Olutarvio: Saimaan Marsalkka Luomuvehnä

12 kommenttia
 

Marsalkka Luomuvehnä

Panimo: Saimaan Juomatehdas, Suomi
Oluttyyli: Hefeweizen
Alkoholipitoisuus: 4,6%
Saatavuus: Maitokaupat (Ostopaikka: K-Supermarket Vesseli, Rauma 3,19/0,5l)

Saimaan Juomatehtaan uutuusvehnis saapui maitokauppojen valikoimiin sopivasti kevään korvilla. Saimaan Panimo sijaitsee tällä hetkellä Lappeenrannassa, mutta tuotanto siirtyy syksyn tienoilla Mikkeliin ja samalla panimo laajenee ja nykyinen n. puolen miljoonan litran vuosituotanto aiotaan jopa tuplata. Hienoa, että omaan tekemiseen uskotaan ja kyllähän tuo kertoo myös siitä, että myynti vetää. Panimo työllistää jatkossa 10-15 henkeä, sekin on tuplaten nykyiseen verrattuna. Marsalkka Luomuvehnää myydään sekä 0,5-litraisessa tölkissä, että 0,33-litraisessa pullossa. Puolen litran pakkaus on enemmän minun mieleeni, koska kaikki vehnislasini ovat puolen litran vetoisia ja luonnollisesti vaahtovaralla. Lue arvio alta.


Täysin samea olut, joka on väriltään keltaoranssi. Vaahtoa muodostuu hefelle tyypillisen runsaasti. Tuoksu on useimpia vehnisveljiä happamampi ja hieman jopa nahkainen. Happamuuden rinnalla on tuoretta sitruunaisuutta ja aavistus kypsää banaania sekä tietysti hiivaisuutta, joka kuuluu tyyliin. Erittäin raikas ja miellyttävä tuoksu. Maku poikkeaa vehniksien valtavirrasta, kuten teki tuoksukin. Se on hyvin hapan, hieman pisteliäästi hapokas ja melko runsaan hiilihappoinen, todella raikasta menoa. Hedelmäisyydestä banaani vain häivähtää, mutta sitruuna on hyvin esillä ja jälkimaussa on greippistä tuntumaa. Tietysti koko ajan mukana on vehnäistä maltaisuutta ja hiivaisuutta, joka saa yhdessä happamuuden ja hapokkuuden kanssa aikaan hienoisia belgifiiliksiäkin. Suutuntuma on kevyehkö, melko voimakkaasti hiilihappoinen ja todella raikas. Poikkeaa oivallisesti ja rohkeasti valtavirrasta ja tekee sen nimenomaan edukseen. Hieno olut ja luultavasti myös uusi "käyttövehnikseni". Mainio osoitus myös siitä, että loistavien oluiden tyylin edessä ei aina tarvitse olla imperial tai double mainintaa. Maistuu varmasti kesällä!

Yhteenveto

Hienosti erilainen vehnis, I love it!
ARVOSANA: 9

12 kommenttia:

 1. Samperi, pitää maistaa. Loistavuutta on tämä pienpanimoiden vehnisbuumi!

  VastaaPoista
 2. 20 senttiä lisää rahaa tuohon niin saat alkosta Weihenstephaneria, joka on ylivoimaisesti maailman parasta vehnäolutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Weihenstephaner on kyllä erinomainen, mutta kovin tylsäksi kävisi harrastus jos aina samaa vehnistä joisi.

   Poista
  2. Ostin just eurolla tölkki paikallisesta ruokakaupasta.

   Revi siitä :]

   Poista
 3. Minäkin pidin tästä loistavasta, hieman erilaisesta vehniksestä. Tätä tulee varmasti ostettua uudestaankin. Ja kotimaisuudesta ja luomusta vielä plussaa! Tämä on tästä lähin oma suosikki maitokauppavehnis.

  VastaaPoista
 4. Harmi ettei tosiaan ole isossa putelissa,koska itsellä tulee kartettua noita tölkkejä(vaikuttaa makuun).

  Maistan kuitenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä toi on urbaani legenda tai klisee, että tölkki vaikuttaa makuun. Ei se metallisuutta ainakaan tee. Tölkissä olut on paremmin suojassa valoltakin.

   Poista
  2. Samaa mieltä. Juuri tuli maistettua Urquellin lasipulloversio (kun monet hehkuttaa sen olevan parempaa kuin tölkkiversio) ja mielestäni se oli jopa huonompaa kuin tölkki. Noh, makuasioita ehkä, mutta ei siinä tölkkiversiossakaan tosiaan mitään metallisuutta maista.
   Tölkki on muutenkin parempi pakkauksena: kevyempi, ei hajoa pudotettaessa jne. Ehkä se tölkki vaan antaa sellaisen "halvan" kuvan siitä oluesta, tiedä sitten.

   Poista
 5. Ei ole kovin uskottavia enää nämä sinun vehnäoluiden arviot ja pisteytykset, annat myös huonoa/väärää kuvaa uusille olutharrastajille näin poikkeavalla olutmaulla, tämän blogin tarkoitus on kait saada uusia harrastajia mukaan.
  Tunnut suosivan vehnäoluista esimerkiksi sellaisia jotka ovat todella happamia ja kuivia, joissa sitruuna korostuu voimakkaasti.
  Suurimalle osalle ihmisistä ja varsinki uusille harrastajille tämmöset vehnäoluet ovat epämiellyttäviä.
  Annoit olutoppaassa 40 pistettä tälle oluelle joka on täysi vitsi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on syytä muistaa, että tämä on minun henkilökohtainen blogini. Olisi aika hassua, jos kirjoittaisin tänne jotain muuta kuin oman mielipiteeni. Olisiko parempi esim. näin "tykkäsin tästä vehnäoluesta erittäin paljon, mutta en voi antaa sille kovin korkeaa pisteytystä, koska se ei vastaa yleistä mielipidettä. 6/10"

   Poista
  2. Omalta kohdaltani voin sanoa, että reittausblogistin kuvaus tästä oluesta oli erittäin osuva. En ehkä yhtä paljon innostunut kuin Harri, mutta hauska poikkeus valtavirrasta se on joka tapauksessa. Jos pisteyttää pitää niin 8/10. Ei Luomuvehnä oluena mikään täysi vitsi ole, toisin kuin Anonyymin trollahtava kommentti.

   Poista
 6. Kirjoitin aikaisemmin:

  "Harmi ettei tosiaan ole isossa putelissa,koska itsellä tulee kartettua noita tölkkejä(vaikuttaa makuun).

  Maistan kuitenkin".

  Juu, ja tämä oli mun henk.koht mielipiteeni, koska monesti olen huomannut hyvin suuriakin eroja putelin ja tölkin välillä, tosin välillä en ollenkaan...

  Tiedä sitten mistä johtuu? Voisiko joissakin tölkeissä oleva metalli olla sen verran heppoista, että se päästäisi oman arominsa itse eliksiiriin?

  Urguelin kohdalla itse pidin enemmän pullo versiosta, koska maut ja vivahteet tulivat voimakkaammin ja paremmin esiin. Toki kaikilla ihmisillä on yksilöllinen oma makuaistinsa ja tuntemuksensa.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.