Hinta-laatusuhteeltaan paras maitokauppavehnis on...

11 kommenttia
 
Saksalaistyylinen vehnäolut, hefeweizen, tuo virkistävä ja maukas iltojen ilo, palautusjuomien ykkönen, saunanjälkeinen ja terassijuomien kuningas. Nimitykset ovat moninaiset tällä lempijuomallani. Vehnäolutta saa nykyään maitokaupoistakin useita eri merkkejä, vaikka eiväthän ne aivan "aidon vahvuisia" tuosta mielivaltaisesta 4,7% rajasta johtuen tietysti olekaan. Maukkaita ja käyttökelpoisia kuitenkin. 

En ole enää hetkeen jaksanut valittaa jokaisen arvimoimani oluen hinnasta, sillä olut maksaa Suomessa helvetisti. Se on vaan karu fakta. Alkon uutuuksista useimmat ovat nykyään sellaisia, että niitä ostaa sen yhden pullon maistettavaksi ja ellei kyseessä ole aivan huikea suoritus, niin toista kertaa ei tule. Silloin se "lisäeuro" ei hinnassa ole niin merkittävä, sillä eihän niitä uutuuksia nyt niin paljoa ole, mutta jos kyse on ns. käyttöoluesta, eli oluesta jota ostetaan useammin, kuten minulla esimerkiksi vehnäolut, niin hinta-laatusuhteen merkitys nousee. 

Maitokauppojen hinta-laatusuhteeltaan parhaat vehnikset ovat:
(hintatiedot 8.3.2013)


1. Kaiserdom Hefe-Weißbier (Olutopas)
(Kaiserdom Privatbrauerei, Saksa, 4,7%)
Hinta: Rauman Prismassa 1,75€ / 500ml tlk. Litrahinta 3,5€ (3,2€, jos palautat tölkit)

Tämän Kaiserdomin hinta putosi pari kuukautta sitten 2,19€ -> 1,75€, ja nyt tämä on hinta-laatusuhteeltaan aivan ehdoton ykkönen. Maultaan peräti selvästi parempi kuin listan kakkonen, Lidlin Grafenwalder Vehnäolut. Ei aivan niin ryhdikäs kokonaisuus kuin esim. listan kolmonen Nokian Elowehnä, mutta lähes euron halvempi hinta saa minut tarttumaan ennemmin tähän - vuodessa säästö on jo merkittävä ja rahaa jää enemmän niihin "parempiinkin oluisiin". Maukas ja raikkaan hedelmäinen vehnis.

2. Grafenwalder Vehnäolut (Olutopas)
(Valmistettu Saksassa, 4,5%)
Hinta: Rauman Lidlissä 1,79€ / 500ml tlk. Litrahinta 3,58€ (3,28€, jos palautat tölkit)

Selkeästi tämän listauksen valjuin kokonaisuus oluena, mutta erot eivät ole kuitenkaan niin merkittäviä, etteikö näin edullinen hinta kallistaisi olutta ostamisen arvoiseksi. Otan mieluusti jos Lidliin on muutakin asiaa, mutta varta vasten tätä varten ei tule lähdettyä.

3. Nokian Keisari Elowehnä (Olutopas)
(Nokian Panimo, Suomi, 4,7%)
Hinta Rauman Prismassa 2,59€ / 500ml tlk. Litrahinta 5,18€ (4,88€, jos palautat tölkit)

Maultaan TOP-3:n paras vehnis, ryhdikäs kokonaisuus, jossa maistuu tuntuva humalointikin. Tämän hinta on valitettavasti viimeisten veronkorotuksien myötä noussut 2,49€ -> 2,59€. Tämä oli käyttövehnikseni ennen kuin Kaiserdomin hinta laski, sillä suosin mielelläni suomalaista. Nyt on kuitenkin todettava, että sori, lähes euron Kaiserdomia kalliimpi hinta ei enää tässä kilpailussa riitä eikä se Grafenwalderkaan nyt niin kehnoa ole. Ostan kuitenkin harvakseltaan, onhan kyseessä vanha suosikki. 

Best of the rest:

Saimaan Marsalkka Luomuvehnä (Olutopas)
(Saimaan Panimo, Suomi, 4,6%)
Hinta Rauman Prismassa 3,19€ / 500ml tlk. Litrahinta 6,38€ (6,08€, jos palautat tölkit)

Maultaan paras maitokauppojen vehniksistä ja omaan suuhuni parempi kuin monet Alkon vehnäoluistakin. Ostan tätä Kaiserdomin tai Keisarin sijaan hinnasta huolimatta silloin tällöin, ihan vaan maun takia. Myös luomusta plussaa. Hinta on kuitenkin niin kova, että vuodessa säästää pitkän pennin jos malttaa ostaa Kaiserdomia.

Vakka-Suomen Prykmestar Vehnä (Olutopas)
(Vakka-Suomen Panimo, Suomi, 4,5%)
Hinta Rauman Prismassa 3,49€ / 500ml plo. Litrahinta 6,98€ (6,78€, jos palautat pullot).

Tyylipuhdas saksalaisvehnis, joka asettuu makuvertailussa Elowehnän kanssa tasoihin, hinta ei kuitenkaan riitä tässä kilpailussa.
 
Laitilan Kievari Vehnänen (Olutopas)
(Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, Suomi, 4,7%)
Hinta Rauman Prismassa 3,74€ / 500ml plo. Litrahinta 7,48€ (7,28€, jos palautat pullot).

Hyvä, mutta rankasti ylihintainen vehnis tässä kilpailussa. Käyttövehnis on myös mielestäni kätevämpi tölkissä kuin pullossa.

11 kommenttia:

 1. Samaan järjestykseen minäkin laittaisin.

  Mallaskosken Kuohu Kristallivehnä oli pettymys, jos sen nyt vehniksien sakkiin voi edes laskea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ottanut Kristallivehnää tähän, koska se on suodatettu, enkä sen vuoksi laske sitä samaan kastiin. Sellaisenaan se on ihan ok ja käytetyn jenkkihumalankin maistaa. Hiivan puute vie kuitenkin liikaa sitä "oleellista" oluen mausta pois.

   Poista
 2. Ei voi kuin olla samaa mieltä näiden sijoitusten kanssa. Tuo Kaiserdomin hinnanpudotus oli yhtä iloinen uutinen, kuin Nokian Keisari Kellarin hinnanpudotus. Kaiserdom oli jo aikaisemmin hinta/laatusuhteeltaan ykkönen ja kun muutama penni vielä tippui, niin omassa kastissaan on. Perus hyvä vehnis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta tosiaan. Keisari Kellari ansaitsee myös maininnan vaikkei vehnis olekaan, sillä sen hinta on pudonnut 2,59€ -> 2,15€.

   Poista
 3. Peukut pystyyn blogistille tämmöisestä käyttöolutvertailusta. En tiedä, olisiko ollut paha ottaa mukaan myös jokin Alkon tuote, vaikka hinnan ja laadun suhteen ehkä hieman eri sarjassa painitaankin.

  Itse en kyllä pidä kahta ja puolta euroa kalliina hintana hyvästä oluesta, mutta kukin makunsa mukaan. Kaiserdom ei ole aiemmin osunut silmään, pitää ensi kerralla tarkailla S-Marketin hyllyä tarkemmalla silmällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuskin se on makunsa mukaan, vaan ehkä pikemminkin varantonsa mukaan. Alkon tuotteita ei voi kyllä näihin verrata. Tai no, ainakaan paras Alkon vehnis (Weihenstephaner) noin alle 4 eurolla ei mitenkään häviä näille maitokauppavehniksille. Ja jos Saksasta saa laatuvehnistä alle eurolla 0,5l pullo, niin pidän suomen reilun kahden euron tölkkihintaa törkykalliina (+että alkossa halvin oikean vahvuinen vehnäolut on n.3,5€).

   Poista
  2. Alkon halvin on Baltika, joka maksaa 2,98€/0,5-litraa. Eri sfääreissä kuitenkin kuin 1,75€, joka on mielestäni jo Suomen hintatasolla erittäin halpa. Olkoonkin, että Baltika hakkaa maultaan Kaiserdomin. Erot vehnäoluissa ovat kuitenkin aika pieniä ja kaikissa on kuitenkin suurinpiirtein ne samat piirteet. Ei sitä (Olutoppaan asteikolla) muutaman pisteen eroa sellaisessa normaalissa nautintatilanteessa tule harmiteltua, kunhan olut on vaan maistuva, niin kuin esim. nämä kaikki tämän vertailun oluet ovat.

   Poista
  3. Jos suomalaisesta maitokaupasta tai ylipäätänsä mistä tahansa kaupasta tämän maan sisällä saa alle kahdella eurolla juomakelpoista olutta, niin silloin ainakin itse puhun halvasta oluesta. Silloin myös hinta/laatusuhde on kyllä kohillaan. Tähän muottiin osuu juuri tuo Kaiserdomin Hefe.

   Oma taiteenlajinsa on tehdä hyvää vehnäolutta, jossa vitamiinit ovat alle tämän käsittämättömän 4,7%. Omasta mielestäni yksikään noista yllämainituista ei yllä Alkon valikoiman vehnisten tasolle, mutta eipä niitä mielestäni voikkaan oikein verrata. Hienoa olisikin maistaa jos noista jokaisesta maitokauppavehnästä olisi otettu "rajoitin" pois ja "tehot" olisi asettuneet siihen mihin juoman pitäisi. Hyvä esimerkki tästä on Nokian Elowehnä, jossa 5,3% on huomattavasti 4,7% parempi. En tietenkään halua mollata Nokian Elowehnä 4,7%, koska kyseessä on oikein hyvä maitokauppaolut.

   Niinkuin Harri sanoit, että nuo ylläolevat oluet ovat normaalissa nautintatilanteessa maistuvia, niin olen täysin samaa mieltä. Noista viime kesänäkin lähes jokainen oli esimerkiksi takapihalla lihaa grillatessa oikein mainioita juomia. Sitten kun haluaa enemmän keskittyä enemmän oluen makuun ja muihin ominaisuuksiin, niin valinnat kääntyvät Alkon vehniksiin. Loppujen lopuksi kyllähän "huonovehnäolut" aina peruslaakerin edelle menee!

   Poista
 4. Minnes Suomenlinnan Piper Wit jäi? Ei toki olisi hinta-laadulla pärjännyt, mutta kuitenkin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piper Wit on belgityylinen witbier, eikä hefeweizen, joten en ottanut sitä tähän. Olen toki sitä maistanut ja arvioinutkin, mutta en ole siitä vielä blogiin ehtinyt kirjoittamaan. Tykkäsin siitä aika paljonkin, varsin mainio omassa genressään ja mitä oivallisinta juomaa kesähelteille.

   Poista
 5. Itse en ole yksinkertaisesti löytänyt maitokauppavahvuista vehnäolutta, jota olisi tehnyt mieli ostaa toiste. Niissä on aina ollut sellainen itseäni häiritsevä aromi, metallia ja, kyllä, ne maistuvat laimeilta. Näistä mainituista kaikki on kokeiltu paitsi Grafenwalder. Elowehnän Alko-versiota sen sijaan juon mieluusti - kuten oikeita vehnäoluita muutenkin.

  Jostain syystä en myöskään pidä tölkitetyn vehnäoluen konseptista, mutta tämä lienee jokin päänsisäinen juttu, koska kokeilin kyllä kerran Löwen-Weissea pullosta ja tölkistä rinnakkain, eikä eroa juurikaan ollut.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.