Olutarvio: Brakspear Triple

3 kommenttia
 

Brakspear Triple

Panimo: Brakspear, Englanti
Oluttyyli: English Strong Ale
Alkoholipitoisuus: 6,7%
Saatavuus: Alko (3,00€ / 0,33l)

Tämä brittiale on Alkon viimeisimpiä uutuuksia. Valmistaja kertoo oluen olevan humaloitu kolme kertaa - siitä oluen nimi. Belgityylisestä tripelistä ei siis ole kyse. Pullon yläetiketissä oleva III-merkki nostanee heti pientä hymynkaretta suomalaisten harrastajien huulille, yleensähän moisia nähdään noissa kukkahattujen paheksumissa niin sanotuissa kolmosoluissa (jotka kuulemma alkoholisoivat meidät kaikki!). Alkoholipitoisuuttahan tässä on kuitenkin tämän tyyliselle britille varsin sopivat 6,7% - onkin suorastaan ihme, ettei tätä ole vedetty myynnistä tuon kuluttajia hämäävän merkinnän takia. Nautitaan tästä siis nyt kun vielä voidaan. Huumoria huumoria, mutta ei se silti ihme olisi tässä maassa. Oluen hintakin asettuu mukavasti tasan kolmeen euroon - hienosti pelattu maahantuojan toimesta, nyt nimi ja hinta käyvät käsi kädessä. Takaetiketissä kerrotaan mahdollisuudesta selvittää oluen pullotuspäivä panimon sivuilta - hieno ominaisuus. Jos ei pullotuspäivää saada etikettiin tai tölkkiin, niin tämä on seuraavaksi paras vaihtoehto. Päivämäärän selvittämiseen tarvittava koodi löytyy etuetiketistä. Omassa pullossani koodi on D83313, jota en kuitenkaan löydä Brakspearin sivuilta, lähimmäs pääsee päivämäärä 12/02/2012, jolloin on pullotettu D82279 - D73310. Jännästi pienempi numero jälkimmäisenä, joten ehkä tuossa on mennyt joku vituralleen. Panimon kaverit ovat typottaneet tai sitten en vaan osaa. Selasin vuodesta 2011 asti kaikki läpi, enkä omaa koodiani sieltä löytänyt. Ei ehkä sittenkään niin toimiva systeemi. Pullossa oleva koodi pitäisi pystyä syöttämään tuonne ja sivujen tulisi sitten kertoa pullotuspäivä. Ei oikein vakuuttanut, painakaa se päivämäärä siihen etikettiin - ja tämä pyyntö koski kaikkia panimoita kaikkialla maailmassa. Tuosta "triple-humaloinnista" lisää alla olevassa kuvassa. Ihan perusmeininkiä, humalointi, myöhäinen aromihumalointi (keiton loputtua) ja kuivahumalointi. Brittioluelle hieman epätyypillisesti kuivahumaloinnissa on käytetty jenkkiläistä Cascadea.

 

Läpinäkyvä, tummahkon kuparinen olut, joka vaahtoaa melko mukavasti, mutta vaahto kuitenkin laskee nopeasti ja vain pieni kerros jää koristamaan oluen pintaa. Tuoksu on jotenkin niin brittimäinen, hyvällä tavalla. Siinä on tuntuvasti karamellista maltaisuutta, paahdettua leipää,  aromaattisia kuivattuja hedelmiä ja hieman marjaisuutta. Cascade-kuivahumalointi ei nouse esiin sitruksisena, mutta eksoottista hedelmäisyyttä löytyy kyllä runsaasti. Todella aromaattinen tuoksu, joka herättelee lupauksia maunkin puolesta. Maku alkaa kuivatun hedelmäisenä ja karamellisen maltaisena - makeuttakin on, mutta ei mitenkään överisti. Keskivaiheilla edelleen voimakasta hedelmäisyyttä ja samalla maku alkaa kääntymään kuivempaan suuntaan - katkeruutta ei kuitenkaan juuri ole vaan humaloinnissa on panostettu aromipuoleen. Kuivahkossa lopussa on puumaista humalaa, hieman paahteisuuden häivähdystä, kevyttä greippisyyttä ja hieman hehkuvaa alkoholin lämpöä - sellaista kuin vahvassa britissä pitääkin. Sellaisia takkatulen ääressä nautittaviahan nämä yleensä ovat, tai ainakin itse ne sellaiseksi koen. Suutuntuma keskitäyteläisen ja täyteläisen väliltä ja melko maltillisen hiilihappoinen. Suu jää nielaisun jälkeen hieman tahmaiseksi. Pieni lisäkatkero ei välttämättä olisi ollut pahaksi, mutta vallan hyvää tämä näinkin on. Tällä hinnalla tarttunee mukaan toistekin.

Yhteenveto

Erittäin aromaattisen hedelmäinen lämmittävä britti.
ARVOSANA: 8½

3 kommenttia:

  1. Onneksi tuota III-veroluokkaa ei enää ole Suomessa olemassa, niin ei etiketin kolme tolppaa aiheuta mutinaa viranomaisissakaan :)

    Ansiokas ja hyvä arvostelu jälleen!

    VastaaPoista
  2. Itse en tykännyt tästä niin paljoa itse. Jotenkin oudon makea. Joku siinä maussa tökki. Pidin enemmän jopa Zanderista. Toisaalta hyvä, että oli pikkupullo, enkä kyllä ajatellut ostaa lisää.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.