Olutarvio: Master Tmavý 18°

3 kommenttia
 

Master Tmavý 18°

Panimo: Velkopopovicky Kozel (SABMiller), Tsekki
Oluttyyli: Portteri
Alkoholipitoisuus: 7,0%
Saatavuus: Alko (3,61€ / 0,33l)

Helmikuun jälkimmäisellä puoliskolla Alkoon tupsahti tällainen varsin mielenkiintoinen tsekkiportteri. Alkon sivuilla valmistajaksi mainitaan Plzenský Prazdroj, eli sama panimo joka valmistaa legendaarista Pilsner Urquellia. Tämä on kuitenkin mm. Ratebeerin mukaan valmistettu suomalaisillekin hyvin tutun Velkopopovickyn panimolla. Nämä molemmat mainitut panimot kuuluvat samaan jättimäiseen SABMiller-konserniin, joten skenaario on varsin todennäköinen. Ei kai ne Urquellin panimolla muuta kuin Urkkia ehdi tekemäänkään. Pullon ulkonäköön on panostettu ja etikettikin on varsin tyylikäs. Ne ovat tietysti oluen ulkopuolisia seikkoja, mutta kyllä nekin vaikuttavat oluesta jäävään mielikuvaan. Hintakin on kohtuullinen, joten tässähän voisi olla jonkinlaisen kestosuosikin merkit ilmassa.Tummahkon ruskea, valoa vasten punertava olut, jonka muutaman sentin vahvuinen vaahto on beige ja nopeahkosti katoava. Tuoksu on balttiportterimainen, eikä tietysti ihme, sillä lageristahan on kyse. On tässä toki myös sellainen tietty tsekkivivahde, jonka tekee miellyttävän aromikas humalointi. Veikkaisin paikallisia humalajikkeita käytetyn, eikä niitä tunnu olevan liiaksi säästettykään - mainiota! Tuoksu on kokonaisuutena hieman paahdetun sokerinen, lakritsinen, kevyen kahvinen ja tuntuvasti kukkaisen humalainen. Olut on suussa aluksi melko pehmeää ja miellyttävän täyteläistä, mutta myöhemmin hiilihappoja ja katkeruuttakin muodostuu tuntuvasti. Yleisilme on tyylille ominaisesta makeudesta huolimatta kuivahko ja katkerahko. Maussa vuorottelevat tuoksusta tutut maut, alun ollessa lakritsainen ja limppuisen maltainen, keskivaiheilta taasen löytyy paahdettua sokeria ja maitokahvia, ja sitten lopusta katkeruutta sekä humalan aromeja. Kokonaisuutena tasapainoinen ja maukas olut. Hieno suoritus näiltä tsekkipanimoilta. Juu, iso on konserni, mutta ei sitä totisesti tästä maista, vaan ihan oikeasta oluesta on kyse.

Yhteenveto

Täyteläinen, pehmeä ja lakritsainen tsekkiportteri.
ARVOSANA: 8½

3 kommenttia:

  1. Oli kyllä pitkästä aikaa todella hyvä tumma Tsekki, joka vastaan on itsellä tullut. Oikein yllätyin. Tulee varmasti ostettua jatkossakin, jos vaan valikoimissa riittävän pitkään jaksaa pysyä.

    VastaaPoista
  2. Näitä Master-oluita oli Urquellin panimokaupassa hyllyt väärällään (Urkki-kaman lisäksi siis) joten Plzenský Prazdroj -fiiliksellä tuota Tsekeissäkin oli tarjolla.

    VastaaPoista
  3. pullon etikettissä ainakin mainitaan Tsekkin kielisenä että tuo on nimenoma valmistettu pilzensky pradzdroi panimolle jossa mä siitä ensimaista kertaa eämässani maistoin muutama v sitten kun kävin paikan päälle. Oli mukava yllätys saada tällainen setti lahjaksi.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.