Resepti: Reittausblogin Mandarina Vehnä

13 kommenttia
 
Laadukasta olutta voi tehdä alle 60 minuutin keitolla. Noin, nyt se on sanottu heti tähän alkuun. Brülosophy ja Beer & Wine Journal ovat tehneet kokeita 30 minuutin keitolla ja päätin sitten kokeilla asiaa itsekin. Vierteen keitossa tapahtuu sanitointi, eli bakteerit, jos niitä on kuolevat. Lisäksi proteiinit saostuvat ja humalien alfahapot isomerisoituvat, eli muuttuvat katkeroaineiksi, sekä DMS haihtuu. 

Sanitointiin riittää lyhytkin keitto ja proteiineistakin suurin osa saostuu jo keiton alkuhetkillä. Katkeron irrottaminen humalista ja mahdollisesti myös DMS vaativat kuitenkin aikaa ja ehkä siksi 60 minuutin keitto on aikanaan muodostunut alan standardiksi. Lyhyemmän keiton testaamiseen sopii hyvin saksalaistyylinen vehnäolut, jossa kirkkaus (proteiinien saostuminen) ja katkeruus ei kumpikaan näyttele kummoistakaan roolia. Lisäksi vehnäolut on lempityylejäni, joten sitä tekee aina mielellään. 

Tähän reseptiin sain innoitusta viime syksynä maistamastani Kimito Brewingin Mandarina Vehnästä, jossa saksalainen Mandarina Bavaria aromihumala pääsi kauniisti esille. Olen myös maistanut useita hyviä kotioluita, joissa samainen humala on näytellyt merkittävää roolia ja todennut sen sopivan hyvin omaan makuuni.

Halusin oluelle normivehnää tuhdimman rungon, joten lähdin kokeilemaan melko korkeaa mäskäyslämpötilaa (68°C) ja lisäksi tuuppasin mallaspohjaan 10% vaaleaa karamellimallasta (Viking Cara Pale). Näiden yhdistelmä ja mahdollisesti myös lyhyempi keittoaika (proteiinien saostuminen) tekivät sen, että rungosta tosiaan tuli herkullisen tuhti ja siihen kun yhdistää Mandarina Bavarian mehumaisen aromikkuuden, niin melkoista mandariininektariahan siitä sitten tuli. Olut sai kiitosta myös Rauman kotipanijoiden iltamissa. Nestehiiva, tässä WLP300, tuottaa vehnäoluisiin huomattavasti miellyttävämmät käymisaromit kuin mikään testaamani kuivahiiva (ja niitä on useita). 

Jos siis haluat nipistää panopäivän pituudesta, niin lyhennä huoletta keittoa ainakin tyyleissä, joihin se hyvin sopii.Speksit:
Original Gravity (OG):    1.053
Final Gravity (FG):       1.013
Alcohol by Volume (ABV):  5.21 %
Colour (SRM):             5.5   (EBC): 10.8
Bitterness (IBU):         24.3   (Average)

Maltaat:
Viking Vehnä 55%
Viking Organic Pilsner Malt 35%
Viking Cara Pale 10%

Humalat (HUOM! Keittoaika 30 minuuttia):
2.4 g/L Hallertau Mittlefrueh Pellet (2.9% Alpha) @ 30 Min
2.4 g/L Mandarina Bavaria Pellet (6.3% Alpha) @ 10 Min

Mäskäys:
60 minuuttia 68°C


Hiiva:
WLP300 - Hefeweizen Ale (20-22°C). Käytetään loppuun ja pullotellaan. Jälkikäymissokeria 5g/litra.


13 kommenttia:

 1. Hei. Muistatko kauanko pidit pullossa, ennen kuin ensimmäisen maistoit?

  VastaaPoista
 2. Moikka!
  Aika maukkaan tuntuinen resepti :)
  Mitäs jos haluaisi keittää kumminkin 60min.niin pitäisikö vähentää katkero humalan määrää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo nimenomaan juuri niin, siitä voi vähän nipistää, niin pysyy katkero sopivalla tasolla. Ei nyt ihan puolta pois, mutta jos vaikka 30-40%.

   Poista
  2. Kiitos nopeasta vastauksesta,tänään ennen vuoden vaihtumista pitäisi olla tavara käymis astiassa.
   Oikein hyvää uutta vuotta!

   Poista
 3. Moikka!
  Aika maukkaan tuntuinen resepti: )
  Jos kumminkin haluaisi keittää 60min.niin pitäisikö vähentää katkero humalan määrää?

  VastaaPoista
 4. Homma valmis!!
  Ei myt mennyt ihan Strömsön malliin,mäskäyksessä mentiin alkuun 71°ja lopussa 65° mutta vedettiin 75min.mäskäys että saatais edes jonkinverran käymis kelpoista sokeria pönttoon :) nolla kelissäkin jäähdytys kesti 90min. Mutta vaikeuksien kautta astiaan ja OG asettui 1.055 paikkeille koten ei kauheasti onnistuttu tyrimään. :D

  VastaaPoista
 5. Minkälaista pitching ratea oot WLP300 hiivan kanssa käyttänyt noissa kyämislämpötiloissa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi, eräkokoni on sellaiset 12 litraa ja olen nestehiivatkin kaatanut ilman starttereita suoraan pönttöön eli tähän sellaisen putkilon missä White Labsin hiivat ennen tuli.

   Poista
 6. Hei, Siis jos keitetään 60min nii laitetaanko humalat 30min ja 10min kohadalla vai 60min ja 20min kohdalla vai muilla ajoilla? Tietenkin pienemmemmässä erässä, niin kuin ylempänä on todettu.

  VastaaPoista
 7. Moi, Olen tässä pari olutta ja laittanut tulemaan. Jostain syystä vierteestä tulee aina hieman laimeaa. Eli tämän mandarina vehnä ja Hefe on ollut laimeaa huuhtelun jälkeen vaikka reseptin mukaan tehnyt ja olen mitannut ominaispainon huuhtelun aikana. Voiko reseptissä olla virhe?

  Mandarina vehnän resepti Brewmate:
  Batch Size (L): 9
  Total grain (kg): 2.092
  Strike Water (L): 6.28
  Total Mash Volume (L): 8.37
  Sparge Water (L): 5.48
  Wort Volume before Boil (L): 9.9
  Wort Volume after Boil (L): 9.4
  Final Volume (L): 9.4
  After Cooling (4% loss): 9.0

  Lopullinen tuotos:
  Olutta tuli suurinpiirtein reseptin mukaan, mutta ominaispaino oli 1.040 ja 30 min keiton jälkeen 1.045.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulla on vaan mäskäystehokkuus jäänyt matalammaksi. Siihen voi vaikuttaa monikin asia. Maltaan määrää nostamalla nyt ainakin pitäisi irrota enemmän, jos astia antaa myöden.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.