Saisonkesä 2019: Surfine / Belgoo / Ardennes

0 kommenttia
 
En tiedä onko kesää enää jäljellä, mutta saisoneita on. Ei nyt varsinaiseti oluina, mutta julkaisemattomina arvioina ainakin. Tässä taas kolme kovaa kontenderiä fiilispohjaisen rankingin kärkisijoja havittelemaan.

Dubuisson Surfine
6,5% | Vesi, ohramallas, sokeri, humala, hiiva
 

Pullon voimakas suhahdus jo kertoo painetta olleen ja lasiin kaatuukin aluksi lähinnä vain vaahtoa. Ei kuitenkaan yhtään lähtenyt kiipeämään pullon kaulaa ylös, joten kuulunee asiaan. Tuoksusta on vaikea saada otetta runsaan vaahdon takia, mutta maku on varsin runsaan humalainen kunnon katkeroineen ja kaikkineen ja belgihedelmääkin löytyy melko raikkaasti. Mausteisuuttakin on jo anismaisuuteen asti ja hunajaa tuntuvasti. Hiilihappoja on todella runsaasti ja se häiritsee nautittavuutta aluksi, mutta rauhoittuu toki loppua kohti. Humalaisuus on plussaa, mutta muuten ei mitään sen ihmeellisempää. Normaalia mausteisempi keskitason saison.

Belgoo Saisonneke Bio
4,4% | Vesi, ohramallas, vehnä, humala, hiiva | Luomu
 

Aiemmin maistettu Belgoo Saisonneke Extra nousi ylimpään kategoriaan, mutta maistetaas miten käy tälle Bio versiolle. Kirkkaan kultaista olutta se tämäkin on. Extran muistelen olleen vähän utuisempaa. Tuoksu on raikas ja houkutteleva. Siinä on ”belgihedelmää” ja kukkaista humalaisuutta sekä hieman mausteisuuttakin. Hetken lämmettyään tuntuu hieman kuin lasista nousisi rikin tuoksua, mutta ei silti joka nuuhkaisulla eli saattoi olla kuviteltuakin. Maku on kuivahko ja tietysti kepeärunkoinen, mutta runsaamman puoleinen humalointi tekee loppuvedosta silti miellyttävän, eikä vetistelyyn sorruta missään vaiheessa. Vehnäkin pyöreyttää tuntumaa sopivasti. Oluen paras osuus on yllättäen tosi humalaisen hedelmäiseksi kääntyvä loppuhuipennus vasta nielaisun jälkeen. Hieno olut se tämäkin Belgoo on ja kärkipäähän kuuluu ehdottomasti. Nämä kaksi Belgoon Saisonnekea todistavat sen, että hieman matalimmillakin prosenteilla saadaan erinomaisen makuisia oluttyylin edustajia. 

Ardenne Saison Biére Sauvage
5,5% | Vesi, ohramallas, sokeri, humala (Hallerthau & Cascade), hiiva (jälkikäytetty pullossa brettanomycesillä)

Melko kirkas, kultainen ja vaahdoltaan kestävä olut. Tuoksussa on hieman saman tyylistä ureaista vibaa kuin Omnipollon ja Prairien Potlatchissä. Se on tietysti brettan tuottamaa. Saisonhiivan mausteisuutta ja ”belgihedelmää” löytyy sekä toki myös tuntuvaa humalaisuutta. Maku on hyvä. Sopivan kuivakka, miellyttävästi tallimaisen brettainen ja runsaan katkeroitukin. Cascade ei erotu mitenkään erityisesti, vaan se tuntuu jäävän brettaisuuden jalkoihin, kuten näissä monesti käy. Hieman ruohoisuutta tai jotain karkeampaa lopussa on, mutta kokonaisuus pysyy kuitenkin kirkkaasti positiivisen puolella. Asiallinen meininki, mutta kärkipäähän ei nyt kuitenkaan ole asiaa. Se joku tietty hekumallisuus puuttuu. Kaikki ei asetu kohdilleen. Lähellä ollaan, mutta laitetaan nyt kuitenkin keskimmäiseen, koska fiilis sanoo niin.

Tällä hetkellä maistettuja saisoneita tämän "kesän" aikana 58 ja vielä tulee lisää.

Fiilispohjainen ranking (oluet kategorioiden sisällä maistamisjärjestyksessä)

Belgoo Saisonneke Bio

Varsin jees:
Dubuisson Surfine
Ardenne Saison Biére Sauvage

Vähän kehnommat:

Spesiaalit:  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.