Saisonkesä 2019: Silly / Brussels Beer Project / Õllenaut

0 kommenttia
 
Saisonkesä 2019 jatkuu. Edellisessä jutussa saatiin peli auki maistelemalla yksi varsin maukas kotitekoinen saison ja nyt maistellaan kaupalliselta puolelta kolme lisää.

Silly Saison
5,0% | Vesi, ohramallas, humala, hiiva | BBE 15/10/20Saisonien varianssi yllättää näemmä heti ensimmäisen kaupallisen tuotteen kohdalla. Olen aina mieltänyt saisonit vaaleiksi, mutta tämä onkin tyylikkäästi mahonkisen punertava. Oluen vaahto on tiivis ja jättää nätit tiheät pitsit lasin reunoille. Tuoksu tarjoaa hieman scotch ale tyylistä kevyen toffeemaista ja leivänkuorimaista maltaisuutta, melko voimakasta kuivatun hedelmäistä tuntumaa ja myös hiivan käymisaromeista tulevaa "belgihedelmäisyyttä". Maku ei ole hassumpi, mutta ennakkoluulot tyylin "keskilinjasta" saa kyllä heittää heti romukoppaan. Maltaisuutta, dubbelmaista rusinaisuutta, kuivahedelmää ja mausteisuutta. Katkero jää aika kevyeksi, mutta loppuveto kuivuu silti kivasti, eikä makeutta jää jälkimakuun leijailemaan Aika eksoottinen sekoitus selvästi tottumaani maltaisempaa, mutta silti käymisaromikkuudeltaan voimakasta saisonia. Juotavuudeltaan tämä on hyvä. Mikään ei töki vastaan, kunhan vaan katsoo olutta avoimin mielin, eikä oman kapeakatseisen saison-ikkunan läpi. Tämä on nimensä mukaisesti vähän hupsu saison. Fiilispohjaisesti sijoitan kategoriaan varsin jees.

Olipa hieno aloitus tälle saagalle, heti tyylin rajoja laventava, mutta silti maukas saison.

Brussels Beer Project Wild Child
Scottish Saison | 6,2% | IBU 20 |  EBC 7
 
Maltaat: Pilsner, Pale Ale, Wheat, Rye, Oat flakes
Humalat: Cascade, Hallerthau Blanc, Loral
Mausteet: Ohdake, suomyrtti, kanerva
 

Utuinen, vaalea ja vaahdoltaan ikuinen. Nyt näyttää jo hyvinkin "perinteiseltä" saisonilta, eli siis sellaiselta, mikä mielikuva minulla on tyylistä tähän mennessä ollut. Tuoksu on raikas ja mausteinen. Yrttiä, pippuria ja ”belgihedelmää”. Mausteiden tuoksu tuo gruitien tuntua kehiin, mutta hiivan ja humalien tuottamaa fruittiakin on runsaasti. Voimakas tuoksu, mutta mausteisempi kuin oma ihanteeni. Fiilis on kuiva, kevyesti katkeroinen ja kepeä. Hyvä juotavuus. Makukin on voimakkaasti mausteinen, niittykukkainen ja jälkimaussa tunnistettavasti kanervainen (ei Ilkka). Hyvä raikkaus, mutta mausteet lyövät omaan makuuni nähden hieman yli, toki tuo skottilaisuus on oluen idea ja sitä tavoitellaan maustein, mutta silti. Varsin jees saison kuitenkin, intensiivisiä makuja, mutta kaikki ei ole mielestäni täysin balanssissa.

Õllenaut Sauna Alus
4,5% | Sisältää ohra- ja vehnämallasta | Mausteena koivunlehtiäSauna Saison on tietysti hieman tyylin normia kepeämpi ja vihdalla maustettu. Tämä löytyi ihan paikallisesta marketista. Virolaisten tuotos tuoksuu raikkaalle. Pippurista mausteisuutta ja belgihedelmää hieman koivumaisella vivahteella. Intensiteetissä tuoksu jää oluen vahvuudesta johtuen vähän pliisummaksi, mutta muuten tuntuu varsin miellyttävälle. Olut on suussa kevyt ja runsaan hiilihappoinen. Raikkaan hedelmäinen ja mausteinen maku kääntyy loppuvedossa saunavihtaisempaan suuntaan. Jälkimakuun jää katkeroa ja mausteisuutta. Hyvä juotavuus ja yllättävänkin runsas makuprofiili tähän vahvuuteen. Hiivan on annettu loistaa ja kun niin tehdään, niin kyllähän saisonhiiva hoitaa homman himaan. Varsin jees on tämäkin! 

Kaikki kolme tämän setin saisonia sijoittuvat siis osioon "Varsin jees".

Fiilispohjainen ranking: 

Kärkipäätä:

Varsin jees:
Silly Saison
Brussels Beer Project Wild Child
Õllenaut Sauna Alus 

Vähän kehnommat:
Spesiaalit: 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.