Saisonkesä 2019: Hapkin / Belgoo / Dupont

0 kommenttia
 
Tehdään töitä ja mennään eteenpäin. Saisonkesä jatkuu eikä periksi anneta.

Hapkin
8,5% | Vesi, ohramallas, glukoosisiirappi, sokeri, humala, humalaekstrakti, hiivaTyylikäs etiketti tässä vahvassa blondessa. Kirkas kultainen olut, joka taas tuttuun belgityyliin rakentaa vitivalkoisen vaahtokukan ylleen. Tuoksu on hunajainen, päärynäinen ja aavistuksen humalainen. Vahvuus ei tunnu ollenkaan tuoksussa. Eikä muuten näemmä tunnu maun puolellakaan. Hyvin pehmeä suutuntuma, vaikka hiilihappojakin on kohtalaisen runsaasti. Päärynänkuorimaista varsin raikasta hedelmäisyyttä, hunajaisuutta ja puraisultaan melko hentoinen, mutta kestoltaan pitkä katkero jälkivedossa. Kokonaisuutena erittäin tripelmäinen ja olisikin sopinut paremmin viime kesäiseen otantaan, mutta ei anneta sen seikan nyt haitata, vaan nautitaan tästä. Aurinko laskee mailleen, ihmiset hiljentyvät ja luonto herää ihan eri tavalla henkiin. Hyvä aika istuskella terassilla ja fiilistellä oluen kanssa. Pistetään tämä nyt keskikastiin. Vaikka oikein maukasta onkin, niin käy loppua kohti varsin yksioikoiseksi, vaikkakin samalla säilyttää silti juotavuutensa hyvin.

Belgoo Saisonneke Extra
4,4% | Vesi, ohramallas, vehnä, humala, hiiva | KuivahumaloituLienee kattauksen kevein toistaiseksi, vahvuudeltaan siis. Kaunis kellertävä olut, jonka tuoksu on raikas. Siitä löytyy korianterista mausteisuutta, vehnäolutmaisia piirteitä ja kosolti myös sitrusmaista humalaa. Todella miellyttävä tuoksu, eikä häviä intensiteetissä lainkaan vahvemmilleen. Maku on niin ikään hyvä. Kuohkean vehnäinen suutuntuma, mausteisuus ja raikas sitruksisuus saa oluen tuntumaan ajoittain varsin witbiermäiseltä, joka ei ole ollenkaan huono asia kesäisen kepeässä saisonissa. Loppuvedon purenta on kyllä ehtaa sesoonia - sekä humalan katkeroa, että mausteita. Onpas saatu paljon makua ja nimenomaan hyvää makua 4,4% vahvaan olueen. Kärkipäätä ehdottomasti! Harmi ettei ole Suomen kaupoissa ainakaan vielä näkynyt.

Saison Dupont
6,5% | Vesi, ohramallas, sokeri, humala, hiiva


Nyt lasiin klassikko Dupont, joka hieman Fuller's ESB:n tavoin tuntuu olevan sellainen, johon kaikkia tyylinsä oluita aina verrataan. Olen nauttinut tätä monesti aikaisemminkin, mutta onko näkemykseni oluen hienoudesta nyt muuttunut suuntaan tai toiseen, kun tuoreita verrokkeja on enemmän muistissa? Kirkkaan ja väriltään kultaisen oluen tuoksu on moniin tämänkin kattauksen kärkipään oluisiin nähden yllättävän mieto. Hedelmäisyys ja hekuma ei nouse lasista sillä intensiteetillä, kuin monissa humalaisemmissa tai vähän eksoottisemmin käyneissä verrokeissa. Sen sijaan tuoksussa on ehkä tähän mennessä kattauksen kovin mausteisuus ja nimenomaan pippurinen, väkevä mausteisuus. "Belgihedelmäisyyttä" eli omenan- ja päärynänkuorimaisuutta myös, mutta ei niin intensiivisesti. Viehättävä tuoksu kuitenkin, klassikon tuoksu. Maku on taas taikuutta. Siinä tuoksun elementit kokoontuvat yhteen voimakkaammin ja varsinkin katkerohumalointi pääsee kuivaksi käyneen loppuvedon kanssa iloittelemaan oikein kunnolla. Hieman hunajaisuutta, mutta myös yllättävän viljavaa maltaisuutta, joka ei kuitenkaan tunnu ollenkaan makealta. Sokeria on käytetty, joten se ehkä keventää sopivasti 6,5% vahvan oluen maltaisuutta. On tämä selvästi tyylin keskivertoa katkerampi, ainakin nyt aiemmin maistamiini saisoneihin verrattuna. Todella pureva ja pitkäkestoinen katkeruus ja nyt siihen liittyy myös hiivan tuottamaa pippurisuutta, joka sekin korostaa vaikutelmaa. On ehdottomasti hieno olut ja menee kärkipäähän. Aiemmin maistettujen perusteella kuitenkin jotenkin oletin ja sitä kautta "muistin" Dupontinkin olevan huomattavasti hedelmäisempi, mutta tämä onkin suorastaan suoraviivainen humalapommi moniin kompleksisempiin verrattuna. Mainio jytky ja juotavuudenkin pääsee ison pullon kumoamisen aikana toteamaan toimivaksi. Jytisee ensin kielen päällä maukkaana ja sitten pääkopassa sopivan hekumallisena.

Fiilispohjainen ranking

Saison Dupont
Belgoo Saisonneke Extra

Varsin jees:
Hapkin

Vähän kehnommat:

Spesiaalit:  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.