Olutsnacksia: Valkosipulileipätikut

0 kommenttia
 
Siirtykäämme vaihteeksi uusille urille Reittausblogissa, nimittäin ruokareseptien pariin. Oluiden maailmasta ei täysin harhauduta, sillä aiheena oleva fingerfood sopii mainiosti oluen kanssa nautittavaksi. En ole mikään elämää suurempi kokki, mutta tykkään kyllä puuhastella keittiössä hittejä ja huteja periaatteella. Tämän blogijutun annoksen, valkosipulileipätikut, valmistin eilen illalla. Ihastuimme näihin snackseihin vaimon kanssa viime vuonna kun kävimme pyörähtämässä Liettuan Kaunasissa, siellä oli vaikeuksia löytää ravintolaa josta tätä herkkua ei olisi saanut ja niinpä näitä tulikin maisteltua ainakin kolmessa eri paikassa. Tuon reissun jälkeen näitä on valmistettu hartaudella kotopuolessakin. Liettuassa nämä valmistettiin upporasvakeittimellä, mutta itse olen väsäillyt näitä ihan paistinpannussa.
 

Valkosipulileipätikut:

1x ruisleipä / reikäleipä
valkosipulimurskaa (nöösiversioon voi käyttää valkosipulijauhetta)
yrttisuolaseosta (pelkkä suolakin käy)
rasvaa (margariinia / voita)
juustoa 

Periaatteessa mikä tahansa ruisleipä käy, peruspuikulastakin saa aivan hyviä tikkuja. Tällä kertaa minulla oli testissä Raumalaisen Peltosen kotileipomon luomureikäleipä, joka toimi hyvin. Juustoa voi myös varioida oman maun mukaan, tällä kertaa käytin saksalaista Bayernland emmentaalia, koska minulla oli Oktoberfestoluita nautittavana leipätikkujen kera, samoilta seuduilta nääs.

Avaa olut, kaada se lasiin ja nauti. Se ei kuulu reseptiin, mutta nythän on illanvietto käynnissä ja olet tullut nauttimaan olostasi. Leikkaa leipä haluamasi kokoisiksi tikuiksi / viipaleiksi. Peruspuikulat voi myös paahtaa, jos haluaa tikuista extrarapeita. Seuraavaksi pannu tulille ja rasvaa (riittävästi = paljon!) pannulle. Rasvaa saa olla reilusti, koska leivät imevät sitä melkoisesti. Eikä tämä mitään terveysruokaa ole. Rasvan sekaan voi jo tässä vaiheessa heittää jonkin verran valkosipulimurskaa. Lisää leipätikut pannulle kun rasva on sulanut ja tirisee mukavasti. Suosittelen lämpimästi myös liesituulettimen käyttöä ja tuuletusikkunan avaamista. Sekoittele leipiä niin, että jokainen tikku pyörähtää hetken rasvan kautta. Sitten oman maun mukaan yrttisuolaseosta ja lisää valkosipulia. Leivät saavat hieman ruskistuakin, se lisää rapeutta. Kun leivät vaikuttavat valmiilta voi ylimääräisen rasvan siivilöidä pois käyttämällä leivät siivilän kautta. Lopuksi vielä raastetaan reilusti juustoa päälle, annetaan hieman aikaa jäähtyä ja avot, herkulliset snacksit ovat valmiina. Ruokajuomaksi valikoitui erinomainen Oppigårds Oktoberfestbier (josta luvassa arvio myöhemmin). Se leikkasi samaan aikaan tarjottujen bratwurstien rasvaisuutta hienosti, mutta näiden leipätikkujen kanssa paremmin yhteen sopi Samuel Adams Black Lager, jonka paahteisuus toimi ruisleivän kanssa. Suosittelen leipätikkujen oheen siis jotain hieman tummempaa ja paahteista. Kevyttäkin saa olla, sillä janohan näitä syödessä tulee.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.