Olutarvio: Nokian Keisari 66 American Pale Ale

9 kommenttia
 

Keisari 66 American Pale Ale

Panimo: Nokian Panimo, Suomi (Nokia)
Oluttyyli: American Pale Ale
Alkoholipitoisuus: 4,2%
Saatavuus: Maitokaupat (Ostopaikka Ruokapuoti Lumo, Rauma, 2,85€/0,5l)

Nokian Panimolta on juuri tullut tällainen erittäinkin mielenkiintoinen uutuus maitokauppoihin. Suhteellisen sopuhintaista ja laajasti saatavilla olevaa APA-tyylin olutta on jo tovi odoteltukin. Tässä tyylissä humalat esittävät pääroolia ja 66:n tähtiä ovat Columbus-, Tradition- sekä Cascade-lajikkeet. Katkeruutta kerrotaan olevan n. 35 IBUa (päivitys 7.4.2013, oluessa on 55 IBUa!), eli saman verran kuin esim. Stadin Panimon lukuisilla maitokauppavahvuisilla Pale Ale tyylin oluilla. Tölkkiin on haettu jenkkifiilistä Golden Gate sillan häivähdyksellä ja 66:n merkitys lienee Route 66


Utuinen, oranssinkuparinen olut, joka vaahtoaa runsaasti. Vaahto on höttöistä ja jättää runsaasti pitsiä lasin reunoille laskiessaan. Tuoksussa on aromaattisen sitruksista ja pihkaista humalaa sekä persikkaista hedelmäisyyttä, joka lienee hiivan käymisaromeja. Tämä lienee kuivahumaloitu Cascadella, sen verran tuttu on tuo sitruksinen ote. Taustalla on hieman kevyesti karamellista maltaisuutta ja ruohoisuuttakin. Vallan hyvä tuoksu. Makukin on runsaan ja purevan sitrushedelmäinen, kevyen maltaisuuden jäädessä statistin rooliin taustalla. Katkeruutta on kevyeen runkoon nähden sopivasti, se puraisee ja nipistys kantaa hyvin greippisen happamaan jälkimakuun asti. Suutuntuma on kevyehkö, kuten tämän vahvuisissa yleensäkin, ja hiilihappoisuutta on keskiverrosti. Tasapainoinen ja maukas kokonaisuus, joka on juuri niin hyvä kuin maitokauppavahvuiselta APA:lta voi odottaa. Tässä oiva kaveri kesän grilliruuille!

Yhteenveto

Tasapainoinen, kevyt, mutta napakasti pureva APA. Kesähitti?
ARVOSANA: 8+

9 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen uutuus joka pitää ottaa itsekkin testiin. Katkero arvot tosin sais olla tuplat, tai ees samat kuin Humalaisessa. Miten vertailisit näitä kahta keskenään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Humalainen on suoraviivaisemman katkera ja mallaspohjaltaan vaaleampi kuin tämä. Tämä on runsaamman hedelmäinen ja mallaspohjaltaan hieman karamellisempi, vaikkei maltaisuus nyt juuri esillä olekaan. Kokonaisuutena muistuttaa enemmän Stadin Panimon tuotoksia kuin Laitilan Humalaista.

   Poista
 2. Oluessa onkin ajatellun 35 IBUn sijaan 55 IBUa katkeruutta, tämä tieto löytyy nyt panimon sivuiltakin. Hyvä näin!

  VastaaPoista
 3. Mainitsit tuossa että hieman ruohoisuutta. Omassa yksilössä tuo ruohoisuus oli todella läpitunkeva. Samoin tuopin pohjalla oli vielä melkoisesti humalahuttua. Dunno oliko itellä vaan jotku tonkanpohjat.

  Muuten kyllä varsin käypää tavaraa eritoten hintansa huomioiden. Propsit taas Nokian panimolle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ehtinyt nauttimaan näitä jo useammankin, mutta yhdessäkään ei ole lasin pohjalle kertynyt minkäänlaista "laskeumaa". Samoin ruohoisuus on pysynyt siellä kaiken hedelmäisen tykityksen taustalla. Sulle osui varmaan joku erikoisyksilö, kuten ounastelitkin.

   Poista
  2. Kaikissa mun pulloissa, ostettu eri paikoista, on ollut hieman tota humalahuttua, ihan pientä murua lasin pohjalla.

   DeGarre

   Poista
  3. Jotain pientä toki, mutta ei mitenkään melkoisesti.

   Poista
  4. Tjoo, join pari noita lisää tuossa viime viikolla ja maku oli huomattavasti vähemmän ruohoinen ja tuota höttöä vähemmän. Tuossa ekassa meinaan ei ollut vaan muutamaa hiukkasta, vaan lasin pohjalle jäi selkeää humalasakkaa.

   Poista
 4. Täytyypä sanoa että eilen ostin pitkästä aikaa yhden kuuskutosen. Aiemmin en ollut sitä maistanut "hyvänä", mutta nyt oli eri ääni kellossa. Oltaiskohan panimolla takaisin ruodussa?

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.