Alkon kesäoluet 2012 + Boonin vadelma-lambic!

4 kommenttia
 
Alkon mahdollisista kesäoluista on tipahdellut tietoja menneen viikonlopun aikana, lähteenä tälläkin kertaa Olutoppaan foorumi. Alla lyhyt niputus ja linkit Olutoppaaseen ja Ratebeerin kunkin oluen sivulle.

Alkon kesäoluita (myyntiin 30.5.2012) ovat:

St. Feuillien Saison
(Saison, 6,5%, Belgia, Olutopas, Ratebeer)

Klassinen belgialainen saison, no mikä ettei! Sopinee kesään mainiosti. Uusi tuttavuus minulle, joten reitataan blogiin ehdottomasti ja estottomasti. 

La Trappe Witte Trappist
(Witbier, 5,5%, Hollanti, Olutopas, Ratebeer)

Hollannin ainoan trappist-panimon witbier. Alko ilmeisesti ostanut nämä osana suurempaa könttäkauppaa, sillä aiemmin valikoimaan putkahti myös juuri arvioimani La Trappe Dubbel. Vastaavaa "samalta panimolta monta olutta tipoittain valikoimaan" könttämeininkiä on nähty aiempina vuosina mm. Svaneken ja Brauerei Gusswerkin oluilla. Tätä olen maistanut aiemminkin ja antanut Olutoppaassa 33/50 pistettä, eli keskivertopisteet. Varmasti mainio kesäolut kuitenkin, joten uusintamaistoon menee.

Herbsthäuser Hefe-Weizen Hell
(Hefeweizen, 5,2%, Saksa, Olutopas, Ratebeer)

Blogin vakiolukijat varmasti tietävät rakkaussuhteestani vehnäoluisiin. Mielenkiintoinen uutuus ja minulle neitseellinen, aiemmin maistamaton vehnis. Vaikuttaa arvioiden perusteella juuri siltä miltä nimenkin perusteella, eli vankalla saksalaisella osaamisella tehdyltä vehnikseltä. Harvoin ne pettävät, mutta toisaalta harvoin myös oikein kunnolla säväyttävät. Hyvin tehty vehnis maistuu kuitenkin aina ja on oiva kesäinen janojuoma. 

Höss Allgäuer Hüttenbier
(Helles, 5,2%, Saksa, Olutopas, Ratebeer)

Vaaleaa saksalaista Helles-tyylistä lageria. Hellesit ovat miedommin humaloituja kuin pilsit ja usein varsin puhtaan maltaisia ja yksinkertaisuudessaan nautittavia. Hössiltä on pari olutta nähty Alkossa jo keväällä (Maibock ja toinenkin Helles) eli könttämeininkiä tässäkin. Jos aiempien Hössien linjoilla mennään niin itse olut on tyylipuhdas ja hienosti tehty, mutta aivan liian hintava tällaiseksi perusolueksi. Testiin kuitenkin, tietysti, onhan kyseessä minulle aiemmin maistamaton olut ja jos ei koita ei voita.

Nørrebro Pacific Summer Ale (Økologisk)
(Golden/Blond Ale, 5,6%, Tanska, Ratebeer)

Tanskalaispanimon luomu-ale, jossa ainakin nimestä päätellen on käytetty Tyynenmeren alueen (Uusi-Seelantilaisia?) humalia. Neitseellinen herkku tämäkin, muttei ainakaan Ratebeer-arvioiden perusteella mikään tajunnanräjäyttäjä. Parhaiten sekin tosin selviää kun maistaa itse.

Kesäoluet olivat siinä, mutta sitten on vielä yksi uutuus, joka tulee valikoimiin jo tällä viikolla, se on:

(Kuva: Alko)
Boon Framboise
(Lambic, 5,0%, Belgia, Olutopas, Ratebeer, Alko)

Aidon lambic-valmistajan aito Lembeekiläinen spontaanikäynyt vadelma-lambic. Oluen valmistuksessa on käytetty minimissään 200 grammaa vadelmia litraa kohti. Aiemmat Boonilta juomani lambicit ovat olleet vallan mainioita, joten tämäkin otetaan erityisellä mielenkiinnolla vastaan. Hinta on kohtuullinen, 6,61€ / 0,375l, kun pitkä ikäännytys ja vadelmien valtava määrä otetaan huomioon. Vadelma-lambicit ovat muutenkin olleet erittäin harvassa näillä leveysasteilla, joten tästä hatunnosto Alkon suuntaan, joka monopoliasemassa olevana yrityksenä tekee nyt sitä mitä sen pitää, eli laajentaa valikoimaansa ja yrittää näin tuoda mahdollisimman monia tyylejä kansan saataville. Ei täyttä synninpäästöä, mutta hatunnosto kuitenkin. Tästä lisää kunhan saan tuotetta käsiini, lambicit ovat aina erityisherkkuja.

4 kommenttia:

 1. Joko on selvinnyt mitä olutta aiot lipitellä eniten kesän aikana?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En lipittele, minä vain nautiskelen :)

   Tänä kesänä luultavasti litramääräisesti eniten jotakin alkoholitonta tai vähä-alkoholista vehnistä, mutta en tiedä vielä mitä. Pitää alkaa selvittelemään mikä niistä maistuu parhaalta.

   Poista
  2. Joko anonyymille on selvinnyt juoko tänä kesänä Koffia vai Karjalaa? Itse ajattelin juoda tänä kesänä ennätys kalliisti. Toki vielä SOPP Turussa täytyy käydä jne. mutta eiköhän juonti painotu tonne laadukkaampien puoleen, vaikka toki esikoinen rajoittaa hieman alkoholiharrastustani lomallakin.

   Poista
  3. Vaaleaa lageria esim. kukkoa tulee juotua ainoastaan saunassa käydessä, siihen tarkoitukseen se sopii kuin nenä päähän, erilaisia vehnäoluita sitten saunan jälkeen.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.