Saisonkesä 2019: Fiskars / Honkavuori / Mathildedal

0 kommenttia
 
Saisonkesä jatkuu kolmen jo pari viikkoa aiemmin maistetun kotimaisen saisonin voimin. Näitä arvioita on muutenkin jäänyt muutama piippuun, mutta puretaan ruuhkaa nyt syyskuun puolella. Tässä siis kolme kotimaista, joista Fiskarsin ennestään tutussa oluessa on brettanomyces hiivaa, Honkavuorella on perinteisempi Blonde (ei siis saison, mutta tässä kattauksessahan menee myös blonde ja farmhouse ale) ja lopuksi vielä Mathildedalin viherherukan lehdellä maustettu saison. Fiskars on alkovahvuinen, toisia saa myös kaupoista.

Fiskarsin Funky Luomu
6,5% | Vesi, luomuohramallas, luomuhumala, brettanomyces, hiiva
 

Fiskarsin vanha tuttu Funky Luomu nyt uudelleen maistoon saisonkesän hekumoinnin yhteydessä. Utuinen punertavan oranssi olut, jonka vaahto on ilmava. Muistin olevan vaaleampi, mutta ilmeisesti muistin väärin. Tuoksu on melko mieto, tarjoten lähinnä villihiivaista hapokkuutta eli tallia ja nahkasatulaa ja hieman hedelmäisyyttä ja mausteisuutta. Maku on pehmeä, mutta kuivakka ja hieman hapokas. Katkerointi on hyvin kevyt, mutta purevuutta tulee hapokkuudesta ja kevyestä mausteisuudesta. Hieman omenan- tai päärynänkuorimaista ”belgihedelmää” sekä maltaisuutta. Tasapainoinen olut, jonka olen aikoinaan toimivan hyvin juustojen kanssa. Keskikastin tavaraa tässä kattauksessa.

Honkavuoren Carelian Blonde
5,5% | Vesi, ohramallas, vehnämallas, humala, hiiva


Lasiin kaatuu vaalean blonden sijaan tummemman oranssinen olut. Tuoksussa on belgihiivan mausteisuutta, hunajaisuutta ja maltaisuutta sekä vehnäoluen mieleen tuovaa neilikkaisuutta. Maku on tyyliin nähden melko makean maltainen ja vain keskiverrosti hiilihapotettu, kun taas yleensä pullokäytetyt belgiblondet ovat runsaamman hiilihappoisia, joka luo niihin sen tietyn raikkauden. Toki tässä maltaisuuskin korostuu belgiveljiin nähden ja värikin on tummempi. Parhaiden blondejen iskevästä raikkauden huumasta siis jäädään, mutta belgihiivan elementit muuten ovat hyvin esillä ja loppuvedossa katkerokin kutittelee sopivasti. 5,5% raja ei salli sitä blondelle tyypillistä 6-7% alkoholipitoisuutta, joten senkin puolesta homma jää hieman vajaaksi - ja kyllä, se vaikuttaa makuun, halusitte sitä tai ette. Ihan mukavan juotava olut kuitenkin on ja blonde saakin olla hieman konservatiivinen, joten sijoitetaan nyt hieman armollisesti keskikastiin. Liiallinen maltaisuus ja makeus kuitenkin vaivaa ja lainsäädäntökin toimii rajoittimena - belgioluessa kuuluisi saada painaa ahtimet hehkuen.

Mathildedal Kevät
5,5% | Vesi, ohramallas, kaurahiutale, viherherukan lehti, humala, hiiva


Utuinen kultaoranssi olut, jonka vaahto on valkoinen. Tuoksussa on raikasta herukkaisuutta, omenaista ja päärynänkuorimaista ”belgihedelmää” ja hyvät saisonhiivan mausteiset esterit. Kaikki kohdillaan ja oikein miellyttävästi tulee tuo herukanlehden aromi myös mukaan, sopii tosi hyvin saisoniin. Maku alkaa raikkaana ja belgihedelmäisenä, kääntyen kuitenkin lopussa pehmeämmäksi ja täyteläisemmäksi, jolloin makeuttakin hiipii kehiin ja se taas syö hieman sitä tiettyä purevuutta, jossa itse saisoneissa pidän. Kyllä tässä katkeroa silti riittävästi on, joten ehkä se on tuo kaurahiutale joka kokonaisuutta hieman pyöristää. Maku on kuitenkin erittäin miellyttävä ja selkeästi ja raikkaana maistuva herukanlehti tuo kokonaisuuteen uniikkiutta. Monet fiilispohjaisen rankingin kärkipäähän sijoittamani saisonit ovat olleet hieman hyökkäävämpiä, mutta tässä kaikki palikat sopivat niin hienosti yhteen ja herukkaisuus sopii saisoniin kuin kataja sahtiin, niin ei siinä pieni kaurainen pehmeys haittaa - kärkipäähän siis! Hieno olut! 


Arvioitujen kokonaismääräksi nousee siis 55 eri olutta ja ne jakaantuvat seuraavasti. Kärkipäässä 21, keskikastissa 29, kehnommissa 2 ja spesiaaleissa 3. Muutamia jo arvioituja on vielä tulossa ja yksi kotkalainen Farmhouse Ale vielä maistamattakin, jaksaa jaksaa!

Fiilispohjainen ranking (oluet kategorioiden sisällä maistamisjärjestyksessä)


Varsin jees:
Ægir Sorachi Saison 
Fiskars Funky Luomu
Honkavuoren Carelian Blonde

Vähän kehnommat:

Spesiaalit:  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.