Olutarvio: Cantillon Iris

3 kommenttia
 

Cantillon Iris

Panimo: Cantillon, Belgia
Oluttyyli: Spontaanikäynyt ale
Alkoholipitoisuus: 6,0%
Saatavuus: Ulkomailta

Iris on Cantillonin ainut olut joka ei varsinaisesti ole lambic. Lambiciin on käytettävä mallastamatonta vehnää vähintään 30% mallaspohjasta ja loput ~70% tulee olla ohramallasta, tämä on määritelty EU:n säädöksissä. Iris on kuitenkin valmistettu 100% ohramaltaasta, eli se on täysmallasolut. Käyminen tapahtuu kuitenkin samalla tavalla kuin lambiceissa, eli spontaanisti ilmasta vierteeseen laskeutuvien villihiivojen avulla. Myös humalointi eroaa lambicista, jossa käytetään vain vanhoja, jo kaiken arominsa menettäneitä humalia oluen säilyvyyden lisäämiseksi. Iriksessa 50% humalista on vanhoja ja 50% tuoreita. Tuoreet humalat tuovat sellaista aromikkuutta ja katkeruutta, jollaiseen lambicissa ei ole totuttu. Iris vielä kaupan päälle kuivahumaloidaan - pari viikkoa ennen pullotusta tynnyriin pistetään säkki tuoreita humalia likoamaan. Kuivahumalointi tuo runsaasti tuoreen humalaista aromikkuutta. Tätä Irista eilen nauttiessani humalointi toi mieleen Orvalin, joka on myös kuivahumaloitu. Varsin uniikkia olutta. Maailmassa ei tietääkseni ole toista "kuivahumaloitua täysmallaslambicia", ja sekoittamatonta lambiciahan tämä käytännössä on, vaikkei sitä siksi saa kutsuakaan. Tämä kannatti metsästää Saksasta asti, hieno olut.Utuinen, oranssihtavan kultainen ja niukahkosti vaahtoava olut. Hohtaa kauniisti valoa vasten tarkasteltuna. Upea tuoksu tuo kukkaketoisine humalointeineen mieleen Orvalin, ollen kuitenkin samalla lambic-tyylisesti hapan, sitruksisen hapokas ja valkoviinimäinen. Aromikas humalointi on selkeästi esillä, joten tuoksu poikkeaa selvästi esim. saman panimon Gueuzesta vaikka toki paljon samaakin on mukana. Maku on yhtä intensiivisen hapokas kuin gueuzessa eli supistaa suuta tehokkaasti ja kyselemättä. Hapanta tallimaisuutta löytyy runsain mitoin, samoin omenaista ja sitrusmaista hedelmäisyyttä. Humalien katkeruus vaikuttaa koko ajan taustalla ja loppupuolella esiin nousee aromikasta kukkaisuutta, nämä ovat piirteitä joita peruslambicissa ei ole. Hyvää, haastavaa ja hitaasti nautittavaa uniikkia olutta. Runko on keskitäyteläinen ja tuntuu esim. Cantillon Gueuzea tukevammalta, hiilihappoisuus on maltillista, mutta runsas hapokkuus tekee tästä melko raikkaan. Laatutuote!

Yhteenveto

Aromihumaloitu sekoittamaton "lambic"
ARVOSANA:9+

3 kommenttia:

 1. "Lambiciin on käytettävä vehnää vähintään 30% mallaspohjasta ja loput ~70% tulee olla ohramallasta, tämä on määritelty EU:n säädöksissä. Iris on kuitenkin valmistettu 100% ohramaltaasta, eli se on täysmallasolut."

  Tarkoitatko että 70/30 ohramallas/vehnämallas -olut ei ole täysmallasolut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tarkoittanut sitä. Lambiciin käytetään mallastamatonta vehnää, sen voisi tuohon lisätä.

   Poista
  2. Pullossa jälkikäyminen on tässä toteutettu lisäämällä nestemäistä sokeria, en tiedä torpedoiko se täysmallasoluen määritelmän, mutta väliäkös sillä. Pointti oli kuitenkin, että Iris eroaa normaalista lambicista siinä mielessä, että on kokonaan ohramaltaasta valmistettu.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.