Saisonkesä 2019: Boulevard / Omnipollo & Prairie / Brew By Numbers

0 kommenttia
 
Saisonkesä jatkuu nyt perinteisten belgipanimoiden sijaan uudempien ja hypetetympien craft-tekijöiden oluilla. Boulevard on jenkkiläinen, Omnipollon ja Prairien yhteistyöoluessa mennään ruotsalais-jenkkiläisellä tandemilla ja Brew By Numbers on englantilainen panimo. Boulevardin Tank 7 Farmhouse Ale löytyy Alkosta ja Omnipollon sekä Brew By Numbersin oluet maistelin paikallisessa Old Copper's anniskeluliikkeessä. Kiitokset seurasta Moukarkylän kotipanijalle.

Boulevard Tank 7 Farmhouse Ale
8,5% | Vesi, ohra- ja vehnämallas, inverttisokerisiirappi, humala, hiivaKirkas, vaalean kultainen ja vaahdoltaan runsas olut. Tuoksu tuo saisonmaisen mausteisen valkopippurin ja hedelmäisen humaloinnin raikkaasti aistimiin. Hieman yrttisyyttäkin messissä. Nyt on kyllä hiiva tuottanut mahtavat esterit - tuoksun intensiteetti on huikea. Maku on ehkä jo vahvuudestakin johtuen vähän makeampi (siis saisonien mittapuulla), mutta loppuveto kuivuu miellyttävään purentaan. Lämpöäkin hehkuu nielaisun jälkeen, mutta ei mitenkään tavattoman paljon. Melko Duvelmainen, joskin hieman makeampi ja hedelmäisempi - jenkkityyliin toki. Juotavuus on vahvuudesta huolimatta tai ehkä siitä johtuen varsin maittavalla tasolla, eikä vähiten pehmeän ja kuohkean, mutta silti raikkaan suutuntuman vuoksi. Vehnä taitaa pyöreyttää sopivasti. En keksi yhtään argumenttia, jolla pudottaisin tämän ylimmästä kategoriasta, joten sinne siis.

Omnipollo / Prairie Potlach Saison
7% | Sisältää ohramallasta ja kauraa | Brettanomyces & Mosaic


Sameahko, väriltään kellertävä ja vaahdoltaan kestävä olut. Tuoksussa on ehtaa miestenvessaa (eli brettaa), mutta myös raikasta jenkkihumalaa, mosaicin herukkaisuutta ja ”belgihedelmää”. Raikas ja pirskahteleva tuoksu, mutta kyllä siinä sitä ureaista nahkasatulaakin kieltämättä on. Maku on hyvä, raikas ja varsin katkerakin. Mosaicin herukkaisuutta, eksoottisempaa hedelmäisyyttä ja toki tuntuvasti brettan tallimaisuuttakin. Olut on muuten kuivakka, mutta hedelmäisyys jättää hieman hedelmäsokerista makeuden tuntua loppuvetoon. Katkero toki pyyhkäisee senkin vähän pois. Pistetään kärkipäähän, sen verran hyvä raikkaus on, ettei tuoksun ”erikoisominaisuus” haittaa ja kyllähän brettan "taikuudessa" on aina sitä jotain.

Brew By Numbers 01 Saison
5,0% | Vesi, ohramallas, mausteet (limenkuori), humala (Motueka), hiiva


Sameahko, oranssihtava ja vaahdoltaan pitkäikäinen olut. Tuoksu on todella käymisesterinen, tarjoten heti kärkeen anismaisuutta ja pippurisuutta sekä aivan tuoksuspektrin toisesta päästä löytyvää raikasta limemäisyyttä ja sitrusta. Voimakas tuoksu ja sitä on makukin. Jälkimaku painuu mausteisuuden voimasta anismaisuuden kautta jopa kanelimaisen jouluolutmaiseksi asti - tämä väkisinkin syö raikkautta. Limemäisyys toki paikkaa tilannetta, mutta ei tarpeeksi. Raikkaus jää pippuun. Joulumausteisuus painaa muuten lupaavan ja riittävän katkerankin oluen keskikastin puolelle viimeistään lasillisen loppupuolella. Jos kaikki mausteisuus on hiivan tuottamaa, kuten purkista päättelen, niin onpa kyllä kerrassaan (liiankin) väkevästi vääntävä kanta kyseessä. Voimakasmakuinen olut, mutta ehkä liiaksikin ja juotavuuden kustannuksella.

Näin siis tuli taas todettua, että uudemmiltakin panimoilta onnistuu saisonin tempaiseminen, vaikkei talolla välttämättä olisikaan sitä omaa vuosikymmenien saatossa jalostunutta omaa hiivakantaa. Tämän on toki todistanut jo aiemmin muutama suomipanimokin, joten mitään ihmeteltävää asiassa ei sinänsä ole.

"Oluen juominen on kivaa ja saisonit pääasiallisesti kunnossa" -Timo Silakka

Fiilispohjainen ranking

De Glazen Toren Saison d'Erpe-Mere
Sori & Dois Corvos Lost Crow 
Timppa Teorialuento (kotiolut)
Boulevard Tank 7 Farmhouse Ale
Omnipollo / Prairie Potlach Saison

Varsin jees:
Ruosniemen Lomittaja
Brew By Numbers 01 Saison

Vähän kehnommat:

Spesiaalit:  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.