Olutarvio: Ayinger Bräuweisse

2 kommenttia
 

Bräuweisse

Panimo: Ayinger, Saksa
Oluttyyli: Hefeweizen
Alkoholipitoisuus: 5,1%
Saatavuus: Alko (3,50€ / 0,5l)

Se on kuulkaas KESÄ! Eikä siinä vielä kaikki, nimittäin maailman paras vehnäolut on tässä, kenties. En ole kaikkia maistanut (arvioituna on 34 erilaista), joten on hankala väittää tätä absoluuttisesti parhaaksi, mutta pirun maistuvaa ainakin on. Ayinger on loistava panimo, josta voit lukea enemmän vaikka tästä: Ayingerin perusoluet. Tämä vehniskin oikeastaan kuuluu tuohon samaan joukkoon. Kaksi asiaa erottaa tämän muista vehniksistä, ei paljoa mutta kuitenkin. Ensimmäinen on Ayingerin oma hieno kukkais-hunajainen "talonmaku", joka tässä Bräuweissessa tulee esiin maun loppupuolella juuri ennen jälkimakua. Toinen on oluen suutuntuma, joka on muita vehniksiä pehmeämpi ja lempeämpi - panimon omalla kaivovedellä saattaa olla sen kanssa jotain tekemistä. Muutenhan tämä on pirteän sitruksinen, eikä niinkään banaaninen perusvehnis. Täydellisen herkullinen ja tasapainoinen kokonaisuus. Kaikki oleellinen tuli oikeastaan jo kerrottua, mutta kirjoitan nyt arvion vielä, koska sellainen Olutoppaastakin omalta osaltani vielä puuttuu.



Sameahkon kultainen olut oranssilla vivahteella. Tuoksu on kevyen hiivainen, pirteän sitruksinen, miedosti banaaninen, aromaattisen neilikkainen ja pehmeän hunajainen. Hyvä balanssi. Maussa on aluksi vehnäisyyttä hienoisella happamuudella ja vehnishiivan säestyksellä. Tämän jälkeen pirteä, hieman kirpakka sitruunaisuus tulee siihen rinnalle ja saa kaverikseen hienoisen banaaniesterisyyden. Loppumaussa sitruunaisuus laantuu ja hunajainen Ayinger-vivahde tulee esiin. Katkeruuttakin tuntuu hieman ja runsas, mutta pehmeä hiilihappoisuus kutittelee kieltä. Jälkimaussa on mausteista vehnishiivaa ja hieman hapanta vehnäisyyttä. Esimerkillisen tasapainoinen, raikas ja sitruunaisuuteen painottuva vehnis.

Yhteenveto

Esimerkillisen tasapainoinen, raikas ja sitruunaisuuteen painottuva vehnis.
ARVOSANA: 9

2 kommenttia:

  1. Moi Harri. Hyvät sivut sulla! Ootko muuten Franziskaneria juonu kun sitä ei oo täällä arvostelussa? Se on mun lempivehnä.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.