Saisonkesä 2019: De Dochter van de Korenaar / Het Nest / Moose on the Loose

0 kommenttia
 
Saisonkesä 2019 jatkuu. Edellisessä jutussa päästiin jo varsin mittavaan neljän saisonin kokonaislukemaan ja nyt tykitetään suoraan suoneen kolme saisonia lisää. Yksi tulee Porista, yksi Belgiasta ja yksi niin ikään Belgiasta, mutta Baarle-Hertogin Hollannin rajojen sisällä sijaitsevan eksklaavin puolelta. Kuulostaako monimutkaiselta? No, sitä se onkin, mutta olut on kuitenkin olutta ja saison vain saisonia, joten mennääs taas!


De Dochter van de Korenaar Noblesse Extra-Ordinaire
7% | Vesi, ohramallas, vehnämallas, humalaNo nyt netistä tilatusta laatikosta nousi sokealla satunnaisotannalla tällainen. Tämä ei olekaan luokiteltu saisoniksi vaan blondeksi. Otin näitä nettitilaukseeni mukaan, koska laatikko ei tullut täyteen pelkistä saisoneista ja tietysti vain täysiä laatikoita tilataan. Yritin kuitenkin pitäytyä niissä eniten saisonmaisilta vaikuttavissa blondeissa - jos se nyt mitään kenellekään sanoo. Tämän pitkänimisen oluen ulkonäkö on enemmän oranssinen kuin blondi ja vaahtoa muodostuu erittäin runsaasti. Tuoksussa on jopa tripelit mieleen tuovaa hunajaisuutta ja pientä lämpöä, mutta myös hedelmäisyyttä. Ei niinkään saisonille tyypillistä mausteisuutta, kuten ei pitäisikään. Maltaisempi kuin keskitien saisonit. Maku on mausteisempi ja runsaan hiilihappoisuuden kanssa loppuun kiteytyvä katkero vähintään saisonien tasoa. Humalien aromikkuuttakin kohoaa mukavasti, nyt kun käymisaromit tuntuvat ottavan vähemmän roolia. Makua on runsaasti ja se on hyvää, mutta jopa belgioluen tapauksessa ylimitoitettu hiilihappoisuus syö juotavuutta. Ainakin tässä setin ekassa blondessa nyt maltaisuus ja humalat korostuvat, ei niinkään hiivan tuottama mausteinen esterisyys. Jälleen varsin jees. Olisi voinut nousta ylimpään kategoriaankin, jos olisi ollut maltillisemman hiilihappoinen ja ehkä mallaspohjaltaan hieman vaaleampi. Blonde tai saison, tyylistä viis siis, mutta vakuuttavaa belgilaatua.

Het Nest Koekedam (Queen of Diamonds)
6,5% | Vesi, mallas, humala, hiiva, sokeri


Hieman utuinen, väriltään vaalean kultainen ja vaahdoltaan kestävä olut. Tuoksu on hieman kirpakka ja erittäin raikas. Pirskahtelevaa omenankuorimaisuutta, aavistus hunajaa ja korianterista mausteisuutta sekä yrttimäistä humalaisuutta. Olut on suussa kuivahko, katkeroinen ja pirteän hiilihappoinen. No nyt on juotavuus ja raikkaus kohdillaan! Pippurinen jälkiveto ja runsas humalointi tuovat tarvittavaa purentaa, mutta runko, vaikka ei piiruakaan makea olekaan, kantaa sen hyvin. Taitaa tämäkin tyyli vaatia yli kuusi prosenttia vahvuutta, että kokonaisuudesta saadaan rakennettua näin hienosti toimiva. Nyt löytyy kaikkea mielestäni saisonille olennaista - pirtsakkaa hedelmää, mausteisuutta, katkeroa ja voimakkuutta. Tää menee ylimpään kategoriaan niin että heilahtaa!

Moose On The Loose Hop Moose Series Hopson Dry Hopped Saison
6,2% | IBU 42 | Maltaat: Pilsner, Cara Pale | Humalat: Cascade | Hiiva: Lallemand Belle SaisonAika lailla kirkas, väriltään kauniisti syvän kultainen ja vaahdoltaan valkea. Tuoksussa saisonhiivan mausteisuus ja ”belgihedelmä” sekä Cascaden niittykukkaisuus ja sitruksisuus toimivat nautinnollisesti yhteen. Olisiko käymisaromien rooli tässä pulloversiossa jopa korostuneempi kuin hanaversiossa Turku Craft Beer festeillä maaliskuun alussa? Olut on ilmeisesti samaa keittoerääkin. Todella herkullinen, voimakas ja houkutteleva tuoksu. Maku on niin ikään nautinnollinen. Kaikki ikään kuin loksahtaa kohdilleen siten, että kokonaisuudesta muodostuu enemmän kuin osiensa summa - ja se on huippuoluen merkki! Cascaden ja saisonhiivan yhteispeli toimii, katkeruutta on riittämiin ja napakkuus on hyvä. Makeutta tässäkin on esim. edellistä verrokkia Het Nestin miltei rutikuivaa Koekedamia enemmän, mutta ei silti turhan paljoa ja se pienikin makeus toimii hyvin kuivahumaloinnin sitruksisuuden kanssa yhteen. Oli mielestäni Turku Craft Beer festien paras ja toimii yhtä hyvin, ellei paremmin nyt kun käymisaromien rooli vaikuttaa nousseen isommaksi viikkojen saatossa. Erinomainen ja siten fiilispohjaisesti tietysti kärkipäätä. 
 
Ja näin saatiin maistettua 7/ties kuinka monta saisonia ja nyt saatiin jo kärkipään rankingiin kaksi varianttia. Ei vielä kehnoja, eikä toivottavasti tulisikaan. Taistelu jatkuu!

Fiilispohjainen ranking

Kärkipäätä:
Het Nest Koekedam (Queen of Diamonds)
Moose On The Loose Hop Moose Series Hopson

Varsin jees:
De Dochter van de Korenaar Noblesse Extra-Ordinaire

Vähän kehnommat:
Spesiaalit: 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.