Maistelussa Karhu Tuplahumala ja Koff Rock by Kotiteollisuus

2 kommenttia
 
Tämän päiväiseltä Porin keikalta löytyi otsikon mukaisia Sinebrychoffin uutuuksia. Ostin ihan mielenkiinnosta maisteluun, jotta pysyn hiukan kartalla mitä Suomen suurimmassa panimossa tapahtuu. On näissä hyviäkin elementtejä näkyvissä, sillä mm. humalajikkeet mainitaan molemmissa pakkauksissa. Tätä lisää. Toisaalta kumpikaan ei ole täysmallasolut - Rockissa on käytetty maltaan lisäksi ohratärkkelystä ja Tuplahumalassa sokeria. Kumpikin tekee käytännössä saman asian, eli keventää olutta. Hinnat ovat järkyttävästi pienpanimotuotteiden ja "erikoisoluiden" tasolla, Rock kustansi 2,89€ ja pint-koossa myytävä Tuplahumala 2,99€. Kotiteollisuutta tuli kuunneltuakin suht aktiivisesti Kuolleen Kukan Nimen aikoihin, se julkaistiin jo vuonna 2002 ja on edelleenkin harvakseltaan kuuntelussa. Hyvä lätty. Otetaanpa sen kunniaksi Rock ensimmäiseksi käsittelyyn.

Koff Rock by Kotiteollisuus
(Vaalea lager, 4,7%)

Mainoslauseiden mukaan normaalia Koffia vahvempi ja väriltään asteen verran tummempi, mutta kuitenkin kesäisen raikas aromaattinen lager, joka on saanut luonnetta normaalista Koff-humaloinnista ja lisäksi saksalaisesta Magnum-aromihumaloinnista. Pikkusen tuunattua perus-Koffia siis. Spekseissä normi-Koffilla väri on 9 EBC ja katkero 16 EBU. Rockilla 12 EBC ja samat 16 EBUa. Vahvuutta tässä on tosiaan sen 0,2% enemmän. Enempää ei olisi voinutkaan laittaa, koska tuossa tulee se maaginen 4,7% raja jo vastaan. Luvattua Rock-asennetta on speksien mukaan luvassa korkeintaan tölkin ulkonäössä.Kullankeltainen, hieman kupariin vivahtava ja vain kevyesti vaahtoava olut. Vähäinen vaahtokin katoaa nopeasti Tuoksussa on hieman pahviseen suuntaan kallellaan olevaa maltaisuutta, jossa on hyvin kevyesti karamellimaista vivahdetta. Jotain hentoa hedelmäisyyttäkin voi löytää, jos oikein yrittää. Aivan normaali teollisuuslagerin tuoksu, eli ei oikeastaan tuoksu juuri millekään. Sama pahvisuus jatkuu maussa, eikä oikein aidosta maltaan mausta ole paljoakaan jäljellä. Hienoista hedelmäisyyden häivähdystä keskivaiheilla, mutta lopussa ei enää mitään muuta kuin pahvia ja katkerokin on hyvin kevyt. Hiilihappoisuus on vichyvesimäisen pisteliästä ja melko runsasta - sen kun yhdistää jo muutenkin keveään runkoon, niin valjuahan se on. Kehno olut ja pienpanimo-oluen hinnalla...

Arvosana: 5½

Karhu Tuplahumala
(Vaalea lager, 4,6%)

Karhu Tuplahumala, on Karhua, jossa on hieman enemmän humalaa kuin normaalissa Karhussa. Nimi tulee siitä, että nyt on käytetty kahta lajiketta, kun normi-otsossa on ainoastaan yhtä. Tässä on sekä Saazia, että Goldingsia. Normikamassa ainoastaan Saazia. Katkerot eivät ole aivan tuplaantuneet, sillä perus-Karhussa niitä on 12 EBUa ja Tuplahumalassa 22 EBUa. Vertailukohdaksi voidaan ottaa tässä vaikka Laitilan Kukko Lager, eli se vihreätölkkinen Kukko, jossa on 22 EBUa vakiona, eikä siinäkään juuri katkero nipistämään pääse. Hevosmiesten tietotoimisto internetissä kertoo, että ihminen maistaa eron katkeruudessa kuuden EBUn välein eli kyllä tuo ero aistittavissa on, mutta merkittävästä erosta ei kuitenkaan pitäisi olla kyse. No, en pääse vertaamaan, sillä normi-Karhua ei nyt(kään) ole käsillä. Yllätyin kuin luin tölkistä tässä käytetyn sokeria, en ole vastaavaan ennen Sinebrychoffin oluessa törmännyt, yleensähän mokomat käyttävät "lisäaineena" tosiaan ohratärkkelystä.

Kullankeltainen, hieman kupariin vivahtava ja keskiverrosti vaahtoava olut. Näyttää värinsä aivan samalta ulkoisesti kuin Rock, mutta vaahto on runsaampi ja jättää hieman pitsiäkin jälkeensä. Huuuu... yllätys. Tuoksussa on HIEMAN kukkaisuutta ja citron-fairya, eli sitruunatiskiainetta. Lisäksi metallisuutta ja hieman pahvista mallasta, ei kuitenkaan Rockin veroisesti, eli hieman paremmasta tuoksusta on ilman muuta kyse. Kokonaisuutena kuitenkin mitäänsanomaton ja vaisu tuoksu, sillä aromit ovat heikkoja - ettei vaan moiset pääsisi oluenjuojaa häiritsemään. Maussakin on hieman hedelmäisyyttä sekä tiskinpesuainetta ja kevyttä greippisyyttä. Juuri muuta ei sitten olekaan, paitsi sitä pahvia ja häivähdys metallia jälkimaussa. Suutuntuma on ohut ja runsaan hiilihappoinen - pojat pojat siellä Keravalla, vichyt olisi syytä pitää oluista erillään.

Arvosana: 6 

Tässä vaheessa on turha enää esittää yllättynyttä - olihan se jo etukäteen tiedossa, että tällainen suoritus vaatii olutharrastajalta hieman urheilumieltä: "Kyllähän ne olisivat voineet yllättää positiivisestikin". Totuus on nyt kuitenkin se, että taas myydään hieman säädettyä perus-Koffia tai perus-Karhua rankasti kovempaan hintaan. Kenties perus-Pena maistaa näitä kerran tai kaksi (koska täst tulee tuplahumala hei!), mutta palaa sitten perustavaraan, koska se on halvempaa, eikä merkittävää makueroakaan ole. Jättäkää hyllyyn veljet ja siskot, jättäkää hyllyyn.

2 kommenttia:

 1. Tuon tuplahumalan kohdalla tulee väkisinkin mieleen, että Karhun markkinointikoneiston pyörittäjät ovat tuoneet sen markkinoille, kokeillakseen miten "hieman erikoisemmat" bulkkituotteet menisivät kaupaksi... Sitten kun se ei myykään, niin todetaan ettei ole kysyntää ja unohdetaan koko juttu, eikä yritetä enää miellytää "olutsnobeja", kun ei mikään kelpaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se voi olla. Nyt on onneksi sellainen tilanne, että he voivat verrata tämän menekkiä Olutmestarin 777 IPAan, joka on tosin saatavilla ainoastaan hanatuotteena olutravintoloista.

   Kysehän on Suomen Olutmestariksi 2012 valitun Mirva Kylmäkorven ja Sinebrychoffin yhteistyönä pannusta 5,7% vahvuisesta IPA-tyylin oluesta, joka on muutamien lukemieni arvioiden perusteella varsin lupauksia herättävä tuote.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.