Olutarvio: Sierra Nevada Celebration Ale

0 kommenttia
 

Celebration Ale

Panimo: Sierra Nevada Brewing Co. , Yhdysvallat
Oluttyyli: India Pale Ale
Alkoholipitoisuus: 6,8%
Saatavuus: Alko Arkadian erikoisvalikoima (3,92€ / 0,355l)

Californian Chicossa sijaitseva Sierra Nevada Brewing on Yhdysvaltojen seitsemänneksi suurin panimo. Kotipanijat Ken Grossman ja Paul Camusi perustivat Sierra Nevadan vuonna 1979, mutta homma lähti rullaamaan aluksi varsin hitaasti. Vuonna 1981 kuitenkin tärppäsi, kun he valmistivat Sierra Nevada Pale Alen, joka nousi suuremman yleisön tietoisuuteen kun Grateful Dead yhtyeen Jerry Garcia fanitti sitä julkisesti. Oluesta tuli Pale Ale tyylin ikoni, ajaton klassikko, joka on edelleen myös panimon myydyin olut. Sierra Nevada Pale Ale kuuluu Alkon vakiovalikoimaan. 

Nyt maistelussa oleva Celebration Ale taasen kuuluu Alkon erikoisvalikoimaan, eli sitä myydään ainoastaan Helsingin Arkadian Alkossa. Sain yhden pullon haalittua pääkaupunkiseudulla asuvan veljeni avustuksella tänne Raumalle. Kyseessä on panimon talven kausiolut, eli periaatteessa jouluolut, mutta ei aivan perinteisin sellainen, sillä olut on tyyliltään IPA. Etiketissä on maininta Fresh Hop Ale, joka käytännössä tarkoittaa sitä, että oluen humalointiin on käytetty vastakerättyjä, kuivaamattomia humalakukintoja. Kyseessä on toiselta nimeltään "wet-hopping" humalointi. Tuoreita humalia käyttämällä kaikkien humalien hienovaraisimpienkin aromien pitäisi siirtyä olueen. Käytetyt humalalajikkeet tässä oluessa ovat Chinook, Centennial ja Cascade, jenkkikamaa tietysti, sillä "wet-hoppingia" käytettäessä humalat pitää käyttää mahdollisimman nopeasti poimimisen jälkeen. Samasta syystä tätä valmistetaan ainoastaan syksyisin, kun on humalien poimimisaika. Nyt Arkadiassa oleva erä on siis jo auttamatta hieman iäkäs, vaikka onkin vasta viime vuoden joulusesonkiin pullotettu. Lue arvio alta. Utuinen, punertavan kuparinen ja oranssivivahteinen olut. Vaahto on tiivis ja jättää paksusti pitsiä lasin reunoille. Tuoksu on humalapainotteinen, se etenee eksoottisesta mangon ja passionhedelmän sävyttämästä osastosta sitrushedelmien kautta mäntymetsäisiin fiiliksiin. Taustalla hieman karamellista mallasta. Erittäin tasapainoinen tuoksu. Maku on myös hedelmäinen ja karamellinen sekä Sierra Nevadamaiseen tyyliin erittäin tasapainoinen. Ei liiallista makeutta, ei liiallista katkeruutta, vaan tasapainon juhlaa. Humalointia on toki runsaasti ja riittämiin, mutta ei yhtään ylimääräistä. Todella nautinnollista olutta. Suutuntuma on keskitäyteläinen ja melko maltillisen hiilihappoinen. Panimon parasta osaamista. 

Ei Arkadian erää vielä ainakaan ikä paina, mutta joskus olisi mahtava päästä maistamaan aivan tuorettakin tavaraa. Se tarkoittaisi tosin käytännössä sitä, että pitäisi matkustaa paikan päälle, ehkä joskus. Niitä aikoja odotellessa on hyvä fiilistellä tämän parissa näillä leveysasteilla.

Yhteenveto

Todella hedelmäinen ja sopivan katkera IPA-herkku!
ARVOSANA: 9+

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.