Kotiolutta: Kosoolan APA #63

0 kommenttia
 
Maisteluvuorossa jälleen kotiolutta Kosoolan Panimon Juhani Palttalalta. Tällä kertaa tyylinä on taas American Pale Ale. Kosoolan Juhani kävi tammikuun lopulla kaverinsa kanssa panemassa olutta kotiolutkauppa Brewcatin poikien kanssa. Brewcatin pojat tekivät omilla vehkeillään ja Juhani kaverinsa kanssa omillaan, eli molemmille syntyi tuolloin uusi olut. Kosoolan targettina oli helposti lähestyttävä ja ei niin reippaasti humaloitu APA, johon upposi Pale Ale, Munich ja Cara Pale maltaita. Katkerohumalointiin käytettiin Magnumia ja aromina keittoon sekä kuivahumalointiin Cascadea ja Centennialia. Tämä on ymmärtääkseni erittäinkin klassinen line-up. Hiivana toimi White Labs WLP090 San Diego Super Yeast. 

Oluen speksit: 5.5%, 28 laskennallista IBUa (toteutunut ehkä 40), väri laskukaavan mukaan 12 EBC. Pantu 26.1.2013, pullotettu 2.3.2013.



Kullankeltainen, utuinen olut, jolla on erittäin runsas- sekä pitsinen vaahto. Kaunista. Tuoksu on erittäin hedelmäinen - on eksotiikkaa, sitrusta ja appelsiinia. Mallaspohja vaikuttaa mukavan simppeliltä, karamellisuutta ei nouse esiin kuin kevyesti ja humaloinnille riittää tilaa loistaa. Parempi tuoksu kuin edellisessä Kevätaurinko APA:ssa. Aromia löytyy! Maku on myös raikas ja hedelmäinen. Sitrus ja greippi hallitsevat nyt, eksoottisten elementtien tuntuessa taustalla. Oikein maukas ja kuivakin, mutta katkeroa jää uupumaan omiin mieltymyksiini nähden. Vähemmän katkera oli tietysti tarkoitus valmistaakin, mutta omasta mielestäni tässä saisi olla lisääkin ja sen perusteella teen tietysti pisteytyksenkin. Mallaspohja on erittäin hyvä - karamellia on hyvin maltillisesti, joten makeus pysyy poissa ja humalilla on kunnolla tilaa nousta esiin. Aromihumalointi on erittäin hyvä, mutta katkeroa tosiaan uupuu. Sitä vielä lisää niin jackpot, napakymppi ja totaalinen hekuma olisi valmis. Suutuntuma on hieman alle keskitäyteläisen ja keskiverrosti hiilihappoinen. Karamellisuuden puutteesta johtuen ehkä siis hieman kevyempi kuin tyylin normi, mutta mielestäni näin on parempi, sillä olut on kuivempi ja raikkaampi. Ei aivan niin tuore kuin aiemmin maisteltu Kevätaurinko, mutta pykälää parempi kuitenkin. Upea aromihumalointi ja mallaspohja - vielä pieni sysäys katkeroa lisää ja se on siinä. Todella hyvä olut!

Pisteytys
  • Tuoksu 8
  • Ulkonäkö 
  • Maku 7
  • Suutuntuma 3
  • Yleisvaikutelma 15
Aistiarviot
  • Makeus 3
  • Katkeruus 4
  • Happamuus 4
  • Täyteläisyys 4
Kokonaispisteet: 38/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.