Olutarvio: Hornbeer Påskeøl

1 kommenttia
 

Hornbeer Påskeøl

Panimo: Hornbeer, Tanska
Oluttyyli: India Pale Ale
Alkoholipitoisuus: 6,4%
Saatavuus: Alko Arkadian erikoisvalikoima (6,74€ / 0,5l) Huom. Loppuunmyyty!

Juomatalo Pikkulinnun maahantuomista tanskalaisen Hornbeerin oluista on Suomessa päässyt nauttimaan olutravintoloissa jo jokusen tovin, mutta Alkoon niitä on rantautunut vasta kaksi ja nekin ainoastaan Alko Arkadian erikoisvalikoimaan. Harmi, ettei Tanskan kukoistava pienpanimobuumi näy enempää myös Alkon vakiovalikoiman hyllyillä, sillä Tanskasta saisi varmasti helpommin tuoretta tavaraa kuin esim. rapakon takaa rahtaamalla. Toinen nyt Arkadiasta saatavista oluista on tämä pääsiäisolut, joka aiemmin tunnettiin nimellä Happy Hoppy Easter. Oluen tyyli on India Pale Ale, tuttavallisesti IPA ja siihen tietysti entisen nimen "Hoppy", eli humalainen viittaa. Katkeroainepitoisuus on 60 EBUa, eli yli nelinkertaisesti esim. Karhu III:een verrattuna. Eikä tuo 60 ole nykypäivänä edes paljoa, vaikka silläkin päästään jo hopheadeiksi kutsuttuja humalafriikkejä tyydyttävälle katkerotasolle. Hornbeer on olutarviosivustoilla melko korkealle arvostettu panimo, joten innolla kimppuun selvittämään mistä tässä kaikessa on oikein kyse.


 Tumman punertavan kuparinen ja utuinen olut, joka vaahtoaa erittäin runsaasti. Vaahto on belgialetyyliin kumpupilvistä, höttöistä ja erittäin kestävää. No, eihän tässä kiire ollutkaan ja jääpä aikaa ihastella näyttävää ulkoasua hieman pidempäänkin. Nuuhkaisun jälkeen kiire kuitenkin tulee, tuoksu on nimittäin mainio ja olutta haluaisi heti kielelleenkin, mutta nenää ei viitsisi dipata vaahtoon, on kestettävä... Tuoksussa on voimakkaasti mäntyistä, pihkaista ja sitrushedelmäistä humalointia. Suorastaan huumavan aromaattinen humalointi. Taustalla on humalointia hienosti tukevaa karamellista maltaisuutta ja (yli)kypsää hedelmäisyyttä. Maku on aluksi hieman makean karamellinen, mutta nopeasti voimakas humalointi kontraa sitruksisin ja mäntymetsäisen katkerin ottein, myös kypsää eksoottista hedelmäisyyttä hiipii mukaan. Jälkimaku on pitkä ja greippisen hapan. Pehmeää, kypsän hedelmäistä, mutta kuitenkin katkeraa, ah niin katkeraa. Suutuntuma on keskitäyteläinen ja melko maltillisen hiilihappoinen. Hieno IPA! Sääli, että Arkadian erä näyttää olevan jo myyty loppuun. Ehkä ensi vuonna vakiovalikoimaan pääsiäiseksi?

Yhteenveto

Pehmeä, katkera, perkuleen hyvä!
ARVOSANA: 9

1 kommentti:

  1. Korkeasta hinnasta huolimatta osallistuin 4 pullon voimin näiden hävittämiseen juotuani hanasta tätä. Todella hyvä olut, tasapainoinen sekä runsaan hedelmäinen. Hinta oikeastaan ainoa iso miinus.

    Juho

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.