pahasti. Olen saanut valtiollisesta alkoholimonopolista käsiini pullollisen niin vaaralliseksi luokiteltua juomaa, että sen saatavuutta on katsottu parhaaksi rajoittaa. Sille hintaan on lätkäisty päälle korkeampi hinnoittelukerroin kuin viinalle, niin vaarallista se on. Enhän kuitenkaan osaa käyttää sitä oikein, koska suomalaiset aikuiset eivät vaan osaa - meillä on viinageeni, emme pysty pitämään itsestämme huolta. 

Olen kuitenkin kaikesta huolimatta saanut luvan tämän nauttimiseen, sen myönsi Eestin hihhuliliiton Führer Piäv Räsäne, jolla vaikuttaa olevan merkittävästi valtaa myös Suomen hyvä veli verkostoissa.

Alkoholia tässä kansakuntamme alkoholin ikeeseen demonisoivassa juomassa on peräti 4,8%. Olen ilmoittanut ympäristöviranomaisille, Valviralle ja omalle äidilleni, että aion avata pullon perjantai-iltana noin klo 18.00. Näen lähialueita evakuoitavan ja palokunta on valmiudessa tuossa tien toisella puolella - jos kuitenkin jotain sattuu. Hetken mietin, miksei tämä aiheuta ongelmia Saksassa, mutta unohdan nopeasti ajatukseni. Kyllä valtiovalta tietää paremmin. Korkki auki tieteen nimissä ja kenties viimeisen kerran.


Kirkkaan kultaista olutta, jonka vaahto on valkoinen ja suurikuplaisen höttöinen. Vaahto laskee nopeasti jääden pieneksi kerrokseksi oluen pinnalle. Tuoksu on kukkainen ja sitruksinen. Lisäksi siinä on viljaista maltaisuutta ja kevyt diasetyylin häivähdys, joka tulee esiin voimaisena tuoksuna. Ehkä inan verran aromaattisemman hedelmäinen kuin ihan perus saksalaispils, mutta ei muuten mitään erikoista. Maku on aluksi pirteä ja raikas, mutta lopussa hieman kova ja metallinen. Siinä on kukkaista ja hieman sitrusmaisesti puraisevaa humalaisuutta, yksinkertaisen viljainen - pilsmäinen mallaspohja, ja lopussa kevyt katkero, joka saa ruohoisia sekä metallisia sävyjä. Jälkimaussa hieman pahvia ja astianpesuainettakin. Alku on varsin hyvä, mutta loppu on pettymys. Sääli, että huonompi maku jää suuhun pyörimään pitkäksi aikaa, se ei tiedä hyvää kokonaisuudelle. 

Alkoholisoiduinkohan nyt...? Toimiikohan porttiteoria? Seuraavaksi pakettiautolla pirtua Virosta? Tuskin. Kyllä tämä ihan oikeasti on täysin harmitonta juomaa. Ainut mikä oikeasti aiheuttaa harmitusta on tuo karkeahko maun loppupuoli ja jälkimaku. Miksi tämän myyntiä pitää silti rajoittaa? Sitä voi jokainen tykönään miettiä. Tarttis tehrä jotain.

Yhteenveto

Hyvä alku, karkea loppu - kehno lopputulos
ARVOSANA: 6½

3 kommenttia:

 1. Olen eri mieltä arviosta. Sünneristä on tullut yksi lemppareista. Kokeilkaa Jim Beamin kyytipokana. Pikku hörppy bourbonia, vähän makustelua ja sitten tuhti siivu kylmää kölchiä...
  Jawohl!

  VastaaPoista
 2. Olkoot sitten vaikka viimeinen?!:) Hienoa lukea juttua lempioluestani Kölschistä, johon tutustuin siellä asuessani! Huomasin tänään Alkon esitteesät, että Kölschiä on taas listalla pitkästä aikaa Kuin linnunmaitoa kahden tai neljän desin ohuista pitkistä laseista kylmänä ja aina tuoreena! Kaunis ohut vaahto, hieno maku ilman hiilihappoa tai muuta mössöä. Ei örkkäilyä juodessa tai mitään pöhnää aamulla. Taidanpa tilata paikallisen myymälään korin Sünneria huomenissa. Ihme ettei tämä maku kelpaa meillä, aina vain samoja pintahiiva - peruslagereita hiilihapolla ym töönällä ja huono olo!:) Olisipa vielä Sesteriä, Domia tai Gaffelia ja Küppersiä tai vaikkapa Frühiä tai Reissdorfia?! Kölle alaaf!

  VastaaPoista
 3. Olen maistanut Frühn ja Sünnerin kölschiä, muuta kun ei Suomesta tunnu saavan, ensiksi mainittu vieläkin harvinaisempi. Früh on hippasen parempaa kuin Sünner, muttei viimeksi mainittu paljon huonompi ole. Kölsch on parhain pintahiivaolut jota olen maistanut, enkä "lager-miehenä" hirveästi huomaa eroa lageriin, josta plussaa. Kölsch on ehkä se parhain ja jalostunein olut maailmassa, harvinaisempi mutta sitäkin halutumpi. Prost!

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.