Olutarvio: Stadin American Dark Ale 4,5%

9 kommenttia
 

Stadin American Dark Ale

Panimo: Stadin Panimo, Suomi
Oluttyyli: Brown Ale
Alkoholipitoisuus: 4,5%
Saatavuus: Maitokaupat rajoitetusti (Ostopaikka: Ruokapuoti Lumo, Rauma, 4,60€/0,33l)

Vappuaaton maltaisen hekuman täyttämää iltaa puretaan edelleen. Tällä kertaa vuorossa Stadin American Dark Ale, jossa alkoholia edellisten tavoin 4,5%. Kyseessä on siis brown ale, mutta maun perusteella kategorioisin tämän ihan omaan lokeroonsa, ei black ipaksi, vaan black apaksi, eli black american pale aleksi. Kategoriointi ei ole se olutharrastuksen mielenkiintoisin saati hekumallisin osa, vaan se on tietysti itse olut. Siirtykäämme arvion pariin. 


Tumman ruskea olut, jonka pitkäkestoinen vaahto on vaalean beige ja runsas.  Tuoksu on hyvä ja voimakkaampi kuin panimon American Pale Alessa. Nenässä jyllää viehättävä cascade-humalan sitrushedelmäinen aromi ja sen taustalta ikään kuin pilkistäen työntyy esiin paahteinen maltaisuus. Yksinkertainen on joskus kaunista. Maku on myös runsaan sitrushedelmäinen ja katkerahko, kevyt kahvisuus ja paahteinen maltaisuus nostavat päätään maun loppupuolella ja jälkimakuun tulee hieman suolaisuutta. Varsin maittavaa, katkeroa on reilusti. Suutuntuma on maitokaupparajoituksista johtuen kevyt, mutta näillä mennään kun ei muuta voida. Hieno olut tämäkin.

Yhteenveto

Voimakkaasti humaloitu "black pale ale"
ARVOSANA: 8

9 kommenttia:

 1. Kategorisointisi on silkkaa oksymoronia.

  VastaaPoista
 2. "Suutuntuma on maitokaupparajoituksista johtuen kevyt, mutta näillä mennään kun ei muuta voida. "

  Miksi tätä pitää aina korostaa? Voi maitokauppavahvuinen olutkin olla itsessään hyvä vaikka tietysti on myös kevyempi. Onko keveys jotenkin itseisarvoltaan vähempiarvoista ja huonompaa? Kun juot esim London prideä, mietitkö että Fullersin olisi pitänyt panna 8-volttinen versio koska se olisi jostain syystä parempi? Jos Suomessa ei olisi maitokaupparajoitusta, veikkaatko että Stadin Panimo ei tekisi ollenkaan alle 5-volttisia oluita?

  Miksi yleensä juot maitokauppavahvuisia oluita kun se on niin vastenmielistä? Kyllä oluenjuoja löytää myöskin yli 5%:n oluita. Olisiko aiheellista esim Toyotaa testattaessa mainita että se ei ole yhtä hyvä kuin mersu? Tai lenkkimakkaravertailussa että eivät nämä KOBE-häränpihviä ole?

  Aamu-provoillen,
  ---DeGarre

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikuttaako vastenmieliseltä jos arvosana on 8/10 ja juttu päättyy lauseeseen "Hieno olut tämäkin."?

   Maitokaupparajoituksesta mainitsen jos olut selvästi olisi parempi hieman vahvempana ja etenkin jos ko. oluttyylin kuuluisi olla vahvempi.

   Poista
 3. Tuostakaan oluesta en maksaisi kahta euroa enempää, täytyy todella ihmetellä että ketkä näitä ylihintaisia kotimaisia keskitason oluita ostelee. Onneksi sentään Nokian panimolla ja Laitilalla on joku tolkku hinnoitteluissaan verrattuna moniin muihin kotimaisiin pienpanimoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne ostaa kenellä on varaa. Köyhät kyykkyyn ja sitä rataa... =) Ostaisin itsekin, jos löytyis täältä päin.

   Poista
  2. Eli maksat ladasta mersun hinnan.

   Poista
  3. Vaikee sanoo, kun en ole sitä maistanutkaan. Ja olen 100% varma, ettet ole sinäkään. Eli sulta aika turhaa provoilua ja trollausta. Ja jos tota löytyisi joka marketin hyllystä, tuskin hinta olisi noin kova. Hivenen ontuu toi sun vertailusi muutenkin, koska kyseessä on kuitenkin suomen pienimmän panimon tuote.
   Ja kyllähän se on täällä suomessa tyypillistä ihan muissakin jopa suurpanimon tuotteissa, suomi-hinnat. En maksaisi Olvin reinostakaan kyllä euroakaan ja tällä hetkellä sitä myydään n.3€ tölkki. Hintansa väärti?
   En väitä että tämä olut olisi hintansa väärtiä, vaikka olisi kuinka erinomaista, mutta heillä on siihen oikeus pitää korkeaa hintaa. Eikä voi syyttää todellakaan pelkkää panimoa tosta hinnasta.

   En kyllä tiedä miksi edes vaivaudun vastailemaan tällaisten trollien viesteihin..

   Poista
  4. Ei oo pakko jos ei taho. En minäkään vasten omaa tahtoani näitä ostele ja maistele. Mielenkiintoisia ja hyviä oluita ja jokainen tehköön oman valintansa, ostaa tai ei.

   Olen sanonut ennenkin ja sanon nyt taas, että jätän ennemmin vaikka pari jotain halvempaa ostamatta ja tuen kotimaista pienpanimotuotantoa. Hinnan ymmärtää kun käy panimolla katsomassa minkälaisen työn takana jokainen pullo on.

   Poista
 4. Mun mielestä on hienoa että oluen "puutteet" mainitaan, oli sitten kyse syy 1 tai syy 2, ei väliä. Kyllä alkoholipoliittisen syyn imo saa mainita siinä missä muunkin syyn.

  Mitä tulee auto vertaukseen niin kyllä auto testeissä moititaan esim. ohjaavuuden tunnottomuutta vaikkei se saman hinta luokan autoissa olisi sen parempi.

  Silti kaikkea olutta voi kuitenkin kokeilla ja löytää omansa. Toisin on autojen kanssa!

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.