Olutarvio: Teerenpeli Sauhusanttu

0 kommenttia
 

Sauhusanttu

Panimo: Teerenpeli, Suomi
Oluttyyli: Savuolut
Alkoholipitoisuus: 5,0%
Saatavuus: Alko (3,67€ / 0,33l)

Lahdessa olutta ja viskiä valmistava Teerenpeli on Suomen vanhimpia yhä toiminnassa olevia pienpanimoita. Se on perustettu vuonna 1995, kuten muutama muukin pienpanimoistamme. Se ei ole sattumaa, sillä Alkon valmistusmonopoli purettiin EU:hun liittymisen vuoksi juuri samana vuonna ja pienpanimot alkoivat saada verohelpotuksia. Teerenpelin Sauhusanttu savuolut on nyt siis tarkoitus korkata ja nautiskella. Kyseessä on Alkon tämän viikon uutuus. Tätä tosin on ollut saatavilla Alkosta ennenkin, se poistui viimeksi lokakuussa 2010, eli kyseessä on comeback lähes kahden vuoden tauolta. Sauhusanttua on valmistettu vuodesta 2001 alkaen ja se on muiden palkintojen muassa voittanut kahdesti myös Helsinki Beer Festivalin pienpanimosarjan (2002 & 2010). Viimeksi Alkon valikoimissa ollessaan olut oli pakattu 0,75-litraiseen pulloon, mutta nyt pakkauskoko on pienempi, 0,33-litrainen. 

Savuoluiden valmistuksessa käytetään useimmiten pyökin savussa kuivattua mallasta. Se ei kuitenkaan kata koko mallaspohjaa vaan savumallasta käytetään vain pienenä osana muiden ei-savustettujen maltaiden joukossa. Savumallasta käytetään oluen valmistusta enemmän viskien valmistuksessa. Suomalaisilta pienpanimoiltakin on savuoluita nähty, vähittäismyynnissä ainakin mm. Vakka-Suomen Prykmestar Savu ja SavuKataja, sekä Laitilan Kievari Savuruis ja ravintolamyynnissä eri variantteja on ollut sitäkin enemmän. Karjala Terva ja Karhu Korpisavu eivät ole varsinaisia savuoluita, sillä niihin savuisuus on tehty lisäämällä savuaromia. Eikä toisaalta savumaltaan lisäämineen valmiiksi kehnosta oluesta hyvää tee. Savuoluet ovat verrattomia ruokajuomia, varsinkin savustetuille tai tulella grillatuille ruuille.  Savukinkku/pekonileivät ja savuolut, sekä joulukinkku ja savuolut kuuluvat omiin suosikkeihini.


Tummahkon punaruskeaa, läpinäkyvää ja maltillisesti vaahtoavaa olutta. Vaahto on luonnonvalkeaa ja laskee melko nopeasti parin millin vahvuiseksi kerrokseksi oluen pinnalle. Savu on voimakkaasti esillä tuoksussa savukinkkuisena ja hieman pekonisenakin. Sen lisäksi tuoksu on hieman limppuisen leipäinen ja kevyesti humaloitu. Maku on tasapainoinen ja melko pehmeä. Savuisuus ei ole yhtä intensiivistä kuin maailmankuuluissa Schlenkerlan savuoluissa, mutta tuntuvaa kuitenkin, kuten savuoluessa pitääkin. Savuisen alun jälkeen limppuinen maltaisuus ja kevyt katkeron puraisu valtaavat alaa ja maku päättyy kuivana, hieman puisena ja ruohoisena. Jälkimaussa savu nousee jälleen esiin. Suutuntuma on keskitäyteläinen ja keskiverrosti hiilihappoinen, ei ihmeitä sillä osastolla. Kokonaisuutena tasapainoinen, mutta myös tasapaksu ja yllätyksetön savuolut. Ei tarjoa Schlenkerlan oluisiin tutustuneelle kummoistakaan elämystä, mutta on "helppona" savuoluena oivallinen vaihtoehto vasta savuoluisiin tutustuvalle. Itse ainakin muistan, ettei Schlenkerlan Märzen ensimmäisellä maistelulla oikein tahtonut upota voimakkaan savuisuuden takia. Nyt tuo voimakas savuisuus on ominaisuus jota arvostan ja josta pidän, mutta tottumattomalle se saattaa tulla pienoisena shokkina. Hyvä olut on tämä Sauhusanttukin, muttei siis spektaakkelimainen.

Yhteenveto

Tasapainoinen ja maukas savuolut
ARVOSANA: 8

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.